Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Archív

Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum

2019. június 19. - 2021. szeptember 19.

Kurátorok: Dr. Fajcsák Györgyi, Hársvölgyi Virág

A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításunk 2019-ben, a múzeum alapításának 100. évfordulóján nyílt meg. A tárlaton műtárgyaink kiemelkedő darabjait, a múzeum nagy korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítjuk a középpontba.

A tárlat sorra veszi a múzeumalapítást követő nagy korszakokat, az intézmény első igazgatója, Felvinczi Takács Zoltán művészettörténész nevéhez fűződő, két világháború közötti időszaktól a 2017-ben elhunyt neves sinológus, Ferenczy Mária nevéhez köthető buddhista kiállítások időszakáig.

Jelen kiállításunk – az időszaki cserékkel együtt – több mint ötszáz műtárgyat vonultat fel a markánsabb múzeumtörténeti periódusok mentén vizsgálva a különböző korszakok, lehetőségek és gyűjteményezési szempontok alapján létrejött tárgyanyag legreprezentatívabb darabjait és tárgycsoportjait. Egyúttal megidézzük a múzeum történetének jellegzetes alakjait, a huszadik századi magyar (és világ)történelmi tragédiák sújtotta korszakokban a múzeum működését, gyűjteményezésének irányát jelentősen meghatározó igazgatókat, munkatársakat, közelebb hozzuk a kvalitásos és gyakran kalandos sorsú műtárgyak történetét – egyedi lehetőséget teremtve a látogatónak, hogy a huszadik század történelmét egy magyar múzeum ázsiai műtárgyainak összefüggésrendszerében gondolhassa újra.

A kiállításra szánt darabok állapotának megóvása érdekében egyes műtárgyaknál vagy csoportoknál negyedéves cseréket iktatunk be. Az elmúlt hónapok kényszerű bezártsága idején a szakmai stáb folyamatosan készült a tervezett installáció eddigi legnagyobb átalakítására és a cserélendő tárgyak megfelelő előkészítésére, ennek eredményeként jelenleg látható például a múzeum egy különleges kincse, a japán szamurájpáncél és -fegyverek együttese, valamint a kínai és a koreai gyűjtemény festészeti anyagának egy-egy kiemelkedő darabja is.

Külön érdekesség, hogy a nagyközönség előtt rendszerint csak egy-egy kultúra kiemelésével, időszaki kiállításokon megmutatkozó Hopp Múzeum most a Made in Asia kiállításban minden gyűjteményét felvonultathatja (a kínai, a japán, a koreai, az indiai, a délkelet-ázsiai, a mongol, a tibeti-nepáli, a közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjteményt) – hogy így, kiemelkedőbb műtárgyainkból válogatva, „mini állandó kiállítással” kedveskedhessünk a látogatóknak.

A jubileumi évre a centenáriumi kiállítás mellett további meglepetésekkel is készültünk. A Hopp Múzeum jubileumához szorosan kapcsolódva egy hiánypótló kézikönyvet, a múzeum gyűjteményeinek történetét és a legjelentősebb műtárgyak bemutatását veheti kezébe az olvasó (a kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható). Megjelentettük a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozatunk jubileumi különkiadását is, mely Hopp Ferenc életét és munkásságát mutatja be.

Ünnepeljük együtt a múzeum 100 éves fennállását!

Kapuőrző istenség udvari viseletben
Thaiföld, 19. század első fele
Kapuőrző istenség udvari viseletben. Thaiföld, 19. század első fele
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával.
Korea, 19. század eleje
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával. Korea, 19. század eleje
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje
India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje. India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. századLátogatás a Hajnalpír Országában
Dr. Bozóky Dezső sorhajóorvos koreai fotói

A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása
2021. június 24. – 2021. július 30.

Kurátor: Katkó Tamás
Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ, 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
A kiállítás munkanapokon 14 és 18 óra között látogatható.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kolta Galéria közös kiállítási projektje – dr. Bozóky Dezső (1871–1957) császári és királyi sorhajóorvos, fotográfus életművének feldolgozása – újabb állomásához érkezett. A 2021. június 24-én nyíló kiállítás Látogatás a Hajnalpír Országában címmel a koreai üvegdiákról készített digitális kópiákat mutatja be.

