Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Foglalkozások

Aktuális programok

NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK
VISELETEK DÉLKELET-ÁZSIA SZÁRAZFÖLDI TÉRSÉGÉBŐL
2016. SZEPTEMBER 30. – 2017. MÁJUS 1.

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!
Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum megrendelhető múzeumi óráit és kreatív kézműves foglalkozásait, melyek változatos és interaktív tevékenységeken keresztül vezetik be az érdeklődőket Délkelet-Ázsiai szárazföldi térségének textilművességébe, a mintakincsek rejtelmeibe és az általuk ihletett kortárs magyar alkotások világába. A kiállításon megismerkedhetnek Burma (ma Mianmar), Sziám (ma Thaiföld), Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén élő népek jellegzetes textilművességével, és rácsodálkozhatnak annak ősi, ám a mai napig eleven jelképrendszerére, melyek kortárs magyar művészek alkotásiban nyernek újabb értelmezési lehetőségeket.
A programokra előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt!

MÚZEUMI ÓRA
INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS BEJÁRÁS 800 FT/FŐ | MIN.10 – MAX.20 FŐ | 60-90 PERC
Dressz. Kód? | Az ember ősidők óta ruhával fedi be a testét, hiszen meg kell védenie a naptól, a fagytól, a széltől, az esőtől, vagyis a környezeti körülményektől. A kiállításon szereplő népcsoportok hite szerint azonban nemcsak ezek lehetnek ártalmasak az emberre, hanem a természetfeletti erők is. Jellegzetes viseleteiken semmi sem a véletlen műve, minden jelentéssel bír és információt hordoz: utal a viselő családi állapotára, anyagi helyzetére, a közösségben elfoglalt helyére. A textileken látható szimbólumok a nekik tulajdonított erővel, míg az ékszerek fényükkel verik vissza és tartják távol az ártó erőket. Ha alaposan megfigyeljük a mintákat, színeket és formákat, akkor a kezdetben megfejthetetlen kódnak tűnő jelrendszerben képesek leszünk eligazodni. Kalandozásunk a kiállítás legrégebbi tárgyainak helyszínéről, a kambodzsai khmer birodalomból indul, és a 18–19. századi burmai, sziámi királyi udvar öltözetein keresztül vezet a már említett öt ország területén élő népek viseletéhez.


KÉZMŰVES PROGRAM
INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS BEJÁRÁS ÉS KÉZMŰVES PROGRAM | 1300 FT/FŐ | MIN.10 – MAX.20 FŐ | 90-120 PERC

Pompon alkalom
A kiállításon látható hagyományos viseletek és kortárs alkotások ihlette színekkel, formákkal, anyagokkal használati tárgyakat (pl. kulcstartót), viseleti kiegészítőket (pl. nyaklánc, karkötő) készítünk.


Nézzünk szép formákat, készítsünk dizánjoszkópot!
A görög szóból származó kaleidoszkóp nevű optikai játék jelentése: ’szép formákat néző’. Ez az egyszerű, de rendkívül látványos játék alkalmas bármely színes tárgy képének a megsokszorozására. A délkelet-ázsiai textilek, ékszerek és az arra reagáló kortárs tárgyak ihletésében színesen kavargó változásokat idézünk elő és dizájnoszkópot készítünk.


MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍNÁLAT FELNŐTTEKNEK
KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS
INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS BEJÁRÁS ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS
2200 FT/FŐ | MIN.10 – MAX.15 FŐ | 90-120 PERC

Pop up | A hagyományos délkelet-ázsiai anyag-, forma- és mintakincset tizenkét kortárs magyar művész értelmezi és alakítja a kiállításon belül havonta változó pop up kiállítások keretében; a kezük nyomán születő alkotások újabb értelmezési lehetőségekkel gazdagítják a hagyományos tárgykultúrát.  Legyél részese a változásoknak te is! A hagyományos viseletekre reagáló kortárs alkotások ihlette színekkel, formákkal, anyagokkal használati tárgyakat (pl. könyvjelzőt, dizájn irattartó tasakot) készítünk.


 

 


Archív

KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON – Embereken, tájakon és időn túl
2016. május 6 – augusztus 28.

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum megrendelhető múzeumi óráit és kreatív kézműves foglalkozásait, melyek változatos és interaktív tevékenységeken keresztül vezetik be az érdeklődőket Korea művészetébe.
A „Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl” című kiállításon a koreai kortárs fotóművészet hét kiváló képviselőjének alkotásait tekintjük meg, majd manuális tevékenységek során bővítjük és mélyítjük el a koreai kultúráról addig megszerzett ismereteinket.

Kiknek és hogyan ajánljuk?
•    általános és középiskolás tanulók, főiskolai és egyetemi hallgatók, felnőttképzésben résztvevők számára oktatási tananyag bővítéséhez
(min.10 – max.20 fő)
•    minden korosztály számára szabadidő szervezéséhez (kiscsoportos foglalkozások megrendelése esetén)
(min.5 - max.10 fő)
•    különleges programok megvalósításához (pl. születésnap a múzeumban)
(max.20 fő)

Fedezzük fel együtt a koreai kultúrát!
A programokra előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt!

