Páramita ⌇ Átérni a túlsó partra (Dharma Workshop 4.)

Páramita ⌇ Átérni a túlsó partra (Dharma Workshop 4.)

A Dharma Workshop egy idén először induló eseménysorozat a múzeumban, ahol közösen alkotva fedezhetjük fel a buddhizmus olykor ismerős, olykor ismeretlen szemléletét. A meghívott képzőművészek vezette programokon az iskolapadban megszokott hallgató-szerep helyett kísérletező, minden érzékszervet megmozgató tanulásra számíthatnak a résztvevők.

Az utolsó Dharma Workshop a lét horizontjára vezet minket, felvetve a kérdést, hogy mit látunk a túloldalon. Az élet és halál témái közti határon egyensúlyozva olyan fogalmakkal fogunk foglalkozni, mint megvilágosodás, fénnyé válás, ellobbanás, átérés a túlsó partra – mindezek megértésében Bagi Judit sinológus 14:00-kor kezdődő előadása segít majd minket.

Ezt követően a workshopok egész délután látogathatóak: Kicsiny Martha segítségével 15:00-tól fénnyel átvilágítható méhviasz tárgyak készülnek majd, amelyekbe a megvilágosodással és fénnyé válással kapcsolatos buddhista szimbólumok kerülnek. A létra, tűz, lábnyom, kerék nemcsak buddhista, hanem univerzális szimbólumokként is ismertek – közülük több Martha korábbi művein is megtalálható.

Szekeres Alexandra programja két interaktív installációt foglal magába, amely a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében tekinthető meg és próbálható ki 10:00-tól 17:30-ig. Mindkét műtárgy átfogó témája a halál, azon belül is a pillanat, amely az élet és a halál között húzódik, mintegy vékony határmezsgye, határvonal, az átkelés állapota.
"Paramita - elérni a másik partot."

Egek, ami alatt meghaltam sorozat 1.
A mű a kínai Holdkapu előtt helyezkedik el. Egy mélyfekete szokatlan megjelenésű tárgyegyüttes. Egy ívelt fém állvány és egy függőágy, amelybe belefekve és egy VR szemüveget felvéve a látogató elcsendesíti elméjét, melynek során lehetősége nyílik körültekinteni az őt beborító sötétségben.

Egek, ami alatt meghaltam sorozat 2. Súlyozott takarók
A mű a kert gyeppel borított mezején található. A talajsíkon vízszintesen elhelyezkedve a látogató szorongásoldásra kifejlesztett hófehér súlyozott takarókkal boríthatja be testét. Fejét egy tradicionális kínai fejtámaszt idéző párnára téve és egy VR szemüveget felvéve tekintetét az őt virtuálisan beborító égre emelheti, miközben testét a takarók a talajhoz közelítik. Ebben a kettősségben szinte érezhetővé válik a test és a lélek elválásának disszonanciája.

A programot vezetik: Bagi Judit sinológus, a Hopp Múzeum Adattárának vezetője, Kicsiny Martha és Szekeres Alexandra képzőművészek.

A Dharma Workshop koncepciójának kidolgozója Farkas Aliz.

A programon való részvétel díja: 2500 Ft / fő (egységesen)
Kedvezmények nem érvényesíthetők.
A workshopon egyszerre 15 fő vehet részt. 
A programjeggyel a kiállítás is megtekinthető.
Jegyek a program napján, a múzeum jegypénztárában válthatók.