Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Programok

SANGHAY – SHANGHAI filmklub a Nyitott Műhelyben
2018. február 23. (péntek) 18.00–21.30
HOU HSIAO-HSIEN: Sanghaj virágai (Flowers of Shanghai, 1998)
Meghívott előadó: Vincze TerézAz 1880-as évekbeli Sanghajban négy elegáns „virágoskert” is működik egy időben. Az asztalok körül gyülekező férfiak nagy ivászatokat rendeznek, melyek elmaradhatatlan kelléke az ópiumpipa. Négy nő története, akik egyaránt vágyakoznak valami után, de vajon beteljesülhetnek ezek a vágyak valaha? Mintha csak Csehov látogatna el Kínába…
Sorozatszerkesztő: Muszatics Péter író, filmtörténész,
valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Helyszín: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György u. 4.
A film után szeretettel várjuk Önöket egy kötetlen beszélgetésre.
Belépődíj: 900 Ft
SANGHAJI TÖRTÉNETEK
Exluzív tárlatvezetés - sorozat a Hopp Múzeumban
6. alkalom: Táncoló Istenek
Időpont: 2018. március 3. 15.00
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

Meghívott előadó: Somi Panni, táncos, koreográfus, indológus
A sétáló tárlatvezetésen dr. Fajcsák Györgyi, a kiállítás egyik kurátora a Hopp Múzeum Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításának műtárgyanyagával ismerteti meg a tárlatvezetés résztvevőit, míg Somi Panni a 20. század eleji egzotikus táncdarabokról, keleti témájú koreográfiákról, Uday Shankar indiai táncos előadásairól mesél.


Ilyen és hasonló témáknak járhatnak utána azok, akik regisztrálnak a Hopp Múzeum Sanghay – Shanghay. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításához kapcsolódó exkluzív tárlatvezetésekre. A kérdések és válaszok pedig előbb utóbb történetekké állnak össze bennünk, hallgatókban.
A különálló alkalmak mind egészen egyedi csemegét kínálnak, ugyanis a kiállítás kurátorai mindig más és más kötetszerzővel társulva kalauzolnak minket végig a két világháború közötti magyar és kínai kulturális kölcsönhatások szövevényes történetében. Legyen szó akár táncról, város-, eszme-, vagy éppen kultúrtörténetről. Így aztán, kedvünk és ízlésünk iránya szerint válogatva juthatunk mélyebbre a minket érdeklő résztémákban. De azoknak, akik szeretnék a teljes „Sanghay – Shanghay” univerzumot átlátni, csak azt ajánlhatjuk, hogy mindegyikre jöjjenek el!

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Jegyáraink:
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6-26) és nyugdíjas jegy: 900Ft
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze december 1., péntek délig a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
MŰKINCSEK A FILMVÁSZNON II.
Filmvetítés és előadás a Hopp Múzeumban
2018. március 11. (vasárnap) 15.00–17.30
Machita
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

 


Meghívott előadó: Kurutz Márton filmtörténész
Machita
magyar játékfilm, 100 perc, 1943., Rendező: Rodriguez Endre
A Karády Katalin címszereplésével készült Machita Mata Hari közép-kelet-európai reinkarnációja. Ezúttal azt a feladatot kapta, hogy megszerezze egy bizonyos D-2-es terveit. A D-2-es kísérleti prototípusát három magyar hadiüzemben készülnek legyártani. Három magyar férfiembert kell tehát az ujja köré csavarnia, hogy teljesítse megbízatását.
A filmvetítés után Kurutz Márton filmtörténész segítségével többet is megtudhatunk a korabeli filmgyártásról és arról, hogy hogyan kerülhettek a Hopp Múzeum műkincsei a filmvászonra.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Felnőtteknek: 1500 Ft; Ifjúsági (6-26) és nyugdíjas jegy: 900Ft     

 

 

A KUTYA ÉVE / Családi délután
2018. február 17. (szombat) 15.00–17.45
Február 17-én a Hopp Múzeumban ismét megünnepeljük a kínai Holdújévet, mely egyszerre jelenti az új esztendő és a tavasz kezdetét.


2018 a kínai asztrológia szerint a Kutya éve lesz; ez az állat a kínaiak szemében az értelem és a védelem szimbóluma. Programjaink között szerepel kinológiai előadás, asztrológiai bemutató és sorselemzés, valamint a közösségi oldalunkon februártól futó Kutyafotó-szépségverseny eredményhirdetése és díjkiosztója is. A múzeumpedagógiai szobában pedig mindenki elkészítheti saját éves naptárát.


Részletes program:

15.30–16.15 Mi vár ránk a Kutya évében? – asztrológiai előadás és sorselemzés Krasznai Andrea asztrológus előadásában. Az átfogó ismertető előadás után a személyes kérdésekre 5 perc áll majd az érdeklődők rendelkezésére, ezért az előzetes tájékozódás, jövőbe merülés melegen ajánlott.

16.30–16.45 A kutyafotó-szépségverseny eredményhirdetése és díjkiosztója a Holdkapunál

17.00–17.30 Mitől más az ázsiai eb? – kinológiai előadás Laki Dávid vadbiológus tolmácsolásában

15.00–17.45 Kutyanaptár-készítés: Holdújévköszöntő workshop felnőtteknek és gyerekeknek Hársvölgyi Virág muzeológus vezetésével

Kedves Érdeklődők! A családi délutánon való részvétel nem regisztrációhoz kötött. Ugyanakkor a benti programokon való komfortos részvételhez egyszerre maximum 50 főt tudunk beengedni. Nagyobb létszám esetén várakozásra lehet számítani. A kertben meleg teával, és – jó idő esetén – hókutyaépítéssel segítjük túlélni a várakozás válságos perceit.

