Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Foglalkozások

Az egyes időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok, foglalkozások általános ismertetője

Magyarországon hosszú hagyománya van a Kelet művészete iránti érdeklődésnek, amit nagymértékben befolyásoltak és formáltak az ősi gyökerek Ázsiában történő keresésére irányuló kutatások, a missziós utak, a történelmi, kulturális összefonódások, a XIX. századtól megrendezésre kerülő világkiállítások, és megannyi tényező.
A teljesség igénye nélkül már e rövid felsorolásból is kiderül, hogy történetileg, művészetileg, vallási és egyéb szempontból egyaránt óriási az a terület – nemcsak földrajzilag, hanem az emlékanyagot tekintve is, – amellyel megismertetjük a látogatókat. Ennek megfelelően múzeumpedagógiai programjaink a hagyományos tárlatvezetéssel szemben az adott kiállítás aktív feldolgozását kínálják, mely a gyermekeket, fiatalokat tekinti célcsoportnak, nagyban építve életkori sajátosságaikra, befogadó képességükre. Múzeumpedagógiai programjaink közvetítő szerepet vállalnak abban, hogy a műtárgyak vizsgálata a hagyományos műelemzést túlhaladva formálja a vizuális kultúrát, értéket teremtsen, tiszteletet ébresszen a múlt és jelen alkotásai iránt, eloszlassa a félreértéseket, szélesítse a látókört, teret adjon az egyéni meglátásoknak, észrevételeknek, ezáltal a személyiséget, ízlést is formálja és segítse egy adott kiállítás értő feldolgozását, így ahol lehet ott a gyerekek, fiatalok által már ismert világból, és a kiállítás tárgyaiból kiindulva fedezzük fel az ázsiai kultúrák világát.

AKTUÁLIS PROGRAMOK

Sanghay-Shanghai
Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
2017. szeptember 22. – 2018. április 8.

 

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki kiállításának megrendelhető múzeumi óráit és kreatív kézműves foglalkozásait.

Az időszaki kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék. A Shanghaiban élő és dolgozó magyarok közül bemutatásra kerül a táncosnőként ismert Dessewffy Flóra viseletanyaga, a Komor műkereskedő cég (főként kerámiáival), egy Shanghaiban élt magyar család bútoranyaga és enteriöre, valamint Hudec László építész épületei. A shanghai életmód és életérzés lenyomataként a korabeli kínai naptárak és reklámplakátok is megjelennek. A két világháború közötti magyar művészet anyagából ismert és kevéssé ismert magyar művészeken keresztül jelenítjük meg a korszak kelettel kapcsolatos képzőművészeti vonatkozásait. A kiállítás magyar része is bemutatja azokat a mesterséges kulisszákat is, amelyeket a legkülönbözőbb keleti vonatkozások összeolvasztása révén hoztak létre. Ezt két korabeli magyar filmen (Sziámi macska, 1943, Machita, 1943-44) keresztül láttatjuk.

A MÚZEUMI ÓRA során bejárjuk a kiállítást, ahol tapintható tárgyak, interaktív és multimédiás eszközök segítségével mélyítjük el az ismeretszerzést. A múzeumi óra időtartama kb. 1–1,5 óra, díja 900 Ft/fő, amely a belépőjegyet is tartalmazza.

A KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS keretében – a múzeumi órához hasonlóan – bejárjuk a kiállítást, majd a kézműves műhelyben tárgyalkotással folytatódik a program. A kézműves foglalkozás időtartama és díja programfüggő.

A programokra előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt! Kisméretű tereink befogadóképessége miatt a maximum létszám 15 fő. Kérjük, ezt a programok tervezésekor vegyék figyelembe! (Megjegyz.: A korosztály megjelölések ajánlások, egyéni igényeknek megfelelően testre szabjuk a programokat.)