Múzeumi óra gyerekeknek:
800 Ft/fő, múzeumpedagógiai kiadvánnyal együtt: 1800 Ft/fő
(kiállítás megtekintése)

Kézműves program gyerekeknek:
1300 Ft/fő
(kiállítás megtekintése+kézműves program)

Kézműves program felnőtteknek:
2200 Ft/fő
(kiállítás megtekintése+kézműves program)

Szülinap a múzeumban:
20.000 Ft/csoport
(belépő+kézműves program) 

A Gendzsi herceg nyomában - Japán képen és írásban című időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok:

Kagylójáték
ajánlott korosztály 8-18 évesek | Részvételi díj 1300 Ft/fő
Gondoltad volna, hogy a kagylót nemcsak megenni lehet, hanem díszíteni is? A kagyló héjának formája, természetes mintázata már önmagában is szép, festve pedig igazán különleges felületet eredményez. Ráadásul a kagyló eredetileg összetartozó, felnyitás után szétválasztott héja egy érdekes és a japánok által már a Heian-korban (794-1185) is kedvelt párkereső játék alapját képezi, mellyel a foglalkozás során megismerkedünk.
További felvilágosítás és jelentkezés:
Hársvölgyi Virág, múzeumpedagógus
Telefon:
06-20-439-73-41
Email:
aG9wcG11emV1bXBlZGFnb2dpYSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
Kössünk könyvet japán módra!
ajánlott korosztály 14-18 évesek | Részvételi díj 1300 Ft/fő
A japán irodalom egyik klasszikus alkotása, egyben a világirodalom első szerelmes és családregénye a 11. század elején, a Heian-korban (794–1185) íródott. Muraszaki sikibu, egy kínaiul és japánul egyaránt írni, olvasni, verselni tudó arisztokrata udvarhölgy 1000 körül kezdte írni több száz szereplőt felvonultató regényét, amely hetvenöt évet ölel fel, és gazdag betekintést nyújt a japán császári udvari élet mindennapjaiba, szokásaiba. A Gendzsi regényének illusztrálására szolgáló tekercsképek, albumok a japán művészet és kultúra remekei. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye is őriz egy 1670 körül festett albumot, amely Muraszaki udvarhölgy ötvennégy fejezetből álló szépirodalmi alkotását, aprólékos, színekben és aranydíszítésben gazdag képekkel, fejezetenként illusztrálja. A képeket azonban nem a regény cselekményének sorrendje szerint ragasztották fel az album harmonikaszerűen hajtogatott lapjaira, ezért a foglalkozás során a kiállítás fő tárgyát jelentő Gendzsi-albumot mindenki saját maga készítheti el lapozható könyvformában, melyet kedvére tovább díszíthet.

Illatos Őfensége
ajánlott korosztály 10-16 évesek | Részvételi díj 800 Ft/fő
Japánban az illatkultúrának évszázadokra visszanyúló hagyománya van. A VII. századtól kezdődően ismerkednek meg a japánok az illatkultúra alapjaival, alapanyagaival, a kínai közvetítéssel Japánba kerülő illatos fák kapcsán, melyek elsősorban a buddhista szertartásokon és a császári udvarban kapnak szerepet. A X-XI. századra már kibővül az illatszerek felhasználásának köre és kimonók, valamint belső terek illatosításához is használnak füstölő-illatszereket. Emellett illatkeverési eljárásokat alkalmaznak, és különböző receptúrák alapján egyedi esszenciákat is létre tudnak hozni, melyeket aztán egymással versenyeztetnek. A XV. századra az illatjátékok/szertartások menetét, eszközeit már szabályok határozzák meg. Az alapelv a különböző illatos fák illatának összehasonlítása, megnevezése és irodalmi összefüggésbe helyezése. A program során az „illatos őfensége” és a „jó szagú tábornok” nyomába eredünk, és illatjátékkal tesszük próbára szaglásunkat.

A múzeum shopban megvásárolható a kiállításhoz készült GENDZSI REGÉNYE című kreatív olvasónapló és könyvkészítő múzeumpedagógiai kiadvány.

 


Az egyes időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok, foglalkozások általános ismertetője

Magyarországon hosszú hagyománya van a Kelet művészete iránti érdeklődésnek, amit nagymértékben befolyásoltak és formáltak az ősi gyökerek Ázsiában történő keresésére irányuló kutatások, a missziós utak, a történelmi, kulturális összefonódások, a XIX. századtól megrendezésre kerülő világkiállítások, és megannyi tényező.
A teljesség igénye nélkül már e rövid felsorolásból is kiderül, hogy történetileg, művészetileg, vallási és egyéb szempontból egyaránt óriási az a terület – nemcsak földrajzilag, hanem az emlékanyagot tekintve is, – amellyel megismertetjük a látogatókat. Ennek megfelelően múzeumpedagógiai programjaink a hagyományos tárlatvezetéssel szemben az adott kiállítás aktív feldolgozását kínálják, mely a gyermekeket, fiatalokat tekinti célcsoportnak, nagyban építve életkori sajátosságaikra, befogadó képességükre. Múzeumpedagógiai programjaink közvetítő szerepet vállalnak abban, hogy a műtárgyak vizsgálata a hagyományos műelemzést túlhaladva formálja a vizuális kultúrát, értéket teremtsen, tiszteletet ébresszen a múlt és jelen alkotásai iránt, eloszlassa a félreértéseket, szélesítse a látókört, teret adjon az egyéni meglátásoknak, észrevételeknek, ezáltal a személyiséget, ízlést is formálja és segítse egy adott kiállítás értő feldolgozását, így ahol lehet ott a gyerekek, fiatalok által már ismert világból, és a kiállítás tárgyaiból kiindulva fedezzük fel az ázsiai kultúrák világát.

 

/var/www/web/html/data/