Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Programok

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2021. június 26., 18:00 - 24:00 (utolsó belépés 23:00 órakor)

Töltsön egy órát Keleten!
Autentikus Kelet-élmény a Hopp Múzeumban

Az első világkörüli út Hopp Ferenc életében egy fordulópontot jelentett. Az ott szerzett élményeknek és benyomásoknak köszönhetően bontakozott ki mindaz, amit ma a múzeum és a kert tereiben megtekinthetünk, átélhetünk.

A Múzeumok Éjszakáján arra invitáljuk látogatóinkat, hogy barangolják be a Kelet országait – a Hopp Múzeum kiállításán és kertjében. A Kelet varázslatos világában az eligazodást a múzeum kollégái segítik. Az út során számos szuvenír és izgalmas meglepetés is várja a kalandra vállalkozókat.

18 órától éjfélig várjuk látogatóinkat. Nem lehet lekésni semmiről, mert mini-programjaink folyamatosan elérhetőek, mindegy, mikor érkezik hozzánk.

Sok szeretettel várunk mindenkit!

RÉSZLETES PROGRAM

A belépésre jogosító karszalagokat itt, a helyszínen is meg lehet vásárolni, de érdemes inkább elővételben, online megvenni. Ha az alábbi oldalon váltják meg a karszalagot, akkor ezzel egyúttal támogatják intézményünket.
JEGYVÁSÁRLÁS

Találkozzunk június 26-án!

________________________________

ARCHÍVUM

2021. június 6., vasárnap, 16:00
Botanikai séta a kertben a Történeti kertek világnapja alkalmából

A Történeti kertek és kastélyparkok napja francia kezdeményezésre született, és 2003 óta tartják meg minden évben, június első hétvégéjén. Magyarország 2018-ban csatlakozott első ízben. Egy izgalmas és elmélyült kerti sétára hívjuk látogatóinkat ez alkalomból.

A sétát Gódorné Hazenauer Zita japánkert szakértő, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium tanára vezeti.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== e-mail címen szükséges, név megadásával.

A programon max.30 fő vehet részt.

A programon normál árú kiállítási belépő (1400 Ft) birtokában lehet részt venni.
Kedvezmény ezúttal nem érvényesíthető.

Kérjük, ne felejtse otthon a védettségi igazolványát, mert a kiállításunk, múzeumi programjaink, beleértve a kerti programokat is, egyelőre csak ennek felmutatása mellett látogathatók.

A látogatással kapcsolatos további információkért kattintsanak IDE!

 

-------

ARCHÍV:

2020. október 10. szombat, 11.00 (esőnap: 2020. október 11. vasárnap, 11.00)

KÉK SZEMMEL Japánt fotózni

Gaál Zoltán fotóalbumának bemutatója

Helyszín: a Hopp Múzeum kertje (Kerti program, kérjük melegen öltözzenek. Eső esetén a rendezvényt másnap tartjuk meg.)
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció ITT>>


Gaál Zoltán: 青い目で / Kék szemmel (fotóalbum), magánkiadás, 2019

„KÉK SZEMMEL
Még 1603-ban történt meg az, hogy Japán bezárkózott. [...] Elkezdődött az a 250 évig tartó korszak – az Edo-kor (1603–1868) –, amely alatt az átlag japán nem látott, nem láthatott idegent. Azt lehetett tudni, hogy létezik egy másik világ, de inkább előszeretettel rémisztgették a gyerekeket, nehogy oda kívánkozzanak. Abban a másik világban vörös hajú, rettenetesen szőrös emberek élnek, és kék a szemük. A japánok sötét, majdnem fekete hajúak, barna hajúak és alig van testszőrzetük. Később azután kiderült, hogy a külföldiek ugyan nem pontosan így néznek ki, de a »kékszem« kifejezés megmaradt: a Japánt szemlélő külföldi, aki már nem átutazó, de semmiképpen nem japán. Japánban külföldiként elvegyülni, szinte lehetetlen. Kék szemmel Japánt szeretni és elfogadni, nagyon is lehetséges. Bár képeim Japánban készültek, elsődleges szándékom nem Japán bemutatása, sokkal inkább az általam olyannyira kedvelt ország sokféle hangulatát, belőle fakadó érzéseimet, benyomásaimat, gondolataimat fogalmaztam fényképpé.” Gaál Zoltán