 

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK


Keleti kényelem | A kiállítás két magyar film (Sziámi macska, 1943, Machita, 1943-44) segítségével idézi meg azokat a mesterséges kulisszákat, amelyekben a keleti tárgyak vizuális kavalkádja jól körülírhatóan megjelent. Ezeknek a filmeknek a keleti díszlet-anyagát túlnyomórészt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból kölcsönözték, a kínai, japán és indiai tárgyak megjelenítésén keresztül jól bemutatható az akkori Kelet-kép differenciálatlan közege. A program során megismerkedünk a kiállításban bemutatott enteriőrökkel, majd mindenki elkészítheti saját mini változatú „otthonát”. A maximális létszám: 15 fő. Az árak a belépődíjat is tartalmazzák.

Korcsoport: 11–13 év
Foglalkozás díja: 1400 Ft/fő
Időtartam: 2,5 óra

 

Hudec László, Shanghai legismertebb építésze | A 20. századi modern építészet egyik legkiemelkedőbb magyar alkotója, Hudec László (1893. Besztercebánya – 1958. Berkeley, Kalifornia) Shanghai egyik meghatározó építésze volt. Az első világháborúban hadnagyi rangban harcolt, Ukrajnában hadifogságba került, majd Oroszországba vitték, ahonnan megszökve 1918 októberében Sanghajba érkezett. A dinamikusan fejlődő metropoliszban az okleveles építész számára hamar akadt munka. 1919-től rajzolói munkát vállalt Rowland Curry amerikai építész irodájában, ahol azonban nemcsak rajzolt, hanem tervezett, szervezett, irányított is. 1924-ben megnyitotta saját irodáját. Legnagyobb építészeti vállalkozása Shanghai első felhőkarcolójának, a 22 emeletes Park Hotelnek a megtervezése, 1929-ben kezdődött el. A program során bejárjuk a kiállítást, megismerkedünk Hudec László építészeti munkásságával, a műhelyfoglalkozás során pedig elkészítjük a Park Hotel papírmását. A maximális létszám: 15 fő. A foglalkozás díja a belépőjegyet és a kiállításhoz készült múzeumpedagógiai kiadványt is tartalmazza

Korcsoport: 12–14 év
Foglalkozás díja: 1800 Ft/fő
Időtartam: 2 óra

 

Femme fatale, avagy a végzet asszonya | „Szépnek lenni érdemes, a szép nő mindig érdekes. A ruha a fő és benne a nő, a szívre veszélyes” dalolták egykor a Pompadour divatszalon manökenjei a Sziámi macska című, 1943-as magyar filmvígjátékban. A foglalkozás során nyomába eredünk az egzotikus viseleteknek és megismerkedünk Mata Hari, Dessewffy Flóra, Anna Wong, Szeleczky Zita és Karády Katalin ikonikus ruhatárával, melyeket mindenki elkészíthet papírból. A maximális létszám: 15 fő. A foglalkozás díja a belépőjegyet és a kiállításhoz készült múzeumpedagógiai kiadványt is tartalmazza.

Korcsoport: 14–16 év
Foglalkozás díja: 1800 Ft/fő
Időtartam: 1,5–2 óra

 

Felnőtt workshop | Felnőtteknek szóló kézműves programunk keretében a kézimunkában jártas vendégeinket várjuk! A kiállításon megtekintjük Dessewffy Flóra Shanghaiban fellépő revütáncosnő viseleteit és viseleti kellékeit, majd mindenki elkészítheti saját textilszütyőjét. A kisméretű szütyő a hosszú élet kínai írásjegyével díszített textilből, fém zárószerkezettel készül. A minimum létszám: 4 fő. Az árak a belépődíjat is tartalmazzák, kedvezményes jegy erre a foglalkozásra nem érvényesíthető.

Korcsoport: 18 éves kortól
Foglalkozás díja: 2200 Ft/fő
Időtartam: 2,5–3 óra

 

TOVÁBBI FELVILÁGOSÍTÁS ÉS JELENTKEZÉS:

Telefon: 06-20-439-73-41 (hétfőtől péntekig, szerda kivételével, 10–16 óra között hívható)
Email: dmlyYWcuaGFyc3ZvbGd5aSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

/var/www/szepmu/web/html/data/