Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Ázsiai kultúrákról fiataloknak-Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozatAz ifjúsági kiadvány céljainak bemutatása


A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2014-től kezdődően egy új kiadványtípust indított útjára, mely az ázsiai kultúrák hiteles bemutatását tűzte ki célul, elsősorban a fiatal korosztály számára. A cím, a tartalom és a forma jól átgondolt koncepció mentén alakult ki: a keménytáblás, kézbe simuló kiadvány könnyen olvasható és befogadható információkat tartalmaz, mégis széleskörűen ad tájékoztatást. Nemcsak a régmúlt, történelmi időkről beszél, hanem kortárs és előremutató jelenségekkel is megismerteti az olvasót. A fiatal korosztálynak szóló könyvsorozat az ázsiai civilizációk és kultúrák világába nyújt bepillantást, nem hagyományos módon. Az íráson, a nyelven, a művészeten, az ünnepeken, a sporton keresztül is világosan kirajzolódik az a jellegzetes kulturális karakter, amely segít eligazodni ebben a sokszínű világban. A kötetek illusztrációs anyagát alapvetően a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményi egységeiben őrzött műtárgyak fotói alkotják. A köteteket mindig az adott kultúrából származó mese vagy történet zárja. A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár már születésekor sorozatként került megtervezésre, így nemzetközi sorozat-azonosítószámot (ISSN 2064-1117) kapott.

KOREA | A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat első kötete Koreát mutatta be egy színes, játékos, figyelemfelkeltő kiadvánnyal, amely rövid ismertető szövegekkel és – ahol lehet a magyarországi kapcsolódást kiemelve – mutatta be a távoli országot. A 44 oldalas, 84 képpel illusztrált kötet 1000 példányban készült el.

JAPÁN | A 2014-es év kiemelt múzeumpedagógiai feladata volt a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat második kötetének összeállítása, mely Japán kultúráját ismertette meg az ifjúsággal. Az első kötethez (Korea) képest terjedelmileg több mint duplájára nőtt – 92 oldalas, 80 képpel illusztrált – kiadvány 1000 példányban készült el. Ugyancsak bővült a már első kötetben (Korea) megismert tartalmi beosztás is: 1.) minden fejezetet duplaoldalas műtárgyfotó vezetett be 2.) nagy hangsúlyt kapott a múzeum archív fotóanyaga 3.) külön jegyzék sorolta fel a kötetben szereplő műtárgyakat 4.) a kötetet lezáró mese illusztrációja a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum nagysikerű japán kiállításhoz (Szamurájok és gésák, 2013) kapcsolódó rajzpályázat felnőtt kategóriában díjazott nyertesének munkája volt.

KÍNA | A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat harmadik kötete 108 oldal terjedelemben, 127 képpel illusztrálva, 1000 példányban készült el, bemutatására a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében került sor 2017 áprilisában.
A sorozat harmadik kötetével az ázsiai kultúrák hiteles bemutatásának újabb fontos ifjúsági kiadványa készült el, amely a múzeum kezdeményezésében a fiataloknak, az ő nyelvükön szól, átfogó képet nyújt egy adott kultúráról és főként a Hopp Múzeumban őrzött műtárgyakon keresztül mesél.
A kötet 2018-ban elnyerte a "Szép Magyar Könyv 2017" verseny közönségdíját.


HOPP FERENC | 2019-ben a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat rendhagyó módon a múzeum fennállásának 100. évfordulója alkalmából egy jubileumi különkiadással folytatódik és az alapító előtt tiszteleg. A negyedik kötet elmeséli Hopp Ferenc életútját (1833–1919), munkásságát, valamint bemutatja az általa gyűjtött műtárgyakat, melyekkel megteremtette a róla elnevezett múzeum alapjait. 

 

 


/var/www/szepmu/web/html/data/