Gaál Zoltán (1953–) 1986 és 1988 között az Oszakai Művészeti Egyetem Fotográfiai Tanszékén volt kutató ösztöndíjas. Kitűnő japán mesterektől – Iwamiya Takeshi, Inoue Seryū – tanult. Dokumentarista ihletésű fényképeit a fotográfiai hagyomány tisztelete jellemzi. Munkásságára nagy hatással bírt szoros barátsága Gera Mihállyal, mesterével, könyvei szerkesztőjével. Műveit a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Tokyo Metropolitan Museum of Photography és a Hunguest Fotográfiai Gyűjtemény őrzi.

A könyvbemutató beszélgetés házigazdája Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora, aki inspirációiról, a változó Japánról és a Japánt lencsevégre kapó kék szeműekről faggatja a művészt.

Helyszín: A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertje

Időpontja: 2020. október 10. (szombat), 11 óra, esőnap: 2020. október 11. (vasárnap), 11 óra.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, Regisztráció ITT>> Létszámkorlát: 50 fő. A rendezvény teljes ideje alatt kérjük a résztvevőket orrot és szájat eltakaró maszk viselésére és a biztonságos szociális távolság megtartására. Belépőjegy megváltása mellett a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Made in Asia című kiállítása is megtekinthető.-------

ELMARAD!!!
2020. február 26., szerda, 17.30–19.00

Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 17.” / „Fény metszette élet” – Vámbéry Ármin élete a róla készült fotográfiák tükrében
Előadó: Dr. Felföldi Szabolcs régész, történész, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

Felföldi Szabolcs előadása egyedi nézőpontból mutatja be a világhírű orientalista, Vámbéry Ármin életét. Számos Vámbéry-életrajz született már, amelyek zömmel tudományos művein, újságcikkein vagy épp levelein keresztül látják és láttatják a neves tudóst. Vámbéryről azonban számos fotó is készült életében: ezek szinte mindegyikének rendkívül izgalmas saját története van, emellett roppant érdekes fényt vetnek egy 19. századi magyar tudós életére, sikereire, családjára, de arra is, hogy ő maga milyen képet szeretett volna sugározni önmagáról.
Felföldi Szabolcs  előadásában nem csupán a Vámbéry- fotók nyomába ered, de ezek révén tesz kísérletet Vámbéry összetett személyiségének megrajzolására is.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu

-------

2020. március 18., szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 18.” / 12 év Ázsiában – Baráthosi Balogh Benedek szibériai útjai
Előadó: Dr. Wilhelm Gábor főmuzeológus, Ázsia-gyűjtemény (Néprajzi Múzeum)
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

Az előadás Baráthosi Balogh Benedeket (Lécfalva, 1870 – Budapest, 1945), a néprajzi gyűjtés  klasszikus korszakának egyik utolsó alakját követi végig útjain. Óriási tervekkel indult Ázsiába, de ezek mindegyikét derékba törték a háborúk. Amatőr gyűjtő volt, lelkes őshazakereső, „rokon népek” kutatója; egyszerre nyelvészeti, néprajzi és történeti érdeklődésű; gyűjtő, rajzoló, fotós; európai múzeumok és akadémiai intézetek megbízottja. Sok elődjéhez és kortársához hasonlóan élénken foglalkoztatta a magyarok őstörténete, ehhez pedig az elsőrendű forrásokat a rokonnak vélt népek kultúrája alapján igyekezett feltárni.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu

-------

2020. január 28., kedd, 17.00
„Művészetről könyvek között” – Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve
HELYSZÍN: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.
Ingyenes