Fontos: Kutyákat sajnos ezen a napon sem tudunk beengedni a Múzeumba, de a kertben szívesen látjuk négylábú barátainkat!

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Jegyáraink (magában foglalja a Sanghay – Shanghai kiállítás megtekintését, valamint az előadásokon és a workshopon való részvételt is)
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 900 Ft


Meghívott előadó: Kurutz Márton filmtörténész
Rendező: Kalmár László
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==


A két alkalomból álló sorozat keretében két fergeteges filmen keresztül mutatjuk be a magyar filmtörténet első távol-keleti alakjait: az egyik vérbeli komédia, a másik igazi film noir.
A Szeleczky Zita nevével fémjelzett Sziámi Macska és Karády Machitája alapvető kiindulópontjai voltak a Hopp Múzeumban jelenleg is látható Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításnak. Az első, február 4-ei alkalom azért különleges, mert egyetlen délutánra a kiállításban látható rövid részlet helyén a teljes filmet (Sziámi macska) levetítjük. Kurutz Márton filmtörténész segítségével pedig többet is megtudhatunk a korabeli filmgyártásról és arról, hogy hogyan kerülhettek a műtárgyak a filmvászonra.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Maximális létszám 25 fő.
Kérjük, részvételi szándékát jelezze a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.

A házasságra és négy gyermekre vágyódó Pali, miután hetedik menyasszonya is kidobja, beleszeret egy sziámi dizőzbe, s elhatározza, hogy feleségül veszi. A dizőz a híres Ázsia-kutató professzor házmesterének leánya (Takács Manci), színésznő, aki a professzor villájának berendezési tárgyai által megihletve találta ki magának az egzotikus személyiséget. Manci szintén vonzódik a fiatalemberhez. Pali barátja azonban nem találja helyénvalónak az őrült házassági tervet, de miközben csellel megpróbálja kiábrándítani az énekesnőt barátjából, ő is beleszeret. Közben hazatér a professzor, akitől Manci megtudja, hogy mindaz, amit kitalált, igaz: ő valóban félvér. Hozzámegy a professzor által választott vőlegényjelölthöz, az ugyancsak félvér, dúsgazdag selyemgyároshoz, és elutazik. A két szerelmes fiatalembernek pedig egy sziámi macskát hagy ajándékba.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Jegyáraink:
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 900 Ft

 

 

 

 

Sanghaji történetek
Exluzív tárlatvezetés - sorozat a Hopp Múzeumban

Kötetbemutató: Sanghay – Shanghai
2017. november 22. 17.00
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Írók Boltja szervezésében.
Helyszín: Írók Boltja, Andrássy út 45., Budapest, 1061
Ingyenes
Időutazás az egykori Japán kávéházban
A Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című tanulmánykötet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 22-én nyílt azonos című kiállításhoz kapcsolódik. A tanulmányok számos társművészeti terület bevonásával igyekeznek bemutatni a korszak magyarországi Kelet-képét; a 20. század első felében Shanghaihoz hosszabb-rövidebb ideig kötődő magyarok művészeti vonatkozású tevékenységét. A kötet egymás mellett láttatja a Magyarországon a 20. század első felében megjelenő távol-keleti, illetve a Keleten, elsősorban Shanghaiban magyar közvetítéssel megjelenő nyugati hatásokat. Az eddig alig kutatott témák, új kutatási irányok, nem utolsósorban az eddig szinte ismeretlen tárgyak, tárgytípusok felbukkanása szokatlan nézőpontokat vetnek fel és teszik különlegessé a kiadványt. A kötet szerzői, többek között: Ablonczy Balázs, Gellér Katalin, Saly Noémi, Szücs György és Somi Panni.
A 2017. november 22-i bemutatón a kötetet dr. Fajcsák Györgyi és dr. Kelényi Béla, a kiállítás kurátorai (egyben szerzők), valamint Saly Noémi (szintén kötetszerző) muzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) mutatják be a közönségnek. Moderátor: Türk Timea, muzeológus.
A bemutató helyszíne az Írók Boltja, az egykori Japán kávéház, amely maga is egyik főszereplője, kiemelt helyszíne volt a kötetben tárgyalt időszak kultúrtörténetének.

Sanghay – Shanghai Filmklub a Nyitott Műhelyben
Második alkalom: 2017. november 24., péntek 18.00 - 21.00
STEVEN SPIELBERG: A NAP BIRODALMA

Helyszín: Nyitott Műhely
1123 Budapest XII. kerület Ráth György utca 4.

A Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításhoz kapcsolódva, a Nyitott Műhely és a Hopp Múzeum örömmel invitálja Önöket az októbertől havi rendszerességgel jelentkező SANGHAY – SHANGHAI filmklubba.
A filmművészet remekei közül válogatott alkotások után neves filmesztéták előadásait hallgathatják meg az érdeklődők, egyes filmek előtt a Metropolitan Egyetem végzős hallgatóinak Sanghajban forgatott kisfilmjeit láthatjuk.
Sanghaj sok filmest megérintett. Volt, aki álmait és vízióit vetítette a titokzatos, világok határán fekvő kikötővárosba. Volt, aki krimi, volt, aki kemény háborús történet, volt, aki kémfilm, volt, aki erotikus szerelemi románc helyszínévé tette a sokszínű és kiismerhetetlen metropoliszt. Orson Wellestől Ang Lee-ig, Steven Spielbergtől Josef von Sternbergig filmek tucatjai készültek, melyben az egyik főszereplő maga a város – amelynek utcái és épületei sokszor egy hollywoodi vagy európai stúdióban épültek fel. A filmsorozat az egyszerre képzeletbeli és valós Sanghaj filmes képének megrajzolását tűzte ki célul – természetesen a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül.

