Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Aktuális

Látogatás a Hajnalpír Országában
Dr. Bozóky Dezső sorhajóorvos koreai fotói

A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása
2021. június 24. – 2021. július 30.

Kurátor: Katkó Tamás
Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ, 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
A kiállítás munkanapokon 14 és 18 óra között látogatható.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kolta Galéria közös kiállítási projektje – dr. Bozóky Dezső (1871–1957) császári és királyi sorhajóorvos, fotográfus életművének feldolgozása – újabb állomásához érkezett. A 2021. június 24-én nyíló kiállítás Látogatás a Hajnalpír Országában címmel a koreai üvegdiákról készített digitális kópiákat mutatja be.

A Hopp Múzeum „Ázsiai Történeti Fotográfiák” című könyvsorozatának legutóbb napvilágot látott kötete Bozóky Dezső koreai fotóit dolgozza fel és adja közre Csoma Mózes és Kardos Tatjána kísérőtanulmányaival együtt. A kötet 153 fotóval, három nyelven, a Hopp Múzeum gondozásában a Múzeum és Magyarország Szöuli Nagykövetségének közös kiadásában 2020-ban jelent meg

A kiállításról szóló audiovizuális összefoglaló IDE KATTINTVA tekinthető meg.

------------------------------------------

Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum

2019. június 19. - 2021. szeptember 19.

Kurátorok: Dr. Fajcsák Györgyi, Hársvölgyi Virág

A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításunk 2019-ben, a múzeum alapításának 100. évfordulóján nyílt meg. A tárlaton műtárgyaink kiemelkedő darabjait, a múzeum nagy korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítjuk a középpontba.

A tárlat sorra veszi a múzeumalapítást követő nagy korszakokat, az intézmény első igazgatója, Felvinczi Takács Zoltán művészettörténész nevéhez fűződő, két világháború közötti időszaktól a 2017-ben elhunyt neves sinológus, Ferenczy Mária nevéhez köthető buddhista kiállítások időszakáig.

Jelen kiállításunk – az időszaki cserékkel együtt – több mint ötszáz műtárgyat vonultat fel a markánsabb múzeumtörténeti periódusok mentén vizsgálva a különböző korszakok, lehetőségek és gyűjteményezési szempontok alapján létrejött tárgyanyag legreprezentatívabb darabjait és tárgycsoportjait. Egyúttal megidézzük a múzeum történetének jellegzetes alakjait, a huszadik századi magyar (és világ)történelmi tragédiák sújtotta korszakokban a múzeum működését, gyűjteményezésének irányát jelentősen meghatározó igazgatókat, munkatársakat, közelebb hozzuk a kvalitásos és gyakran kalandos sorsú műtárgyak történetét – egyedi lehetőséget teremtve a látogatónak, hogy a huszadik század történelmét egy magyar múzeum ázsiai műtárgyainak összefüggésrendszerében gondolhassa újra.

A kiállításra szánt darabok állapotának megóvása érdekében egyes műtárgyaknál vagy csoportoknál negyedéves cseréket iktatunk be. Az elmúlt hónapok kényszerű bezártsága idején a szakmai stáb folyamatosan készült a tervezett installáció eddigi legnagyobb átalakítására és a cserélendő tárgyak megfelelő előkészítésére, ennek eredményeként jelenleg látható például a múzeum egy különleges kincse, a japán szamurájpáncél és -fegyverek együttese, valamint a kínai és a koreai gyűjtemény festészeti anyagának egy-egy kiemelkedő darabja is.

Külön érdekesség, hogy a nagyközönség előtt rendszerint csak egy-egy kultúra kiemelésével, időszaki kiállításokon megmutatkozó Hopp Múzeum most a Made in Asia kiállításban minden gyűjteményét felvonultathatja (a kínai, a japán, a koreai, az indiai, a délkelet-ázsiai, a mongol, a tibeti-nepáli, a közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjteményt) – hogy így, kiemelkedőbb műtárgyainkból válogatva, „mini állandó kiállítással” kedveskedhessünk a látogatóknak.

A jubileumi évre a centenáriumi kiállítás mellett további meglepetésekkel is készültünk. A Hopp Múzeum jubileumához szorosan kapcsolódva egy hiánypótló kézikönyvet, a múzeum gyűjteményeinek történetét és a legjelentősebb műtárgyak bemutatását veheti kezébe az olvasó (a kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható). Megjelentettük a Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozatunk jubileumi különkiadását is, mely Hopp Ferenc életét és munkásságát mutatja be.

Ünnepeljük együtt a múzeum 100 éves fennállását!

Kapuőrző istenség udvari viseletben
Thaiföld, 19. század első fele
Kapuőrző istenség udvari viseletben. Thaiföld, 19. század első fele
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával.
Korea, 19. század eleje
Sin Yun-bok (1758-19. század eleje) követője. Női szépség szájorgonával. Korea, 19. század eleje
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje
India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század
Bódhiszattva vagy Visnu isten feje. India, Bengál vagy Bihár, Pála-kor, 12. század

 

 

 

 

/var/www/szepmu/web/html/data/