A „Művészetről könyvek között” című beszélgetés ezúttal a Baktay Ervin indológus életművét bemutató sorozat legújabb darabjához kapcsolódik. Az Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve című kötet a Hopp Múzeum egykori munkatársa, Baktay Ervin által 1931-ben alapított indián törzs életét jeleníti meg.
Baktay Ervin gyerekkorától fogva rajongott az indiánokért. Ez megmutatkozott már gyermekkori olvasmányaiban, játékaiban, élményeiben (Buffalo Bill budapesti előadása) és a kamaszkorában rögtönzött, nagyszabású színházi előadásaiban is, hogy azután felnőttkorában felelevenítse és valóságossá tegye gyerekkori ideáljait. 1924-ben művész barátai társaságával megalapítja a képzeletbeli vadnyugati várost, Loaferstownt, 1931-ben, Zebegényben pedig a dunai indiánok Törzsét. Azontúl minden évben valamelyik kis dunai szigeten töltik a nyarat. A halálosan komolyan vett játék vezetője természetesen Baktay volt: a Városban mint Bucktye Sheriff, a Törzsben mint Heverő Bölény Nagyfőnök.
Az „örök időkre” megalapított Városnak és Törzsnek állít emléket a történetüket feldolgozó tanulmánykötet. Ebben a korszak európai indiánmozgalmainak bemutatása mellett megjelenik Baktay, valamint az egykori Hollósy-iskolához tartozó művész barátok személyes háttere is. Külön elemzést kap a Törzs tárgykultúrája és mindennapi élete, valamint Huzella Pál festőművésznek a Törzs tagjairól készített egyedülálló karikatúrái és festményei. Ugyancsak külön tanulmányok elemzik a korszak „valódi” indiánok által írt legfontosabb műveinek – az utóbbi időszakban felszínre került adatok nyomán – igencsak ellentmondásosan megközelíthető hátterét.
A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött beszélgetésen megpróbáljuk körbejárni az európai körülmények között is elsők között megalapított indián törzs történetét.

A beszélgetés résztvevői: a kötet szerkesztői, Dr. Kelényi Béla tibetológus és Főzy Vilma néprajzkutató, valamint a Baktay által alapított Törzs tagja, Hegymegi Kiss Áron (Nyílhegy)
Moderátor: Dr. Gyarmati János főmuzeológus (Néprajzi Múzeum)

A kötet megjelenését a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány támogatása tette lehetővé.

-------

2020. január 7., kedd, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 16.” / Magyarok Iránban – irániak Magyarországon a 19. században (Vámbéry Ármin, Nászer al-Dín sah és társaik)
Előadó: Sárközy Miklós történész, iranista, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

A nagy sikerre és a decemberi teltházas előadásra tekintettel a “Made in Asia” programsorozat keretében Sárközy Miklós történész megismétli előadását a XIX. században Iránban járt magyar kutatókról ill. a Magyarországon járt iráni utazókról.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.
Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti XIX. századi kapcsolatok színes világát mutatja be. Utazók, utazások és útirajzok tarka világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyekkel, hírességekkel és koronás főkkel kapcsolatos, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdoták is megelevenednek.
Magyar részről meghatározó jelentőségű a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és hobbinyelvész,  a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort.
Iráni oldalról is színes a lista, de mindenképp meg kell említeni Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazót, aki talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt, valamint Nászer al-Dín iráni sah személyét, akinek 1889-es budapesti látogatása nagy visszhangot keltett a magyar sajtóban is. Az extravagáns iráni uralkodó budapesti élményei kapcsán humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu

-------2019. november 29. péntek, 16.00

Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatója, a „Made in Asia” kiállítás kurátora
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
A 2019-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő múzeum „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállításában a gyűjtemények anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyak és régi fotók segítségével a hely egykori miliőjét. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve nézzük végig, és kiemelten foglalkozunk a kiállítás kínai műtárgyanyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.

---


2019. december 10., kedd, 16.00
Kötetbemutató
Fodor Gábor – Kardos Tatjána:
Látogatás az Oszmán Birodalomban
Dr. Bozóky Dezső képei 1905–1906
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Budapest XIV. ker., Dózsa György út 14., Schickedanz-terem (II. emelet)

Bozóky Dezső (1871–1957) 1905–1906-ban az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajóorvosaként, több mint egy évet szolgált a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó Taurus hajó fedélzetén. Több kikötőben is megfordult és lelkes fotósként örökítette meg képein a 20. század elejének Oszmán Birodalmát, egy végnapjait élő világ hétköznapjait. Ekkor készített fotóiból közel 300 darab kézzel színezett sztereo üvegdia maradt fenn, melyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum őriz.
Ezekből a törökországi felvételekből több mint kétszáz fotót adunk most közre ebben a magyar és angol nyelvű kötetben, amely az Ázsiai történeti fotográfiák címmel most induló könyvsorozatunk nyitó darabja.  A képekhez szorosan kapcsolódva az Oszmán Birodalom korabeli viszonyaiban való eligazodásban, a magyar állomáshajó konstantinápolyi tartózkodásának történetében Fodor Gábor turkológus tanulmánya segíti tájékozódni.
A kötet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésében az MMA Kiadó gondozásában jelenik meg.

