Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Kutatásaink

Restaurálás

 

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum restaurátorainak feladata a különböző gyűjteményekben található, ázsiai tárgyi örökség megvédése. A szakirányú egyetemi diplomával rendelkező, illetve felsőfokú képzettségű, tapasztalt közgyűjteményi restaurátorok munkája a műtárgyak állagmegóvása, konzerválása és restaurálása. A művészi, technikai, módszertani és tudományos képzésben részesült szakemberek tervezik meg és kivitelezik a tárgyak vizsgálatát, az indokolt beavatkozásokat és restaurálási dokumentációban foglalják össze. A különböző keleti technikával készült műtárgyak magas etikai követelményeket támasztó, felelősségteljes restaurátori munkájához speciális eszközök, anyagok és szakirodalmi ismeretek szükségesek. A restaurátori tevékenységhez tartozó megelőző műtárgyvédelem megtervezésével, kidolgozásával és a folyamatos gyűjteménygondozással az értékes alkotások megőrizhetők a jövő számára.

További információk feltöltés alatt.

Projektek


Xántus-kutatás

A Néprajzi Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kutatási együttműködés keretében tárja fel az 1869-70-es kelet-ázsiai expedíció résztvevőjeként Xántus János által gyűjtött tárgyi emlékeket.
A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Megalapítása az Osztrák-Magyar Kelet-ázsiai expedíció keretében Xántus János által összegyűjtött gyűjteményhez kapcsolódik.
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Magyarországon a keleti művészeteket és kultúrákat közvetítő legjelentősebb intézmény, ugyancsak alapítása, 1919 óta gondozza a Xántus János-féle, Távol-Keleten gyűjtött anyag további részét.
A kutatás célja a két intézményben őrzött Xántus-féle kelet-ázsiai gyűjtemény közös, tudományos feltárására, hiszen ez volt az első,  kelet-ázsiai kultúrákat Magyarországon gyűjteményes formában dokumentáló kollekció, s  tudományos feltárása mindkét intézmény számára kiemelten fontos tudományos és kulturális küldetés.

A gyűjteményünkben történő kutatáshoz kutatási engedély szükséges, amelyet itt tölthet le.

/var/www/szepmu/web/html/data/