A Hopp Múzeum „Ázsiai Történeti Fotográfiák” című könyvsorozatának legutóbb napvilágot látott kötete Bozóky Dezső koreai fotóit dolgozza fel és adja közre Csoma Mózes és Kardos Tatjána kísérőtanulmányaival együtt. A kötet 153 fotóval, három nyelven, a Hopp Múzeum gondozásában a Múzeum és Magyarország Szöuli Nagykövetségének közös kiadásában 2020-ban jelent meg

A kiállításról szóló audiovizuális összefoglaló IDE KATTINTVA tekinthető meg.

------------------------------------------

2019. szeptember 20.–2020. január 31.
Látogatás az Oszmán Birodalomban

Dr. Bozóky Dezső sorhajóorvos fotói
Helyszín: Dornyay Béla Múzeum (3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.)

Dr. Bozóky Dezső (1871-1957) elfeledett világutazóink egyike, aki a Monarchia haditengerészete szolgálatában két alkalommal jutott el keleti tájakra. 1905-1906-ban Görögországba és Törökországba, majd 1907-1909 között valóban messzi vidékre, a Távol-keleti vizekre, Koreába, Kínába és Japánba hajózott.
Jelen kiállításunk az 1905-1906-os törökországi útjával foglalkozik, amelyet a fotókon kívül más formában nem dokumentált. Útirajz vagy levelezés nem maradt fenn róla.
Felvételeinek másolataként, közel 300 darab kézzel színezett üveg-diapozitívot ismerünk, melyeket a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Adattára őriz. Nem tudjuk, milyen fényképezőgéppel, hány felvételt készített utazása során. Az eredeti negatívokról sincsenek ismereteink.
Fotóival kapcsolatban felmerülő fontos szakmai kérdésekre – miért éppen sztereó fényképezőgéppel dolgozott, s ha már azzal, miért nem használta ki a térhatásban rejlő lehetőségeket, miért fényképezett olyan távolságra, amelynél ez már nem érvényesül – szintén nem ismerjük a választ.
Jelen kiállítás több mint félszáz fotót mutat be az egykori Oszmán Birodalom életéből: fontos és emblematikus, mára jórészt elpusztult helyszíneiről, s az akkor élt emberekről. Olyan egyedi képeket válogattunk a kiállított anyagba, melyek kiválóan érzékeltetik e régi fotók kézi színezésének érdekességeit.
Egy jó szemű, jól komponáló, alig ismert fotográfus erényeit szeretnénk a látogatók elé tárni, aki  páratlanul értékes fotóanyagot hagyott hátra az utókornak.

A kiállítás szeptember 20-tól látogatható a Dornyay Béla Múzeumban, Salgótarjánban (3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.).

További információ:
dornyaymuzeum.hu

 

-----------------------------------------


2019. május 31-ig
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kolta Galéria közös tárlata,
Látogatás a Mennyei Birodalomban
Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos kínai fotográfiái, 1907-1909
című fotókiállítása 2019. május 31-ig látogatható (munkanapokon 14.00 – 18.00 között) a Kolta Galériában (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.).

Dr. Bozóky Dezső az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajóorvosa 1907–1909 között teljesített katonai szolgálatot a Távol-Keleten. Ez alatt a huszonhat hónap alatt többször is megfordult Kína, Korea és Japán legjelentősebb kikötőiben. Élményeit újságcikkekben, valamint kétkötetes útirajzában örökítette meg Két év Keletázsiában (sic) címmel. Eközben mindvégig szenvedélyesen fényképezett. A kínai városokban és vidéken készített felvételei a császárkor utolsó évtizedének Kínáján kalauzolnak végig bennünket.

Háló Kulturális és Közösségi Központ / Kolta Galéria
1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

 

-----------------------------------------

2019. február 6. – 2019. április 14.
A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok

Kurátor: Kelényi Béla tibetológus
Kurátorasszisztens: Végh József tibetológus
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
1062 Budapest, Andrássy út 103.

A köztes lét túloldalán a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a 19–20. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává. Ezúttal a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946–1980) utolsó alkotói periódusának olyan műveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyekben Hamvas Béla Tibeti misztériumok című művének hatására a tibeti buddhizmus vonatkozásai a meghatározók.
Kiállításunkban az egymástól olykor sok száz éves és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők közötti összekötő kapocs két tibeti „misztérium”: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata, amely a 11–12. században élt tibeti költő és jógin, Milarepa nevéhez is kötődik, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás „elvágása”, tibeti nevén a csö. 