A könyvbemutatón köszöntőt mond és a sorozatot ismerteti:
Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és
Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára
Az Oszmán Birodalom korabeli viszonyairól előadást tart:
Dr. Fodor Gábor történész-turkológus, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója
Török misztikus zenét játszik Marilia Pilti szantúron, Kopcsik Márton hegedűn és Gerzson János udon

A program regisztrációköteles. Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: eventbrite.co.uk

Ingyenes---


2019. december 13., péntek, 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Brittig Vera orientalista, művészettörténész
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A 2019-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő múzeum Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításában a gyűjtemények anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik. Itt a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyak és régi fotók segítségével a hely egykori hangulatát. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve nézzük végig, és kiemelten foglalkozunk a délkelet-ázsiai gyűjtemény műtárgyanyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.---

2019. december 18., szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 15.” / Magyarok Iránban – irániak Magyarországon a 19. században (Vámbéry Ármin, Nászer al-Dín sah és társaik)
Előadó: Sárközy Miklós történész, iranista, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.


Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.
Sárközy Miklós a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti 19. századi kapcsolatok színesebbik világát mutatja be: utazók, utazások és útirajzok tarka  világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon a 19. században. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyek, hírességek, koronás fők világa és a két világra rácsodálkozás izgalmas, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdotái elevenednek meg.

Magyar oldalról természetesen  itt is meghatározó a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és naiv hobbinyelvész,  a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort. Iráni oldalról is színes a lista: Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazó talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt.
Iráni oldalról vízválasztó Nászer al-Dín iráni sah 1889-es budapesti látogatása és korabeli fogadtatása a magyar sajtóban, valamint ábrázolása a sah útinaplójában. Az extravagáns iráni uralkodó és kísérete budapesti élményeiről, hosszasan lehetne beszélni, mi is ezt tesszük időnktől függően. Humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu


---

2019. október
A BÉKE FONALA

„A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul.”

Születésének 150. évfordulója alkalmából Mahátmá Gándhíra, az indiai függetlenségi mozgalom szellemi és politikai vezetőjére és a béke követére emlékezünk 2019 októberében – közösen, veletek!

Gándhí bronz mellszobra – itt, múzeumunk kertjében – ez alkalomból különleges díszítést kapott: színes fonalakkal tekertük körbe. (Talán tudod, hogy az általa alapított ásramban Gándhí maga is fonalat szőtt, az ő „rokka-mozgalma” – hogy mindenki a maga keze munkájából élhessen meg – közvetetten az indiai függetlenségi harcok jelképévé is vált.)

Most téged is várunk! Fogj egy szál fehér fonalat (kis kosárban odakészítettük a szobor mellé, de a jegypénztárban is kérhetsz), és kösd fel a színes fonalak valamelyikére, ahova csak szeretnéd.

A kertünk látogatása ingyenes (hétfő kivételével naponta 10.00 - 18.00), az őszi napsütésben a padokon is megpihenhetsz, a házban pedig a „Made in Asia – Százéves a Hopp Múzeum” című kiállításunk vár.


---2019. november 20. szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 14.” / Tibet magyar szemmel, 1956. ősz: a Csepel-expedíció története
Előadó: Végh József tibetológus
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

1957-ben a Hopp Ferenc Múzeumba kerültek azok a hivatalos ajándéktárgyak, amelyeket a Csepel teherautókkal a tibeti fővárosban járt magyarok kaptak a Dalai láma hivatalától. Majd 1999-ben, Rév Miklós halála után az úton készült fényképekkel együtt ugyancsak a múzeum gyűjteményébe jutottak azok a tibeti tárgyak és festmények is, amelyeket az expedíció fotóriportere vásárolt magának Lhászában. Mit keresett a külön erre a célra épített három Csepel „hegyi diesel” Kínában? Mit láthattak meg az azóta eltűnt régi Tibetből a magyar műszaki szakemberek? Mit tudott ebből megmutatni a Szabad Nép, majd később a Népszabadság fotóriportere, aki 1955-ben már járt Kínában? Ezeknek és még megannyi kérdésnek járhatnak utána azok, akik részt vesznek Végh József előadásán.


