Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Kutatásaink

ZICHY Projekt

2019-ben a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Institute of Oriental Studies, Russian Academy of Sciences együttműködésének eredményeként, a Szépművészeti Múzeum égisze alatt és magyar oldalról annak saját intézményi költségvetési keretein belül elindult az ,,Eleink útján. Gróf Zichy Jenő oroszföldi expedícióinak digitális adatbázisa a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum régészeti anyaga alapján„ című tudományos projekt. Az együttműködés célja a Hopp Múzeum Zichy-gyűjteményének tudományos értékű feldolgozása és a leletek digitalizálása, a Zichy expedíciókhoz kapcsolható oroszországi archívumok és levéltári anyagok összegyűjtése és tanulmányozása, valamint az eredmények három nyelvű (magyar, orosz, angol) digitális adatbázisba történő rendezése és elérhetővé tétele a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum honlapján.

A Zichy projektről részletesen az alábbi linkre kattintva olvashatnak:

Zichy-gyűjtemény

 

 

Restaurálás


A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum restaurátorainak feladata a különböző gyűjteményekben található, ázsiai tárgyi örökség megvédése. A szakirányú egyetemi diplomával rendelkező, illetve felsőfokú képzettségű, tapasztalt közgyűjteményi restaurátorok munkája a műtárgyak állagmegóvása, konzerválása és restaurálása. A művészi, technikai, módszertani és tudományos képzésben részesült szakemberek tervezik meg és kivitelezik a tárgyak vizsgálatát, az indokolt beavatkozásokat és restaurálási dokumentációban foglalják össze. A különböző keleti technikával készült műtárgyak magas etikai követelményeket támasztó, felelősségteljes restaurátori munkájához speciális eszközök, anyagok és szakirodalmi ismeretek szükségesek. A restaurátori tevékenységhez tartozó megelőző műtárgyvédelem megtervezésével, kidolgozásával és a folyamatos gyűjteménygondozással az értékes alkotások megőrizhetők a jövő számára.

További információk feltöltés alatt.

Projektek


Xántus-kutatás

A Néprajzi Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kutatási együttműködés keretében tárja fel az 1869-70-es kelet-ázsiai expedíció résztvevőjeként Xántus János által gyűjtött tárgyi emlékeket.
A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Megalapítása az Osztrák-Magyar Kelet-ázsiai expedíció keretében Xántus János által összegyűjtött gyűjteményhez kapcsolódik.
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Magyarországon a keleti művészeteket és kultúrákat közvetítő legjelentősebb intézmény, ugyancsak alapítása, 1919 óta gondozza a Xántus János-féle, Távol-Keleten gyűjtött anyag további részét.
A kutatás célja a két intézményben őrzött Xántus-féle kelet-ázsiai gyűjtemény közös, tudományos feltárására, hiszen ez volt az első,  kelet-ázsiai kultúrákat Magyarországon gyűjteményes formában dokumentáló kollekció, s  tudományos feltárása mindkét intézmény számára kiemelten fontos tudományos és kulturális küldetés.

A gyűjteményünkben történő kutatáshoz kutatási engedély szükséges, amelyet itt tölthet le.

/var/www/szepmu/web/html/data/