Látogatás a Felkelő Nap Országában. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos japáni fotográfiái
web_stories Galéria megnyitása (10 kép)

Látogatás a Felkelő Nap Országában. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos japáni fotográfiái

Japán! ... Van-e ember, akinek szívében ne keltene viszhangot ez a szó? Én legalább nem is tudok olyan művelt európait elképzelni, kinek lelkében ne élne, vagy ne élt volna valamikor a vágy, hogy ezt a meseországot színről-színre láthassa.”

Dr. Bozóky Dezső (1871 Nagyvárad – 1957 Budapest) az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészete szolgálatában sorhajóorvosként két alkalommal jutott el keleti tájakra: 1905-1906-ban görög és török területekre, majd 1907-1909 távol-keleti vizekre. A huszonhat hónapon át tartó második útja alatt többször is megfordult Kína, Korea és Japán legjelentősebb kikötőiben. Élményeit újságcikkekben, valamint kétkötetes útirajzában örökítette meg Két év Keletázsiában (sic) címmel. Műgyűjteményének egy részét (kínai műtárgyait) még életében odaajándékozta a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak, fotográfiai gyűjteménye pedig halála után került be oda.

Orvos lévén sokszor olyan helyekre is eljuthatott, ahol egy átlag turistát nem fogadtak volna. Utazása során rengeteg képeslapot is vásárolt és elsősorban azokat a témákat, helyszíneket, látképeket örökítette meg üvegdiáin, amelyekről képi ábrázolás más formában nem volt elérhető, emiatt felvételei egyedülálló dokumentumértékkel is bírnak. A sorhajóorvos páratlanul értékes fotóanyagot hagyott hátra az utókornak. 

A Japánban felvételezett mintegy 100 db fotójának a fele, 52 kép szerepel a kiállításon. A kiállítás anyagát Katkó Tamás kurátor, a Kolta Galéria vezetője válogatta.

Helyszín:
Kolta Galéria – Háló Közösségi és Kulturális Központ
(1052 Budapest, Semmelweis u. 4.)

Nyitvatartás:
hétfő – péntek, 14:00 és 18:00 óra között

Együttműködő partner:

Támogatók: Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.