A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu
---


2019. november 21. csütörtök, 17.00
Művészetről könyvek között – Ázsia művészete – kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetés
HELYSZÍN: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.
Ingyenes


A „Művészetről könyvek között” című sorozat ezúttal a Hopp Múzeum idei jubileumához szorosan kapcsolódó „Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei” című hiánypótló kézikönyv bemutatójára invitálja az érdeklődőket. Hiánypótló a könyv, mert a Hopp Múzeum kötetei rendszerint egy-egy ázsiai kultúra egy-egy kérdéskörét vizsgálják behatóan. Jelen munka a múzeum történetében először átfogó képet kíván adni a múzeum összes gyűjteményéről (kínai, japán, koreai, indiai, délkelet-ázsiai, mongol, tibeti-nepáli, közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjtemény; adattár, könyvtár). Kiemeli a fő műveket, rámutat művészettörténeti értékükre, mindeközben felvonultatja a múzeum történetének korszakait és meghatározó eseményeit, alakjait.
A kötet egyszerre ázsiai művészettörténeti és művelődéstörténeti kalandozás, melyen keresztül jól érzékelhető az ázsiai kultúráról való gondolkodásnak az elmúlt 150 évben bekövetkezett változása is. A kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható.

A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésen megpróbáljuk körbejárni az egyetlen hazai ázsiai múzeum létrejöttének és gyűjteményeinek történetét, beszélünk az adattár jelentőségéről, és kitérünk egy-egy meghatározó műtárgyra is.

A beszélgetés résztvevői: Dr.Fajcsák Györgyi sinológus, a „Made in Asia” kiállítás kurátora, a Hopp Múzeum igazgatója; Kardos Tatjana sinológus, adattáros és Brittig Vera orientalista, művészettörténész

Moderátor: Nagy Mercédesz újságíró-esztéta
---

2019. október 30. szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 13.” / Gróf Vay Péter – Egy elfeledett Ázsia-kutató és misszionárius munkássága és japán tárgyú gyűjteménye
Előadó: Gáspár Annamária
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. század eleji utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.
Több mint száz éve annak, hogy gróf Vay Péter 1907-ben megvásárolta azt a japán tárgyú gyűjteményt, mely ma a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum anyagának magját alkotja. Vay Péter címzetes püspök, misszionárius, Ázsia-kutató és író, egyike volt a századforduló legnevesebb közéleti személyiségeinek. XIII. Leó pápa személyes megbízottjaként bejárt öt kontinenst, útjai során számos uralkodó közt a japán császári pár is fogadta. Kelet művészete lenyűgözte, s számos kötete között ő jegyezte az első magyar nyelven írt, japán művészettörténettel foglalkozó munkát. Az elmúlt évszázadban azonban mind Vay Péter neve, mind művei feledésbe merültek, ezért érvényes a kérdés, amit az előadás körbejár: mit tudunk ma gróf Vay Péter életéről, munkásságáról és a gyűjteményéről?

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu------

2019. október 18. péntek, 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Végh József muzeológus, a tibeti-nepáli gyűjtemény kurátora
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A 2019-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő múzeum Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításában a gyűjtemények anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyak és régi fotók segítségével a hely egykori miliőjét. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve nézzük végig, és kiemelten foglalkozunk a kiállítás buddhista műtárgyanyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu
Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.---


2019. október 11. péntek, 15.00–16.30 és 2019. október 11. péntek, 16.30–18.00Budapesti Design Hét | Made in Korea
Ékszerdoboz-készítő workshop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hopp Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításon a múzeum változatos (kínai, japán, koreai, indiai) gyűjteményei állnak a középpontban. Az idei Design Héten a koreai művészeté a főszerep, és hagyományos koreai hanji papírral bevont ékszertartó dobozt készítünk.