A sorozat második filmje:
Steven Spielberg: A Nap birodalma
Meghívott előadó: Kolozsi László

Belépődíj: 900 Ft


ARCHÍV

2017. október 18., szerda 15.00 – 16.30
Rendhagyó tárlatvezetés
A HOLDKAPUN NINCSEN ZÁR

Tárlatvezetés a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében, ahová egy kínai holdkapun keresztül vezet az út. Megismerkedhetünk a város első orientalizáló kertjének történetével, melyet Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő 1885-ben vásárolt meg és egzotikus növényekkel és keleti eredetű műtárgyakkal rendezett be. A villa körül kialakított kert korának ismert keleti hangulatú kuriózuma volt, a kertben helyet kaptak az utazó által legjobban kedvelt vidékek: India, Kína és Japán jellegzetes formakultúráját felidéző tárgyak is.
A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.
Jegyáraink: A kerti tárlatvezetés jegyára egységesen: 800Ft
Kombinált jegy (kiállítás megtekintése+ kerti tárlatvezetés):
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6-26) és nyugdíjas jegy: 900Ft

2017. Szeptember 21., Csütörtök 15.30
SANGHAY – SHANGHAI kiállítás megnyitója
A kiállítást Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Németh Gábor író nyitja meg.
A tárlatot Dr. Fajcsák Györgyi és Dr. Kelényi Béla, a kiállítás kurátorai mutatják be.
Közreműködik a Rieger Attila jazz-gitárművész.

 

2017. Szeptember 30., Szombat 15.00 - 18.00
HOMMAGE Á HUDEC LÁSZLÓ / Az ajtó nyitva áll: Keletnek, Nyugatnak

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 22-én nyíló „Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között” című új kiállításunkban kiemelt szerepet kap Hudec (Hugyecz) László felvidéki magyar építész munkássága. Az első világháborúban hadnagyi rangot szerző Hudec oroszországi hadifogságból szökve került Sanghajba 1918 októberében. A dinamikusan fejlődő metropoliszban az okleveles építész előbb rajzolói munkát vállalt Rowland Curry amerikai építész irodájában, majd 1924-től megnyitotta saját irodáját. Legnagyobb építészeti vállalkozása Shanghai első felhőkarcolójának, a 22 emeletes Park Hotelnek a megtervezése volt.
Az ő munkásságát szeretnénk közelebb hozni a látogatókhoz a szeptember 30-án megrendezésre kerülő szakmai nappal.

PROGRAM:
15.00 – 15.20 KERTI TÁRLATVEZETÉS – „SHANGHAI” FOTÓKIÁLLÍTÁS
Csejdy Virágnak, a Hudec Kulturális Alapítvány elnökének kerti tárlatvezetése Szalontai Ábel óriásmolinókon megjelenő „Shanghai” című fotókiállításán.

16.00 – 17.00 HOMMAGE À HUDEC LÁSZLÓ – PÓDIUMBESZÉLGETÉS
A beszélgetés résztvevői: Csejdy Virág (elnök, Hudec Kulturális Alapítvány), dr. Jánossy Eszter, dr. Marótzy Katalin (építészettörténész), Bodoczky Antal (médiaművész)

17.00 – 17.20 KERTI TÁRLATVEZETÉS – „SHANGHAI” FOTÓKIÁLLÍTÁS
Csejdy Virágnak, a Hudec Kulturális Alapítvány elnökének kerti tárlatvezetése Szalontai Ábel óriásmolinókon megjelenő „Shanghai” című fotókiállításán.

15.00-tól folyamatosan: Pigniczky Réka „Hudec László élete” című dokumentumfilmjének vetítése a kiállítótérben, ahol korabeli bútorok és viseletek teremtenek hangulatot az art deco jellegzetességeit magán viselő életmű bemutatásához.

15.00 – 17.30 A kertben zajló eseményekhez is kapcsolódva – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló makettkészítő WORKSHOPOT hirdetünk: ki-ki elkészítheti magának a Hudec leghíresebb épületeként számon tartott Park Hotel papírmását.

15.00 – 17.30 A Graphisoft lehetővé teszi számunkra, hogy Google Cardboard szemüveggel bárki bebarangolhasson három Hudec László által tervezett épületet.

Jegyáraink: Felnőtteknek 1500 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas jegy: 900 Ft

A megváltott jeggyel a szakmai beszélgetésen és a workshopon való részvételen túl a Múzeum szeptemberben nyíló „Sanghay – Shanghai” kiállítását is meg lehet tekinteni.
A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.
A filmvetítésre és a pódiumbeszélgetésre a Hudec Kulturális Alapítvánnyal való együttműködésben kerül sor.
Szalontai Ábel molinókra nyomtatott „Shanghai” képeiért külön köszönettel tartozunk a művésznek és a Művészetek Palotájának.

2017. október 1., Vasárnap 14.00 - 17.00

BODY.RADICAL #5
Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé
Hopp Kert Show
Tér-specifikus akciók
LIM Set Byeol (KOR), WATANABE Haruka (J),  ONG Yong Lock (HK), SHIMOJIMA Reisa (J), greenmay (HK), Paul YIP (HK), KALMÁR Ákos (H), KOVÁCS Emese (H)
Már két éve is nagy siker volt a minden korosztályt megmozgató program, melyet a gyönyörű kert által inspirált alkotók gondolatai, rögtönzései tettek gazdaggá.