A kiállítást 18 éven felüli látogatóinknak ajánljuk. Továbbá tájékoztatjuk a látogatókat, hogy a kiállítás a nyugalom megzavarására alkalmas hanghatásokat és vizuális elemeket tartalmazhat. 

 

-----------------------------------------

 

2018. május 11. – 2019. január 6.
ISTEN ǀ NŐ

A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában
Kurátor: Válóczi Róbert indológus

A Hopp Múzeum legújabb kiállításának kiemelt célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállított tárgyak széles skálán mozognak a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindú művészet állandó témáit és formavilágát.

A bemutatásra kerülő tárgyak túlnyomó része a Hopp Múzeum indiai gyűjteményének anyagából került ki, ehhez csatlakoznak a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái, melyek középpontjában szintén az Istennő figurája áll. A kiállítás külön érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első hindú művészetet bemutató kiállítása, és hogy a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.


Helyszín:
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
1062 Budapest, Andrássy út 103.
Nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00, hétfőn zárva

Jegyáraink:
Felnőtteknek: 1200 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 600 Ft

 

 

 

 

 

-----------------------------------------

 

 

2017. szeptember 22. – 2018. április 8.
Sanghay – Shanghai
Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

Kurátorok: Dr. Fajcsák Györgyi és Dr. Kelényi Béla

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeptember 21-én nyíló, Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című új kiállítása az emblematikussá vált távol-keleti nagyváros, Shanghai és a két világháború közötti időszak ellentmondásos hazai Kelet-képét jól reprezentáló budapesti mulató, a Sanghay bar nevét kapcsolja össze. A kiállítás célja, hogy egyrészt a Shanghaiban akkoriban élő és tevékenykedő magyarok (többek közt a Hopp Múzeumba került) hagyatéka révén bepillantást engedjen a kínai metropolisz világába, másrészt hogy a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket.
A tárlaton látható nyolcvannyolc digitális fotó, három filmrészlet és kétszáznál is több műtárgy mellett interaktív elemek is segítik az ismeretszerzést. A kiállításhoz készült magyar, illetve angol nyelvű katalógusban többek között filmtörténeti, tánctörténeti, építészeti és viselettörténeti tanulmányok szerepelnek. A gazdagon illusztrált tanulmánykötet húsz szerző együttműködésével jött létre.

A 2018. április 8-ig látható anyagot a kiállításhoz kapcsolódóan kultúrtörténeti előadás-sorozat, építészeti nap, tematikus workshopok, havi rendszerességgel jelentkező Shanghai-filmklub, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik.

3. terem

 

 

 

 

 

 

2. terem

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------

 

 

2016. szeptember 30. – 2017. augusztus 20.
NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK

VISELETEK DÉLKELET-ÁZSIA SZÁRAZFÖLDI TÉRSÉGÉBŐL

Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformája a textilművességben követhető nyomon. Ez a művészet anyanyelve, egyik legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez.
A kiállítás olyan utat jár be, amely többféle aspektusból – földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is – vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így a textilek rituális szerepének és mintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal.
A khmer birodalomból elinduló kalandozás a burmai és a sziámi (thai) udvar szentélyein keresztül vezet a ma is Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén élő számos nép, így a hmongok, a rendkívül színes és változatos textilkultúrájú tai népek, a jaók és lantenek, valamint a brú hegyi törzs textíliái és ékszerei felé. Számos multimédiás elem, film és montázs jeleníti meg, hozza mozgásba és új összefüggésbe a látott tárgyakat. A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.
Változás és állandóság viszonya áll a figyelem középpontjában, mintegy a kiállítás vezérfonalaként, ahogy a textileken felfejthető és bemutatható ez a bonyolult, de rendkívül érdekes formanyelv.
A meghosszabbított kiállítás egy vadonatúj tartalmú kiállítási egységgel is bővül. A korábban kortárs művészeti munkákat bemutató pop-up sarok 2017. május 9-től gyermekművészeti alkotásoknak adja át a helyét a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai pályázat részeként.
A kiállítás inspirációja alapján készített, babákra álmodott viseleteket az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskola textilszakos növendékeinek munkáiként tekintheti meg a közönség.