Maximális létszám: 15 fő, a 2 workshopra összesen 30 fő
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
Jegyár: 1500 Ft

Ingyenes és kedvezményes jegy erre a programra nem igényelhető.---

2019. október 3. 16.00
Gándhí 150

 

 

 

 

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége 2019. október 3-án a Gándhí-szobor koszorúzásával és egy táncos-zenés fúzióval emlékezik meg Mahátmá Gándhí születésének 150 éves évfordulójáról.
A Múzeum kertjében áll az indiai függetlenségi mozgalom szellemi és politikai vezetőjének, Móhandász Karamcsand Gándhínak (Mohandas Karamchand Gandhi, 1868–1948) bronzból készült mellszobra.
Gándhí, akit Mahátmának, vagyis Nagy Léleknek neveznek, az indiai történelem egyik legfontosabb alakja, India Anya példamutató gyermeke. Gándhí személye szinte összeforrt a független India ideájával, és a világ minden részén tisztelettel adóztak emlékének. Mahátmá Gándhí kizárólag békés eszközökkel küzdött céljaiért, az önmegtartóztatást, megbocsátást és szeretetet hirdette. Neve egybeforrt a béke keresésével és szeretetével. Születésének századik évfordulóján az indiai állam több országnak, köztük Magyarországnak is Gándhí-mellszobrot adományozott, melynek eredetijét Rám Szutár (Ram Sutar, 1925) készítette 1968-ban.

15.30 A Gándhí-szobor koszorúzása
15.40 Köszöntőt mond: Őexc. Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete és dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója
16.00–16.15 „Gándhí 150” – táncos-zenés fúzió (kathak, szitár és ritmushangszerek), amelyben az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ művészei legkedvesebb táncukkal és vallásos dalaikkal köszöntik Gándhít, mert „Bárhogy is nevezzük: Allahnak, Buddhának, Rámának, Krisnának, az isten csak egy”.

Ingyenes

 
 

 

 

 

---

2019. szeptember 20. péntek, 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat

Előadó: Kardos Tatjanasinológus, a múzeum adattárosa

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállítás a Hopp Múzeum gyűjteményeinek anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul, és az épület orientalizáló kertjében folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyakon és régi fotókon keresztül a hely egykori miliőjét. A kiállítótérben kiemelten foglalkozunk a múzeum gyűjteményét létrehozó műgyűjtőkkel, így például Zichy Jenővel, Vay Péterrel, Hopp Ferenccel.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu
Maximális létszám: 30 fő.

 

Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)


Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.


---

2019. szeptember  21. szombat,10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00

„Egy könyvtár titkos zugai”–Kulturális Örökség napja

 

 

 

 

 

 

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára

A Hopp Múzeumhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot őriz. A könyvtár fő feladata, hogy állományával, valamint szolgáltatásaival megismertesse és népszerűsítse az ázsiai kultúrákat, ezen belül is az ázsiai vizuális művészetet. A könyvtárban több mint 30 ezer kötetes könyv- és folyóirat-állományt őrzünk. Szeptember 21-én a regisztrált látogatók betekinthetnek a könyvtár titkos zugaiba és megismerkedhetnek egy-egy ázsiai könyvritkasággal.

A könyvtári vezetés és könyvtárlátogatás regisztrációhoz kötött:aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
Kérjük a regisztrációnál jelezze, hogy melyik időpontban szeretné meglátogatni a könyvtárat: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00 órai kezdéssel. Egy vezetésen 15 fő tud részt venni.

A múzeum épülete és a Made in Asia. Száz éves a Hopp Múzeum című kiállítás meglátogatása 50%-os kedvezményes belépőjegy (700 Ft) vásárlásával lehetséges.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==