 

2017. október 1. vasárnap 16.30
Dokumentumfilm-bemutató

BRITISH MUSEUM: HOKUSZAI – A NAGY HULLÁMON TÚL
Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Tárlatvezetés mozivásznon, 90 perc, 2017
angol nyelven, magyar felirattal
A British Museum: Hokuszai – A nagy hullámon túl egy exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő dokumentumfilm a British Museum legújabb, azonos című kiállításáról. A film a Pannonia Entertainment forgalmazásában és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeummal együttműködve kerül bemutatásra. Az eseményt Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora nyitja meg. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott dokumentumfilm elsősorban Hokuszai munkásságára és életére fókuszál, bemutatva a bezárkózó Japán titokzatos és egzotikus világát is. A forradalmi 8K technológia segítségével rögzített, másfél órás filmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai festészetének és nyomtatott műveinek titkain, miközben rendkívül részletgazdag közeli felvételeken tárulnak fel a művek.
Jegyáraink: Felnőtteknek 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

 

2017. október 7., szombat 15.00
Design Hét Budapest

KULIKALAPBAN A PESTI NŐ
Workshoppal egybekötött tárlatvezetés

Honnét került a jachtpizsama a pesti nő ruhatárába? Mi volt Dessewffy Flóra, a Shanghaiban is fellépő revütáncos kedvenc összeállítása? Miként ihlette meg a Van Cleef & Arpels-t a kínai kulikalap? Sétáló tárlatvezetés a Sanghay- Shanghai kiállítás kurátorával, Dr. Fajcsák Györgyivel és Kollár Csilla viselettörténésszel. A tárlatvezetés mellett ékszerkészítő workshoppal is várjuk az art deco kései gyermekeit.
A program regisztrációhoz kötött, kérjük október 5-ig, csütörtökig regisztráljanak a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
címen.
Jegyáraink: Felnőtteknek 1500 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas jegy: 900 Ft

 

 

 

 

NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK - Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből kiállításunk kísérő programjai

Június 24., Szombat 18.00 - 23.45
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A Múzeumok éjszakája központi karszalaggal látogatható, amely megváltható minden múzeum jegypénztárában, így a Hopp Múzeumban is. Normál ár: 1700 Ft.-, Gyermekjegy (6-18 éves): 700 Ft.-

A Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján délkelet-ázsiai hangulatot teremtünk a Hopp Múzeum kertjében.

 

SZÍNPADI PROGRAMOK
18.00 Mitől különleges a thai fagylalt? | A Thai Fagylalt Kft. bemutatója
18.10 Színes kódok | Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora (aki éveket töltött Laoszban) mesél a délkelet-ázsiai régió meghatározó művészi kifejezésformájáról, a textilművességről
18.30 – 20.00  Vietnami kulturális előadás | A Magyarországon élő vietnami közösség tagjainak hagyományápoló előadásain keresztül betekintést nyerhetünk az autentikus vietnami kultúrába.
Ả Đào | ősi vietnami népdalbemutató
Vietnami tradicionális viseletek | divatbemutató
Tradicionális vietnami hangszerek megszólaltatása
Bambusz tánc
Vietnami néptánc
Hello, Vietnam | ének Nha Le előadásában
20.00 Zöld Tárá tánc | Buddhista mantra táncban
20.30 A Capo di Tutti i Capi kamarakórus előadása | Délkelet-Ázsia szárazföldi régiójának tradicionális dalai és világzenei csemegék
21.00 Rámanátakam, a hős Ráma herceg története | Indiai táncdrámajáték a Tarangam Táncműhely előadásában
21.25 A Capo di Tutti i Capi kamarakórus előadása | Délkelet-Ázsia szárazföldi régiójának tradicionális dalai és világzenei csemegék
22.00 Filmvetítés

KERTI PROGRAMOK
18.00 – 21.00 Pompom alkalom | Kézműves foglalkozás
A kiállítás tárgyainak inspirációjára mindenki elkészítheti saját textilerszényét, melyet pompomokkal, textilfestéssel varázsolhat egyedivé.
18.00 – 23.00 Gerillakötő akció a Múzeum kertjében | Segíts felöltöztetni egy fát!
18.00 – 23.00 Thai Fagylalt
18.00 – 23.00 Vietnami étterem

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

 

 

2017. május 9. - augusztus 20.
Gyerekművészeti alkotások a Nágák, elefántok, madarak kiállításon
A korábban kortárs művészeti munkákat bemutató pop-up sarok 2017. május 9-től gyermekművészeti alkotásoknak adja át a helyét a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai pályázat részeként.
A kiállítás inspirációja alapján készített, babákra álmodott viseleteket az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskola textilszakos növendékeinek munkáiként tekintheti meg a közönség.2017. április 28. Péntek 16.00
KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS A HOPP MÚZEUMBAN

Várunk szeretettel mindenkit pénteken 16 órakor a Hopp Múzeumban. A kiállítást Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora mutatja be az érdeklődőknek. A tárlat megtekinthető egy normál belépőjeggyel, felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft, és ezen az alkalmon az ingyenes kedvezmények is élnek. A vezetés időtartama kb másfél óra. Az eseményre nem kell regisztrálni.
2017. május 12-13. , péntek  15:00-18.00, szombat 10.00-18.00
JAPÁN NAPOK A HOPP MÚZEUMBAN ÉS A NEMZETEK HÁZÁBAN

A két napos ünnepség az évente megtartott Japán Napok hagyományteremtő folytatása, a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp. VI. Andrássy út 103.) és a Nemzetek Házában (Bp. VI: Bajza utca 54.).
Idei programjaink közül: Kiyo-kito taikó dobkoncert, Nagy Ákos és társai fuvola együttes, kimonó bemutató, teaceremónia, kalligráfia, origami, ikebana készítés, jukata öltöztetés, gasztronómia, go, karuta, tudományos előadások.
A rendezvényre a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft / fő / nap, amely minden helyszínre érvényes, de csak a Hopp Múzeum pénztárában megvásárolható.