 

Hódolat a huszonnyolc Buddha előtt
Hódolat a huszonnyolc Buddha előtt

 

Hmong női szoknya
Hmong női szoknya

Buddha királyi díszben
Buddha királyi díszben

-----------------------------------------

 

 

2016. december 16. - 2017. március 12.
GÉSÁK A DUNA-PARTON
A japán kultúra hatása a magyar művészetre

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállítása a Várkert Bazárban
Várkert Bazár - Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös munkájának köszönhetően először láthatunk olyan kiállítást Magyarországon, amely a japán kultúra magyar művészetre gyakorolt hatását mutatja be a századforduló képzőművészeti anyagának segítségével. A kiállítás együttműködő partnerei a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum.
Japán két évszázadon át tartó elzárkózásának 1853-ban Matthew Perry amerikai sorhajókapitány flottája vetett véget. A szigetország számos kikötője megnyílt a nemzetközi kereskedelem előtt, így az 1850-es évek elejétől tömegesen áramlottak Európába a japán műtárgyak, Angliában és Franciaországban pedig megjelentek az első japán művészeti gyűjtemények.
A nyugati országokban - így Magyarországon is - a 19. század közepétől jelentkező, Japán iránti élénk érdeklődést és a japán művészet által inspirált műalkotásokat egységesen a „japonizmus” gyűjtőfogalommal illették. Japán alakok és motívumok díszítették a korszak divatos kerámiáit, a színpadokat a pillangókisasszonyok figurái népesítették be, s a kimonó nem hiányozhatott egyetlen úri hölgy ruhatárából sem. A „gésa” szó a magyar nyelvbe legkorábban beépült japán kifejezések egyike volt, ezért lett a mostani, magyar japonizmust bemutató kiállítás hívószava is.
A japonizmus az interkulturális hatások történetének egyik legizgalmasabb fejezete. Példát mutat idegen kultúrák adaptálására, melynek során egy-egy ország hagyományos vagy elavult formavilágát megújítja, szemléletét átértelmezi, felfrissíti.

 

Bertalan Székely: Japanese woman, 1871, Hungarian National Gallery
Bertalan Székely: Japanese woman, 1871, Hungarian National Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utagawa Kunisada: Nő tükörrel, 1843-1847
Utagawa Kunisada: Nő tükörrel, 1843-1847

Tarján (Huber) Oszkár: Függő hullám-motívummal, 1910 körül, Iparművészeti Múzeum
Tarján (Huber) Oszkár: Függő hullám-motívummal
1910 körül, Iparművészeti Múzeum

 

-----------------------------------------

 

 

 

 

2016. május 6. – augusztus 28.
IMAGING KOREA
KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON – EMBEREKEN, TÁJAKON ÉS IDŐN TÚL

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása
a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban

„A fotográfia a jelent örökíti meg, de az hamar múlttá válik.
[…] A fotók megláttatják velünk a változást, a mulandó világot.”
KANG WOONGU

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

A Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl című vándorkiállítás anyagát SEOK Jaehyun, a Daegu Future College professzora állította össze. A tárlat az 1970-es évektől napjainkig eltelt több mint negyven évben készült fotográfiákat vonultat fel, de valójában ennél jóval tágabb időkeretet is felölel. Korea múltja, jelene és jövője sűrűsödik össze hét kiváló, egyéni karakterű fotográfus munkáiban. Az évszázados történelmi emlékek, az állandóan mozgásban lévő, de a változásban is állandóságot nyújtó táj és a benne élő emberek adják azt a vizuális tartalmat, melyet mind a hét fotográfus egyéni látásmóddal közelít meg. Témáikat és eszközeiket ehhez gondosan megválasztják. Egyaránt láthatunk palotákat, kolostorokat, történelmi helyszíneket, vidéki falvakat, a demilitarizált övezetet és a hétköznapok színtereit. A koreai gondolkodás és művészet e sajátosságai jelennek meg a Hopp Múzeum kiállításán: egy intimebb környezetben, a belső kiállítóterekben helyeztük el az emberábrázolásokat, falusi életképeket, a múzeum kertjében pedig a mai modern nagyvárosok és kolostorok világát megjelenítő művekkel folytatódik a tárlat.

 

 

 

------------------------------------------

 

2015. november 27. - 2016. április 17.
„Gendzsi herceg nyomában - Japán képen és írásban"

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum GENDZSI HERCEG NYOMÁBAN – JAPÁN KÉPEN ÉS ÍRÁSBAN című kiállítása a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével. Az ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan – s emellett kortárs (magyar és japán) alkotásokat bemutató kiállítás mintegy 200 műalkotást: festményt, fametszetet, lakktárgyat, kerámiát, fotográfiát vonultat fel.

