Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Ázsiai kultúrákról fiataloknak-Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat

ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK
HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI KISKÖNYVTÁRA
Az ifjúsági kiadvány céljainak bemutatása

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a 2013-as évben megkezdve és a 2014-es év elején fizikailag is realizálva egy olyan új múzeumpedagógiai kiadványtípust indított útjára, mely az ázsiai kultúrák bemutatását tűzte ki célul, elsősorban a fiatal korosztály számára.
A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat első kötete Koreát mutatta be egy színes, játékos, figyelemfelkeltő kiadvánnyal, amely rövid ismertető szövegekkel – ahol lehet a magyarországi kapcsolódást kiemelve – és alapvetően a múzeum műtárgyaival illusztrálva mutatta be a távoli országot. A cím, a tartalom és a forma jól átgondolt koncepció mentén alakult ki: a keménytáblás, kézbe simuló kiadvány könnyen olvasható és befogadható információkat tartalmaz, mégis a lehető legszéleskörűbben ad tájékoztatást nemcsak a régmúlt történelmi időkről, hanem kortárs, előremutató jelenségekkel is megismerteti a fiatal olvasóközönséget.
A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár, mint új kiadványtípus már a tervezése idején sorozatként került meghatározásra, így nemzetközi azonosítószámot (ISSN 2064-1117) kapott.
A 2014-es év kiemelt múzeumpedagógiai feladatként határoztuk meg a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat második kötetének összeállítását, mely Japán kultúráját ismerteti meg az ifjúsággal. A sorozat második kötete a 2015-ös év első felében jelent meg.

A megvalósult kötetekkel a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tovább folytatja fiatal korosztálynak szóló könyvsorozatát, mely az ázsiai civilizációk és kultúrák világába nyújt bepillantást – nem hagyományos módon. Az íráson, a nyelven, a művészeten, az ünnepeken, a sporton keresztül is világosan kirajzolódik az a jellegzetes kulturális karakter, amely segít eligazodni ebben a sokszínű világban.
A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat újabb kötettel való bővítése a 2015/2016-os év meghatározó múzeumpedagógiai munkája, ahol továbbra is az ázsiai kultúrák hiteles bemutatása  cél, amely a múzeum kezdeményezésében a fiataloknak, az ő nyelvükön szól, átfogó képet ad egy adott kultúráról és a hazai közgyűjteményben őrzött műtárgyakon keresztül mesél, így a jövőben megvalósuló kiállításokon a keleti kultúrákkal való találkozás még hangsúlyosabban valósulhat meg, és amely kiadvány a hazai oktatásban az Európán kívüli világ tanításának meghatározó részévé válhat. A kiadványt mindig az adott kulturális közegből merített mese zárja.

Kína:

Korea:

Japán:

/var/www/szepmu/web/html/data/