 

JAPÁN NAPOK
RÉSZLETES PROGRAM

MÁJUS 12., PÉNTEK

Hopp Múzeum

Kerti Nagyszínpad
14:20 – 14:55 A Japán Napok megnyitó ünnepsége
15:00 – 16:00 Kimonó és jukata bemutató Vihar Judit magyarázataival
16:00 – 17:00 Teaceremónia -  a Magyar Uraszenke teaiskola bemutatója Rajzó Kontor Kornéla vezetésével
17:00 – 17:30 A Kiyokito Taiko dobzenekar koncertje Laár Dávid vezetésével

Épület előtti kert
14:00-17:00    MJBT standja
14:00 – 17:00 Kalligráfia Zopcsák Ferenc tanítványaival
14:00 – 17:00 Animé rajzolás  
14:00 – 17:00 Árusítás

Épület mögötti kertrész
14:30 – 17:00 Büfé
15:00 - 17:00  Origami
15:00 – 16:00 Mesesarok Hajnal Krisztinával
15:30 - 16:30  Gasztronómiai bemutató Borsányi Klári vezetésével
15:00 – 17:00 Jukata öltöztetés
15:00 – 15:30 Haikuverseny Czifra Adrienn segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése
15:00 - 17:00  Go játék Markó Péterrel

Nemzetek Háza (VI. Bajza u. 54. magasföldszint)
14:00 – 18:00 Szaké kóstolás az előtérben

Előadások:
14:00 – 15:00 Sági Attila: Milyen egy japán esküvő?
15:00 – 16:00 Stéger Ákos: A japán írásjegyek írásának változásairól
16:00 – 17:00 Katona Ervin: A bonszai gondozása
17:00 – 18:00 Bassa Zoltán: Japán törekvései élelmiszer exportjának növelésére

MÁJUS 13., SZOMBAT

Hopp Múzeum

Kerti Nagyszínpad
10:00 – 11:00 A japán kard - Király Dávid és csapatának bemutatója
11:00 – 12:00 Kimonó és jukata bemutató Vihar Judit magyarázataival
12:00 – 13:00 Karate bemutató  -  Györki Géza és csapatának bemutatója
13:30 – 14:30 Kenéz László sakuhacsi művész a Singon, Tendai és Amida zen buddhista iskolák zenéjéből ad ízelítőt és magyarázatot
14:30 – 15:30 Ikebana bemutató és előadás Hajnal Krisztinával
15:30 – 16:30 Furosiki bemutató Borsányi Klárival és Villányi Mariannal
17:00 – 18:00 Fuvolakoncert - Japán zene magyar szerzőktől - Nagy Ákos és barátainak koncertje

Épület előtti kert
10:00-17:00    MJBT standja
10:00 – 17:00 Kalligráfia japán kalligráfus művészekkel
10:00 – 17:00 Animé rajzolás  
10:00 – 17:00 Árusítás

Épület mögötti kertrész
10:00 – 17:00 Büfé
10:00 - 17:00  Origami
15:00 – 16:00 Mesesarok:
11:00 – 17:00 Jukata öltöztetés
13:00 – 15:00 Karutaverseny Gönczi Nóra segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése
10:00 - 17:00  Go játék Markó Péterrel

Nemzetek Háza (VI. Bajza u. 54. magasföldszint)
11:00 – 18:00 Szaké kóstolás az előtérben

Előadások:
10:00 – 11:00  Farkas György: Mai japán filmek
11:00 – 12:00  Popovics Péter: Fukusima 3.11. Maradjunk vagy menjünk?
12:00 – 13:00  Hajnal Krisztina: Az ikebana útjai
13:00 – 14:00  JTB iroda előadása
14:00 – 15:00  Vihar Judit: Édeskrumpli vagy töltött káposzta? Akutagava és Móricz egy novellájának egybevetése
15:00 – 16:00 Vida Március Mitsuki: Hasznos tippek és érdekességek Japánba utazáshoz
16:00 – 17:00  Lázár Marianna: Miért olyan gazdag a japán kísértetek világa?
17:00 – 18:00  Czifra Adrienn: A hagyomány továbbélése a japán táncban

Belépő: 800 Ft/fő/nap, jegyvásárlás csak a Hopp Múzeumban.


Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt. Megértésüket előre is köszönjük!2017. április 9. Vasárnap 10:30 - 17:00
IV. Magyar Haikunap

Programok
Kerti Nagyszínpad
10:30 – 11:00 A IV. Magyar Haikunap megnyitóünnepségén beszédet mond Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatónője, Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke
11.00 – 12.00 Vihar Judit előadása: Írjunk haikut!
12:00 – 12:30 Beküldős haiku- és haigaverseny eredményhirdetése, a győztes művek bemutatása
12:30 – 13.30 Karuta bemutató
13:30-13:45 Hajós Gabriella megzenésített haikui
14:00 – 15:00 Czifra Adrienn előadása: Milyen is a modern haiku?
16:00 – 17:00 Ikebanás haikuverseny Hajnal Krisztinával – eredményhirdetés

1. terem
11:00 – 12:00 Haikuolvasás haikuköltőktől
13:00 – 17:00 Haikuolvasás haikuköltőktől 


Épület előtti kert
10:00-17:00 Haikuval kapcsolatos tárgyak osztogatása
10:00 – 14:00 Kalligráfia Zopcsák Ferenccel

Épület mögötti kertrész
10:30 – 17:00 Büfé
13:00 – 13:30 Haiga készítése Vihar Judittal – a kész haigák kiállítása
13:30 – 14:00 Haigaverseny eredményhirdetése
15:00 – 15:30 Haikuverseny Czifra Adrienn segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése

Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt. Megértésüket előre is köszönjük!