---2019. szeptember 29. vasárnap, 15.00–17.00
6. BODY.RADICAL
Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé | HOPP KERT SHOW
Tér-specifikus akciók
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Kertje  
A 2009-ben indult, idén tízéves BODY.RADICAL, ma a régió legjelentősebb, az ázsiai kortárs non-verbális előadóművészeteket bemutató, a két kontinens közötti művészeti együttműködéseknek teret adó programmá nőtte ki magát.
A biennálé szervezőjének, az Érintéspont Művészeti Alapítványnak és alapító-igazgatójának, Bataritának kiemelt célja, hogy Magyarországon és lehetőség szerint a régióban is bemutassa a távol-keleti előadóművészetek legújabb irányzatait: a butoh filozófiáját tükröző, vagy határokat feszegető, radikális előadásokat, kortárs tánc produkciókat és performanszokat, elősegítve ezzel a kulturális és művészeti kapcsolatok kiépítését, koprodukciók létrejöttét.
A színházi térben előadott munkák mellett a BODY.RADICAL talán legkülönlegesebb programja a vasárnap délután zajló Hopp Kert Show. Hagyományosan nagy siker ez a minden korosztályt megmozgató program, melyet a gyönyörű kert által inspirált alkotók gondolatai, rögtönzései gazdagítanak.
Egy akció hossza: 5-10 perc
Fellépő művészek: Elías AGUIRRE (S); BOT Ádám (HU); Goblin Party (KR); IMAEDA Seina (J); JI Kyungmin (KR); KALMÁR Ákos (HU); Josh MARTIN (CAN); OKUYAMA Barabbas (J); OMORI Yoko (J); XIAO Zhiren (CN)

Jegyár: egységesen 1400 Ft
A Hopp Kert Show belépőjegy a helyszín-specifikus akciók megtekintése mellett aznap 12 órától a múzeum Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum kiállításának megtekintésére is jogosít.  
Jegyek elővételben és az előadás napján, a helyszínen is kaphatók.  
Elővétel: jegymester.hu

Az előadást enyhe eső esetén is megtartjuk, esőnap nincs.
Bővebb információ: bodyradical.com

---

2019. szeptember 11. szerda 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 12.” / A gyűjtő, aki ott se volt
Előadó: Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Japán gyűjteményének kurátora
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. század eleji utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

Xántus János, Hopp Ferenc, Zichy Jenő, Vay Péter, Szemere Attila… világutazó műgyűjtők, akik ázsiai útjaik során tettek szert gazdag gyűjteményekre. Bár a műgyűjtés aktusa önmagában nem előfeltételezi, hogy a gyűjtő maga menjen el hőn áhított tárgyaiért, az ázsiai műgyűjtés kapcsán mégis általános képzet, hogy aki gyűjt, az utazik is. Ezt a képet kívánja árnyalni sorozatunk következő előadása.
Dénes Mirjam A gyűjtő, aki ott se volt című előadása éppen azokról a kiemelkedő ázsiai gyűjteményekről szól, melyeknek egykori tulajdonosai sosem jártak Ázsiában. E gyűjtők tudása, tájékozottsága, anyagi helyzete és kapcsolatai azonban mégis lehetővé tették, hogy utazó kortársaikkal szinte egyenrangú művészi színvonalú gyűjteményeket hozzanak létre, kiemelkedő darabokkal Japánból, Kínából, Koreából, Indiából, Délkelet-Ázsiából, vagy épp a Közel-Keletről.
Mit tart a doki a manzárdban? Hogy kerül óriás bronzváza Japánból egy középpolgári otthonba? Mit tartogatnak a budapesti műkereskedések és a párizsi aukciók? Hogyan lehet Ázsiából távvásárolni? Az előadásban az Ázsián kívüli ázsiai műgyűjtés fortélyaival, a századfordulótól a második világháború végéig formálódó gyűjteményekkel és tulajdonosaikkal kerülhetünk közelebbi viszonyba.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

budaikreativhaz.hu


---2019. augusztus 29. csütörtök 8.00
„Napindító Öröm Jóga a Hoppban” – 6 alkalomból álló programsorozat
A gyakorlást vezeti: Földiné Irtl Melinda MA buddhista tanító, MA jóga tudományok, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, ELTE PPK Neveléstörténet doktorandusz
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Közösségi jógagyakorlással ünnepeljük együtt a Hopp Ferenc Múzeum 100 éves jubileumát a napsütötte múzeumkert csodálatos környezetében. Kezdjük a napunkat egyszerű energetizáló gyakorlatokkal, napüdvözlettel, légzőgyakorlatokkal és inspiráló gondolatokkal, melyek összekapcsolódnak a  múzeum történetében és a keleti filozófiák hazai népszerűsítésében szerepet játszó személyekkel (Baktay Ervin, Umrao Singh Sher-Gil, Völgyesi Ferenc, Selvarajan Yesudian, Hamvas Béla). A múzeumkert kimondottan számunkra nyitja meg kapuit reggelente 8.00 és 10.00 között. A „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás szokásos nyitvatartás szerint 10.00 órától látogatható.
Amit kérünk:
Mindenképpen hozd magaddal a saját gyakorlómatracod és egy kis kendőt vagy törölközőt!
Eső esetén a program időpontváltozásáról tájékozódj az esemény oldalán!
Kérjük, hogy érkezzetek pontosan! Kezdés: reggel 8.00 óra.