A Gendzsi monogatari (magyarul Gendzsi regénye, illetve Gendzsi szerelmei) Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a 11. század elején írott műve, a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fejezetben jeleníti meg a herceg életének eseményeit és szerelmi kalandjait. Az írásmű – noha fikció – részletesen rögzíti a Heian-kor Japánjának udvari szokásvilágát, kultúráját, etikettjét, így mára a középkori japán világ egyik legfőbb krónikájává értékelődött át.
A történet főhőse – intellektusa, kifinomult ízlése, modora, valamint földöntúli szépsége okán – igazi életművész, a nők által körülrajongott, érzékeny férfiú. Muraszaki Don Juanját fejezetről fejezetre újabb és újabb szerelmi kalandok várják, hol udvarhölgyekkel, hol apja ágyasával, hol legjobb barátja kedvesével bonyolódik egyéjszakás kalandba vagy szerelmi háromszögbe, ezután azonban minden hölgyének sorsát szívén viseli és egész életén keresztül gondoskodik róluk. Gendzsi „virágoskertje” tehát igen kiterjedt, melyet többek között „sáfrányvirág”, „mályvarózsa”, „hajnalka” nevű hölgyek hosszú sora tarkít.

Vizuális művészeti alkotások – festmények, fametszetek, lakktárgyak, kerámiák – jelenítik meg a regény történéseit Muraszaki korától egészen napjainkig, de a társművészetek (fotográfia, színház) is bőven merítenek forrásából. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye számos tárgyat őriz, mely a Gendzsi történetét dolgozza fel narratív, szimbolikus vagy paródiába hajló módon, a 17. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény folyamatos jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát. Ezenkívül hazai kortárs példákon keresztül is igyekszik érzékeltetni a regénynek az egyetemes irodalomra és képzőművészetre gyakorolt inspiratív hatását.


Kiállításunk különböző tematikus egységekben mutatja be a Gendzsi regényéhez szorosan kapcsolódó korabeli tánc- és színházkultúrát, illetve olyan kedvelt időtöltéseket, mint a kártya- (karuta) vagy az úgynevezett illatjáték. A tárlat különálló teret szentel a regényben is gyakran megjelenő japán költészet egyik kedvelt ötsoros versformájának, a vakának, amely talán modern korunk rövid szöveges üzeneteivel állítható párhuzamba. A Hopp Múzeumban már bevált kiállítási gyakorlatnak megfelelően kortárs magyar műalkotások önálló egységként is helyet kapnak: Krasznahorkai László és Gaál Zoltán irodalmi-fotográfiai kettős hommage-zsal tiszteleg a világirodalom első klasszikus regényeként számon tartott mű előtt.

A kiállítás vezető füzetét itt töltheti le: VEZETŐ: ILLAT-ALBUM

Feltételezhetően Szumijosi Gukei vagy köre: A budapesti Gendzsi-album 44. lapja. Papír, arany, tus, festék 1670 körül
Feltételezhetően Szumijosi Gukei vagy köre:
A budapesti Gendzsi-album 44. lapja.
Papír, arany, tus, festék 1670 körül

Feltételezhetően Szumijosi Gukei vagy köre: A budapesti Gendzsi-album 9. lapja. Papír, arany, tus, festék 1670 körül
Feltételezhetően Szumijosi Gukei vagy köre:
A budapesti Gendzsi-album 9. lapja.
Papír, arany, tus, festék 1670 körül

A Ranrjó-ó nevű bugaku figura. Textil, gobelintechnika (cuzure-nisiki) 1900 körül
A Ranrjó-ó nevű bugaku figura.
Textil, gobelintechnika (cuzure-nisiki) 1900 körül

Háromrekeszes inró kai-avasze kagylómotívummal. Fa, lakk (urusi, maki-e), textil, rozmáragyar, agancs 18. század vége – 19. század eleje
Háromrekeszes inró kai-avasze kagylómotívummal.
Fa, lakk (urusi, maki-e), textil, rozmáragyar, agancs
18. század vége – 19. század eleje

Gaál Zoltán: Cím nélkül. Lyukkamerával készült analóg fénykép 2013, Kiotó
Gaál Zoltán: Cím nélkül.
Lyukkamerával készült analóg fénykép 2013, Kiotó

------------------------------------------

 

 

2014. október 11. - 2015. február 08.
A szépség szíve - Ötezer év kínai remekművei