Jegyár: 800 Ft (6 év alatt, 70 év fölött ingyenes)

 

 

aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

 


 

2016. szeptember 29. csütörtök 16 óra
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és Dr. Vargyas Gábor, etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora nyitja meg a kiállítást.
Közreműködik a Laoszi diákok tánccsoportja.
2016. szeptember 30. (péntek) 16 óra és 2016. október 1. (szombat) 16 óra

SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉSEK
DRESSZ. KÓD? - KORTÁRS MAGYAR MŰVÉSZEK ÉS A DÉLKELET-ÁZSIAI MINTAKINCS
Design Hét Budapest 2016

Szeptember 30-án a teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Tóth-Vásárhelyi Réka vezetésével.
Október 1-én a teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Mohácsi Anna vezetésével.

A kiállításra kerülő textil- és ékszeranyaghoz kortárs kapcsolódási lehetőséget kínálva a Múzeum pályázatot hirdetett meg, melyre több kortárs alkotó is jelentkezett. A kiválogatott munkákat a kiállítás időtartama alatt a Múzeum havonta "pop up" kiállítás keretében mutatja be.
A Design Hét alatt látható az első Dressz.Kód? című "pop-up" kiállítás, melyen két kortárs magyar művész értelmezi és alakítja újra a délkelet-ázsiai világ anyag-, forma- és mintakincsét, a kezük nyomán születő alkotások pedig újabb értelmezési lehetőségekkel gazdagítják a hagyományos tárgykultúrát. Tóth-Vásárhelyi Réka vietnámi inspirációit fababákkal, öltözékkel és fülbevalókkal jeleníti meg, Mohácsi Anna pedig egy táskával mutatkozik be, melyet a kiállított délkelet-ázsiai textilek inspiráltak.
A Design Héten Tóth-Vásárhelyi Réka és Mohácsi Anna kortárs művészek és Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora előadása várja az érdeklődőket. A tárlatvezetések regisztrációhoz kötöttek, kérjük részvételi szándékukat szeptember 29-ig jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. (maximális létszám: 30 fő)
Részvételi díj: teljes árú jegy: 1000 Ft/fő; kedvezményes jegy: 500 Ft/fő2016. október 1. (szombat) 10 óra
ÉKSZERKÉSZÍTŐ WORKSHOP

DRESSZ. KÓD? - KORTÁRS MAGYAR MŰVÉSZEK ÉS A DÉLKELET-ÁZSIAI MINTAKINCS
Design Hét Budapest 2016

A kiállítás egyéni megtekintése előtt és után Tóth-Vásárhelyi Réka és Mohácsi Anna vezetésével készíthetnek az érdeklődők ázsiai ihletésű ékszert.
A workshop regisztrációhoz kötött, kérjük részvételi szándékukat szeptember 29-ig jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. (maximális létszám: 30 fő)
Részvételi díj: 1500 Ft/fő

 


 

 


 

 

 

 


ARCHÍV:


KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON

Embereken, tájakon és időn túl
2016. május 6 – augusztus 28.
A Koreai Kulturális Központ kiállítása a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10–18 óra

2016. május 6 – augusztus 28. között látogatható a Koreai Kulturális Központ 2016. évi legnagyobb szabású időszakos tárlata a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című kiállításon a koreai kortárs fotóművészet hét kiváló képviselőjének alkotásait ismerheti meg a közönség. A kiállításhoz előadások, sétáló tárlatvezetések, családi napok, workshopok, múzeumpedagógiai kreatív kézműves foglalkozások kapcsolódnak, melyekre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


2016. augusztus 28. vasárnap 14:00-18:00
Kiállítászáró családi délután
A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítászáró programja 2016. augusztus 28-án, vasárnap 14.00 – 18.00 között.

PROGRAMOK
KERTI SZÍNPAD
15.00 – 16.30 | K-Culture Academy: Korea egy nagykövet szemével | Lengyel Miklós Magyarország volt szöuli nagykövetének előadása
Lengyel Miklós tíz évig élt és dolgozott Dél-Koreában magyar nagykövetként. Nemrégiben kiadásra került könyvét, melynek címe Dél-Korea, Ázsia rejtett gyöngyszeme bizonyára sok Korea rajongó lapozgatta már érdeklődéssel.
17.00 | Tér, mint visszhang | Batarita koreográfus, táncos, rendező
A test, a meg-megújuló varázslat körvonala, újra és újra átrajzolja játékosan a teret a kiállítás képei által inspirált metamorfózis-tárból merítve.

KIÁLLÍTÓTÉR
16.00 – 18.00 | Filmvetítés | Hogyan lopjunk kutyát?
(2014, családi vígjáték, 109 perc, rendező: Kim Szongho)
A tízéves Csiszo egy autóban él édesanyjával és a kisöccsével, miután házukból a hitelezők miatt ki kellett költözniük. Meglát egy hirdetést, melyben elveszett kutyájáért magas pénzjutalmat ígér a gazdája. A kislány feltett szándéka, hogy talál egy kutyatartó gazdag embert, ha ugyanis ellopja annak házikedvencét, majd eljátssza, hogy megtalálja, akkor a magas pénzjutalomból biztosan tud házat venni a családjának….

KERTI KÉZMŰVES PAVILONOK
14.00 – 17.30 | legyeződíszítés, ékszertartó doboz készítés, 3d-s puzzle házikó-készítés

K-CORNER
14.00 – 18.00 | Hanbok próba, koreai ruhába öltözés

HOPP SHOP | Nyári vásár a Hopp Múzeum shopjában

A programváltozás jogát fenntartjuk. Előzetes regisztráció nem szükséges.
Belépődíj: 800 Ft/fő  
*Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.


2016. július 30. | szombat | 16.00
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Koreai kortárs fotó egy zen szerzetes szemével
Előadó: Csong An Szunim az Eredeti Fény Templom apátja
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.

