Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Támogatás

Felhasználóbarát webes gyűjteményi adatbázis (műtárgyfotókkal együtt) létrehozása és felhasználóbarát közzététele a múzeum honlapján témában a Nemzeti Kulturális Alapnál elnyert  pályázatunk  keretében került sor a Szépművészeti Múzeum öt gyűjteményeihez tartozó főműveinek  internetes publikációra alkalmas digitalizációjára.  A digitalizáció a különböző rendelkezésre álló forrásanyagok miatt minden gyűjtemény esetében más digitalizációs feladatot jelentett. Az elvégzett feladat eredményei részletezve és számszerűsítve a következők:

  1. 1. A Régi Szobor Gyűjtemény 303 legjelentősebb műveinek rekordjait publikáltuk. Ezen rekordok már rendelkeztek nézőképekkel, de a műtárgyak metaadatai, mint például datálás, alkotó bibliográfiai adatai, szerzeményezés, méretek, részben hiányosak, illetve revízióra szorultak.
  2. 2. Egyiptomi Gyűjtemény 410 főművének rekordjait készítettük elő internetes publikációra. A műtárgyak metaadatainak revíziója és angol nyelvre fordítása mellett 252 db nézőképet is készítettünk és műtárgyakhoz kapcsolva feltöltöttünk a TMS digitális műtárgynyilvántartó rendszerünkbe.
  3. 3. Grafikai Gyűjtemény: Gerszi Teréz: 17th Century Dutch and Flemish Drawings in the Budapest Museum of Fine Arts (2005) című szakkatalógusában szereplő 350 grafika adatait migráltuk a digitális műtárgynyilvántartó rendszerünkbe. A fent nevezett kötet PDF formátumban állt rendelkezésünkre, melyet részben script segítségével automatikus konvertálás, részben manuális adatbevitel útján illesztettünk be adatbázisunkba. Az egyes rekordokhoz nézőképeket is feltöltöttünk.
  4. 4. Antik Gyűjtemény: Automatikus konvertálás, az Antik Osztály 1239 legfontosabb műtárgyának rekordjait migráltuk nézőképekkel együtt a múzeum központi digitális gyűjteménykezelő rendszerébe, valamint 25 db főmű műtárgyleírását lefordítottuk angol nyelvre.
  5. 5. Vasarely Gyűjtemény: A Vasarely Múzeum 257 db főművének metaadatait migráltuk digitális gyűjteménykezelő rendszerünkbe. Az egyes rekordokhoz nézőképeket is csatoltunk és feltöltöttünk. A migrációhoz szükséges forrásanyagot, mely excel táblázatban állt rendelkezésünkre, automatikus konvertálás után manuális adatbevitel útján egészítettük ki, illetve fordítottuk le angolra.

Az NKA pályázat keretében feldolgozott rekordokat a Szépművészeti Múzeum újonnan elkészült, látogató barát gyűjteményi böngészőjében tettük közzé, amely egy olyan folyamatosan bővülő, dinamikus adatbázis, amely a múzeum műtárgy- állományának digitális feldolgozását követve egyre teljesebb betekintést nyújt a nagyközönség számára a különböző gyűjtemények anyagaiba. Az NKA pályázat keretében digitalizált 2559 műtárgyon kívül a böngészőben további 1896 műtárgy adatai érhetők el. Elsődleges célközönségünk, a múzeumi látogató a böngésző főoldalának felső harmadában található véletlenszerű válogatás révén ízelítőt kaphat a múzeum egész gyűjteményéből, majd az oldalt lejjebb gördítve tudatosan kereshet műtárgyak után, vagy a kulcsszavas (ki, mit, mikor, gyűjteményi helyek) böngésző segítségével, vagy a szabad mezős kereső által. A kétféleképpen megjelenő találati lista - nézőképek alkotóval, címmel, datálással és leltári számmal, vagy csak nézőképek - több találat esetén segíti a gyors tájékozódást. Itt a képpel nem rendelkező rekordok a „Csak képpel rendelkező találatok” filter segítségével kiszűrhetőek.  Egy konkrét találat kiválasztásakor külön oldalon jelenik meg a digitalizált műtárgy nagyobb méretű nézőképe és a hozzá tartozó legfontosabb metaadatok: Cím, Alkotó, Datálás, Anyag/Technika, Klasszifikáció, Szerzeményezés, Leltári szám, Gyűjtemény. Amennyiben a kiválasztott műtárgyról már készült nagyobb felbontású digitális reprodukció, akkor a képre kattintva bele lehet nagyítani a nézőképbe és közelebbről meg lehet tekinteni a kép részleteit. Ha a digitalizált műtárgyról több kép is elérhető, ez különösen szobrok reprodukciója esetében fontos, akkor ezek a nézőkép alatt megjelenő „Galériában” jelennek meg és az egyes képekre kattintva, hasonlóan a főnézethez, nagyíthatóan megjeleníthetőek. További látogatóbarát böngészési lehetőséget nyújt a találati oldal alján található „Kapcsolódó művek” ablak, amely ugyanazon alkotó, korszak, illetve gyűjtemény további műveit ajánlja fel találatként és így elvezetheti a látogatót eddig számára ismeretlen műtárgyakhoz is.   Az NKA pályázat keretében digitalizált 2559 műtárgyon kívül a böngészőben jelenleg további 1896 műtárgy adatai érhetők el.

Munkánk külön sikereként könyvelhetjük el, hogy a projekt megvalósításában résztvevő kollégák Brenner Andrea, Endreffy Katalin, Fonyódi Krisztián, Józsa Dénes, Pattantyús Manga, Szesztay Csanád, Szita Nikoletta, Szűcs Miriam, Pogány Ádám és Pogány Dalma kiváló munkájának köszönhetően sikerült a pályázatban vállaltakat majd 15 százalékkal túlteljesítenünk, így az eredetileg tervezett 2200 db műtárgy helyett 2559 műtárgy adatai kerültek közzétételre.

 

/var/www/szepmu/web/html/data/