A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közel 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínált reprezentatív válogatást A szépség szíve című kiállítás, amely a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából nyílt meg.
Öt kiemelkedő jelentőségű kínai tárgyalkotó anyag áll a kiállítás középpontjában. A jáde, a porcelán, a lakk, a papír, illetve a selyem mind Kínához kötődő fogalmak. Felfedezésük, használatuk hosszú évszázadok, sőt évezredek óta a kínai művészet sajátja. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kínai gyűjteményének válogatott jáde-, porcelán- és lakktárgyai, valamint festményei nemcsak a kiállított darabok jelképrendszerét, rituális vagy világi használatát és készítéstechnikáját, hanem a művek létrehozásának eszmei hátterét is  megismertette a látogatókkal a kiállításban olvasható és hallható filozófiai és irodalmi művek segítségével.

A Kelet gyémántjaként tisztelt és használt jádetárgyak 7000 éve meghatározó jelentőségűek a kínai kultúrában. Azt a szerepet töltik be, amit a nyugati kultúrában a nemesfémek: az arany, az ezüst és a drágakövek együttese. A jáde egyszerre jeleníti meg a földi és az égi hatalmat, hiszen a hatalom pozitív jellemzői öltenek testet a kő átlátszóságában, tartósságában és elpusztíthatatlanságában. Legfőbb tárgytípusai közül valamennyi bemutatásra került: rituális tárgyak, szertartási fegyverek, valamint személyes viseleti díszek. A jáde kínai kultúrában betöltött rituális szerepét, szerteágazó jelképrendszerét ókori szövegek segítségével ismerhették meg a látogatók.

A kínai porcelánt Nyugaton formai változatosságáért, ragyogó díszítményeiért, anyaga finomságáért, csengő hangjáért és fehérségéért csodálják. Nem véletlenül nevezték fehér aranynak a 16. századtól egyre növekvő mennyiségben Európába érkező darabjait. A kiállításban a legkorábbi úgynevezett proto-porcelánoktól kezdve a 18. századig láthatóak voltak remekművek. Bemutatásra kerültek a kínai porcelánkészítés fellegvárának számító Jingdezhenben a 14. századtól készített kék-fehér porcelánok éppúgy, mint a 17–18. század technikai újításai révén tökéletesre formált és mázazott egyszínmázas darabok.

A tárgyak bevonására használt lakkot több mint 2500 éve ismerik Kínában. Főként fa-, bambusz- és textiltárgyak tartósítására használták, vízhatlansága okán edényeket, koporsókat, kisebb bútorokat vontak be vele, és a tárgyak díszítőfestésére alkalmazták. A 14. századtól népszerűek a plasztikus faragott vöröslakk tárgyak, amelyek készítésének klasszikus kora a 18. századig tartott. A faragott lakktárgyakat akár többféle színű lakkréteggel is bevonhatták, így a vörös szín mellett a sárga, a zöld, a barna és a fekete is feltűnhetett díszítésükben. A finoman megmunkált és különösen értékes darabokat császári megrendelésre a császári manufaktúrában készítették. Készítésük technikai rejtelmeit egy kiállított tárgy restaurálásának bemutatása révén ismerhették meg az érdeklődők.

A papír feltalálását Kr. u. 105-ben jelentette Cai Lun hivatalnok az uralkodónak, akinek igazi érdeme nem a papír feltalálása, hanem széles körű használatának és elterjesztésének bevezetése volt. Régészeti anyagban már a Kr. e. 2. századból is ismertek papírleletek Kínából. Először hivatalos iratok és vallásos szövegek lejegyzésére szolgált, majd 600 körül a fametszetes nyomtatás hordozóanyaga lett. A 13. századtól vált általánossá használata a kínai piktúrában: kiváló hordozóanyagnak bizonyult, tág teret engedett a festők lendületes és gyors ecsetmozgatásának.

A selyem a jáde és a lakk mellett a legértékesebbnek tartott kínai anyagok egyike, története 7000 éves múltra tekint vissza. Hosszú időn keresztül a legelőkelőbbek viselete és a festmények hordozóanyaga maradt. A selyemre vagy papírra festett kínai festmények között valamennyi jellegzetes forma (tekercskép, albumkép, legyezőkép), valamint műfaj (tájkép, madár-virág kép és a figurális kép) bemutatásra került.

A kínai festészet, kalligráfia és költészet szerves összetartozásának élményét a felhangzó versek révén élhette át a látogató. A sajátos festési technikákat pedig egy kisfilm segítségével ismerhették meg az érdeklődők.