2016. június 25. | szombat | 18:00-24:00 | Múzeumok éjszakája
Fedezzük fel együtt Korea varázslatos világát!
K-Corner a Múzeumok Éjszakáján

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idén is várja látogatóit a múzeum kertjében megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája programra. Az éjszaka programjai a Koreai Kulturális Központ jóvoltából a Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című kiállítás tematikájához szorosan illeszkedve bepillantást engednek Korea sokszínű kultúrájának részleteibe.
18.00 – 22.00 | Legyél Te is mester!
Koraestétől a kreatív sarokban ismerkedhetnek meg a látogatók a koreai csomózással, és papírhajtogatással, a Mackótanya Kézműves Műhely animátorai segítségével pedig koreai technikával készíthetnek apróbb tárgyakat az érdeklődők.
18.00 – 22.00 | Mondj egy szót!
A Mondj egy szót! program keretében megismerkedhetnek a kalligráfiával, választott szavukat pedig tradicionális eszközökkel és technikával veti papírra a kalligráfus.
18.00 – 22.00 | Gastro yard
A Gastro yardnál Tóth Károly chef koreai különlegességeit megvásárolva ismerkedhetnek meg a magyartól talán meglepő módon nem is annyira távoli, mégis egzotikus ízekkel.
18.30 – 24.00 | Színpadi programok
A kerti nagyszínpadon különleges programok várják a vendégeket: gyermek előadás, a Mugunghwa tradicionális tánccsoport és a HomeMade Asia Kpop tánccsoport előadásai, hanbok (koreai viselet) & hangszer bemutató, filmvetítés.

Belépés a programokra a helyszínen vagy egyéb jegyárusító helyeken megváltott központi jeggyel (érvényes karszalaggal) lehetséges.

 

2016. június 11-12., szombat-vasárnap, 10 és 17 óra között
JAPÁN NAPOK
Tisztelettel meghívjuk a Japán Napok kétnapos ünnepségére, amely az évente megtartott rendezvény hagyományteremtő folytatása, a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok mindkét napon 10 és 17 óra között, két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp. VI. Andrássy út 103.) és a Kogart Házban (Bp. VI. Andrássy út 112.).

RÉSZLETES PROGRAM:

Eső esetén a színpadi programok egy része átkerül a Kogart Házba, esetleg elmarad.


JÚNIUS  12., Vasárnap

HOPP MÚZEUM
Színpadi események:
12:00 –12:30 Sárkánytánc
12.30 – 14.00 Teaceremónia
14.30 – 15.00 Sakuhacsi (japán bambuszfurulya) zene | Kenéz László
15.00 – 15.30 Japán divatbemutató | Vihar Judit magyarázataival
16.00 – 17.00 Japán dobkoncert | Kiyo-Kito Taiko zenekar Laár Dávid vezetésével
Kerti programok, Kreatív kiscsoportos foglalkozások:  
Előkert:
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Origami
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Kalligráfia bemutató és workshop | Zopcsák Ferenc írásművész
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Anime rajzolás, Magyar Animé Társaság
11.00 – 16.00 A Dzsómon-kultúra leletei alapján készült kerámiák bemutatója | Gucsi László
Mindkét nap folyamatosan Haiku kiállítás a múzeum előtt és japán illetve japán ihletésű ajándéktárgyak vására a kertben.
Hátsó kert:
11.00 Haikuírás és verseny a hátsó kertben | Czifra Adrienn
11.00 – 13.00 Japán mesesarok | Vihar Judit
11.00 – 16.00 Go (hagyományos japán sakk) bemutató és kipróbálási lehetőség a hátsó kertben| Markó Péter, 4 danos mester, (Magyar Go Szövetség) és társai vezetésével
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Japán ruhába öltözés |Schmitt Csilla tanítványai: Besenyei Alexandra, Horváth Kinga, Szabó Emese

KOGART HÁZ
Tudományos ismeretterjesztő előadások:
11:15 Benedek Brigitta: Az onnagaták (férfiak női szerepben a kabukiban)
12:00 Tóth Evelyn: A medveistenség és az iyomante az ainuk történelmének tükrében
13:30 Bassa Zoltán: Abenomics - Japán gazdaságpolitikája az elmúlt 3 évben
14:15 Dénes Mirjam: Instant segédlet a japán fametszetek meghatározásához
15:00 Sato Noriko: A magyarországi japán nyelvoktatás tankönyvi szemszögből
15:45 Vihar Judit: A japán hangszerek világa
Egyéb programok:
Manga kiállítás, cosplay és kard kiállítás, büfé - üdítők, Bao Box

A belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft / fő / nap, a kedvezményes jegy (diákoknak, nyugdíjasoknak stb.) 500 Ft / fő / nap, ingyenes jegyek a rendezvényre nem érvényesíthetőek. A megváltott jegyek minden helyszínre érvényesek, és a Hopp Múzeum időszaki kiállítása (Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl) is látogatható velük.
JEGYVÁLTÁS A PROGRAMOKRA CSAK A HOPP MÚZEUM PÉNZTÁRÁBAN LEHETSÉGES.

A programváltozás jogát fenntartjuk. Rossz idő esetén a kültéri programok egy részét tudjuk csak megtartani.

 

2016. május 21 – 22. | szombat-vasárnap | 10:00-18:00

Múzeumok Majálisa
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
A programok ingyenesek, előzetes regisztráció nélkül látogathatóak.

A Múzeumok Majálisa kétnapos rendezvénysorozat megszokott helyén, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében várja érdeklődőit idén is a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum sátra.
Az ingyenes rendezvény két napján, a Korea dokumentumfotókon - Embereken, tájakon és időn túl című időszaki kiállításhoz kapcsolódva koreai témájú, hagyományos kézműves foglalkozásokkal (pl. hanji papírral dekorált tolltartó, tálca) várják az érdeklődőket.
A helyszínen megvásárolhatóak a kiállításhoz készült kiadványok és ajándéktárgyak is.