 

Doboz két főnixszelFa, vöröslakk, faragott15. század vége-16. század első fele
Doboz, két főnixszel
Fa, vörös lakk, faragott
15. század vége-16. század első fele

 

Holdat néző GuanyinFa és textil alapra felvitt lakk14.század
Holdat néző Guanyin
Fa- és textilalapra felvitt lakk
14.század

 

------------------------------------------

 

 

2013. november 22. - 2014. augusztus 31.
Hagyomány és átváltozás - Jávai wayang bábok és Gaál József kortárs alkotásai

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban Hagyomány és átváltozás címmel megnyílt kiállítás Gaál József képzőművész alkotásait segítségül híva értelmezte újra az indonéz szigetvilág egyik legismertebb művészeti ágát, a wayangot. Gaál József alkotásaival együtt kerültek kiállításra a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből Zboray Ernőnek az 1920-as években Nyugat-Jáván gyűjtött wayang bábjai is, melyeket először 1931-ben láthatott a közönség a Hopp Múzeumban. 2013 novemberétől mintegy száz műtárgy került bemutatásra, zömében a Zboray Ernő gyűjteményében fennmaradt wayang bábok – valamint Gaál József kortárs wayang inspirációi: büsztök, maszkok és „bábok”.

A kiállítás alapvetően két nagyobb tematikus egységet járt körül: a jávai kultúrkör wayang hagyományát, amelyet a jellegzetesen nyugat-jávai változatot képviselő darabok közvetítenek, valamint Gaál József azon alkotásait, amelyeket épp ezek a bábok inspiráltak. A jávai wayang hagyománya archaikus, szigorú szabályok által kötött, ugyanakkor rendkívül rugalmas műfaj, amely ma rendszerint az iszlám értékeit is közvetíti. Folyamatos kölcsönhatásban áll a külvilággal, nyitott az újdonságok felé, s talán ennek köszönhető, hogy mind a mai napig élő és népszerű hagyomány Indonéziában. Gaál József művészetének formavilága, archaikus szimbolizmusa jól rokonítható a wayang világával. A kortárs szemszögből való megközelítés, alkotói reflexió aktualizálta és kitágította egy hagyományos és távoli kultúra örökségét, jelentéskörét. A különbségek és hasonlóságok által új kontextusok és párbeszédek alakulhattak ki, és a kiállítás célja egyben az is volt, hogy a kortárs magyar értelmezés révén, újabb nézőpontokat kínáljon az indonéz szigetvilág művészetének megismeréséhez.

A hagyományt tehát Zboray Ernő nyugat-jávai gyűjtéséből származó fából faragott, színesre festett wayang bábok közvetítették a kiállításban, Gaál József műveiben pedig a kortárs művészet eszközei révén fogalmazódtak újra, változott át a jávai művészet formavilága. Műciklusainak középpontjában – épp úgy, ahogyan a wayang játékok történeteinek és maguknak az előadásoknak is hagyományos jávai értelmezésben – az emberi létezés konfliktusának kibontása állt. Ennélfogva a kiállítás új és izgalmas értelmezési rétegeket tárt fel egy távoli kultúra vizuális művészetének megismeréséhez.

 

 

 

 

 

-

BimaNyugat-Jáva, 19. századZboray Ernő gyűjteményébőlFotó: Sulyok Miklós
Bima Nyugat-Jáva, 19. század Zboray Ernő gyűjteményéből Fotó: Sulyok Miklós
„Erdei emberek” (buta)Nyugat-Jáva, 19. századZboray Ernő gyűjteményébőlFotó: Sulyok Miklós
„Erdei emberek” (buta) Nyugat-Jáva, 19. század Zboray Ernő gyűjteményéből Fotó: Sulyok Miklós
„Erdei ember” (buta)Nyugat-Jáva, 19. századZboray Ernő gyűjteményébőlFotó: Sulyok Miklós
„Erdei ember” (buta) Nyugat-Jáva, 19. század Zboray Ernő gyűjteményéből Fotó: Sulyok Miklós
Elefánt (gajah)Nyugat-Jáva, 19. századZboray Ernő gyűjteményébőlFotó: Sulyok Miklós
Elefánt (gajah) Nyugat-Jáva, 19. század Zboray Ernő gyűjteményéből Fotó: Sulyok Miklós
/var/www/szepmu/web/html/data/