Szombat 11-14 óra: Play Clay! Készítsünk szupergyumából koreai ihletésű függőt!

 

Szombat 15-17 óra: Fotóinspiráció, avagy rendhagyó koreai képek

 

 

 

Vasárnap 11-14 óra: Hajtogass és matricázz! Papírerszény hajtogatás

 Vasárnap 15-17 óra: Papírvirágok2016. május 28. | szombat | 16.00
A Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című időszaki kiállításhoz kapcsolódva meghívott előadók szombati sétáló tárlatvezetések során mesélnek Koreáról, különböző nézőpontokból.
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Koreai dokumentum-koreai valóság
Előadó: Dr. Csoma Mózes habilitált egyetemi docens, a Koreai Tanszék vezetője
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.

 

2016. június 4. | szombat | 16.00
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Vidék és város - A koreai gazdasági csoda két színtere
Előadó: Teszár Dávid, a koreai kultúra szakértője
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.

 

2016. május 14. | szombat | 14:00-18:00
Lótuszlámpás családi délután

2016. május 14-én, Buddha születésnapján a szöuli Lótuszlámpa Fesztivál ünnepi elemei, a lampionok elevenednek meg a Hopp Múzeum kertjében. Ezen a napon a kézműves foglalkozás keretében minden kicsi és nagy elkészítheti a saját kívánságát jelképező lampionját.

Részvételi díj: 800 Ft/fő (*Ingyenes jegyek erre a programra nem érvényesíthetők.)

 

2016. április 9. szombat 15.30 óra
Gaál Zoltán |
Gendzsi herceg régen és ma
Gaál Zoltán fotográfus Kiotóban készült fekete-fehér képein keresztül bepillanthatunk régi korok és napjaink vallásos ábrázolásaiba.
A sétáló tárlatvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a
aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek erre a programokra nem érvényesíthetők.


2016. április 15. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. április 16. szombat 10.30–17.00 óra
A Gendzsi herceg nyomában kiállítás finisszázsa: III. magyar haikunap. Haikuk és tankák

Programok
Kerti Nagyszínpad
10:30 – 11:00 A III. Magyar Haiku- és Tankanap megnyitóünnepségén beszédet mond Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatónője, Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke
11.00 – 12.00 Vihar Judit előadása: Gendzsi herceg szerelmi kalandjai
12:00 – 12:30     Beküldős haiku- és tankaverseny eredményhirdetése
12:30 – 13.30 Győztes versek felolvasása
14:00 – 15:00 Schmitt Csilla előadása: Japán viselettörténet (Heian-kori és mai)
15:00 – 16:00     Ikebana haikuverseny Hajnal Krisztinával – eredményhirdetés

Kiállítótér
11:00 – 11:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
13:00 – 14:00 Tárlatvezetés Dénes Mirjam kurátorral
(Műtárgyvédelmi okokból és a kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 35 vendéget áll módunkban beengedni, érkezési sorrendben. Megértésüket előre is köszönjük!)
14:00 – 14:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
15:00 – 15:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
16:00 – 17:00 Tárlatvezetés Dénes Mirjam kurátorral
(Műtárgyvédelmi okokból és a kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 35 vendéget áll módunkban beengedni, érkezési sorrendben. Megértésüket előre is köszönjük!)
A kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt várakozásra lehet számítani a nap folyamán.

Épület előtti kert
10:00 – 14:00
Kalligráfia Zopcsák Ferenccel
13:00 – 16:00     Karuta bemutató és verseny
Haikuval kapcsolatos tárgyak, kitűzők, könyvek árusítása ill. ajándékozása

Épület mögötti kertrész
10:30-13:30 Kézműves foglalkozás – Kagylójáték és Zen kert készítése
13:00 – 13:30     Haiga készítése Vihar Judittal – a kész haigák kiállítása
13:30 – 14:00     Tankaverseny Vihar Judittal
14:00 – 14:30     Tankaverseny eredményhirdetése
15:00 – 15:30  Hogyan írjunk haikut? Czifra Adrienn segítségével betekinthetünk a haiku világába
15:30 – 16:00  Haikuverseny
16:00 – 16:30  Haikuverseny eredményhirdetése

Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt és csak korlátozott számban tudjuk beengedni a látogatókat. Megértésüket előre is köszönjük!

Jegyárak: Felnőtt 1000 Ft, Diák/Nyugdíjas 500 Ft, Családi 2300 Ft (6 év alatt, 70 év fölött ingyenes)

MJBT Haiku Klub és Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szervezésében

2016. január 15. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 23. szombat 15.00 óra
Tematikus sétáló tárlatvezetés:
Dénes Mirjam | Régi japán játékok Gendzsi bűvöletében
Megismerkedhetünk „Illatos Őfenségével” és a japán kultúra tradicionális játékaival.

A sétáló tárlatvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 29. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 30. szombat 10.00 óra
INTERAKTÍV PROGRAM FELNŐTTEKNEK
Camera obscura készítés és fényképezés Pettendi Szabó Péterrel
Szeretnéd fejjel lefelé látni a világot? Gyere el a múzeumba és alkosd meg saját lyukkamerádat, majd készíts felvételeket egy teásdoboz segítségével.
Egy rövid kiállítás ismertetés után Pettendi Szabó Péter fotográfus mesél nekünk a camera obscura történetéről képes előadás keretében. Majd a múzeum könyvtára egy hatalmas camera obscurává alakul, ahol mindenki elkészítheti saját "fényképezőgépét", mellyel lefotózhatja a kerti és kiállított műtárgyakat. A képeket a helyszínen előhívjuk.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programra a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő.


2016. f

/var/www/szepmu/web/html/data/