A 6 alkalomból álló programsorozat mindenki számára nyitott és ingyenes (alkalmanként is látogatható)!


---2019. augusztus 23. péntek 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat

Előadó:Hársvölgyi Virág, múzeumpedagógus
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a 2019. június közepén nyíló „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás a Hopp Múzeum gyűjteményeinek anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyakon és régi fotókon keresztül a hely egykori miliőjét. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve járjuk végig és kiemelten foglalkozunk a koreai gyűjtemény anyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.

---2019. július 26. péntek 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Dénes Mirjam, a Japán gyűjtemény kurátora
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a 2019. június közepén nyíló „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás a Hopp Múzeum gyűjteményeinek anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyakon és régi fotókon keresztül a hely egykori miliőjét. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve járjuk végig és kiemelten foglalkozunk a Japán gyűjtemény anyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)

Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.


---

2019. július 11. csütörtök 18.00
REJTETT DIMENZIÓK
Két tradicionális alapokon nyugvó kortárs előadás és egy ninja bemutató 1 este, japán-magyar koprodukcióban:  Rejtett dimenziók / Tükörfelhő / Csendes erő
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.

HIDEO - a tradicionális sakuhacsi fuvola művésze
KARAS - a ninja harcművészetének mestere, Tengu-Kagura előadó
Batarita - a butoh filozófiáját alapul vevő kortárs táncos

Az alkotók 2008-ban egy koprodukciós munka kapcsán ismerkedtek meg egymással Tokióban. A munkakapcsolatból barátság alakult, ami azóta is folyamatosan újabb közös munkákat eredményez, mint például a „Hidden Dimensions” (Rejtett dimenziók) című alkotás, amelyet szintén Tokióban mutattak be, majd később az USA-ban, Stony Brookban és Magyarországon.
A soron következő est címe is „Rejtett dimenziók”, de az említett előadáson túl két másik bemutató részesei is lehetnek a nézők. A „Tükörfelhő” szintén egy tradicionális alapokon nyugvó kortárs mű, a „Csendes erő” viszont egy interaktív előadás, ninja harcművészeti bemutató, ahol a nézők nemcsak a mesterrel, hanem a legendás fegyverekkel is kapcsolatba kerülhetnek.

Eső esetén a program időpontváltozásáról tájékozódj az esemény oldalán!

Belépő: 1500 Ft (teljes árú); 1000 Ft (kedvezményes)----


2019. július 14. vasárnap 16.00
Piknik Háfiz-versekkel, Fekete Ernő előadásában
Fekete Ernő színművész a perzsa költőfejedelem, Háfiz verseiből olvas fel a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében.
Piknikezzen velünk, miközben Háfiz verseit hallgathatjuk. Hozzon magával takarót, üdítőt és poharat!

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze e-mailben: aW5mbyMxISsjYWdyYS5odQ==


-----
2019. június 19. szerda 16.00

MEGNYITÓ
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt
MADE IN ASIA
Százéves a Hopp Múzeum
című kiállításának megnyitójára 2019. június 19-én, szerdán 16 órára a Hopp Múzeum kertjébe.


A kiállítást megnyitja:
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára
A kiállítást bemutatja:
Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora
A megnyitón közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.
A kiállítás megtekinthető 2020. augusztus 30-ig,
hétfő kivételével naponta 10–18 óráig

----------


2019. június 20. csütörtök 8.00
„Napindító Öröm Jóga a Hopp-ban” – 6 alkalomból álló programsorozat
A gyakorlást vezeti: Földiné Irtl Melinda MA buddhista tanító, MA jóga tudományok, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, ELTE PPK Neveléstörténet doktorandusz

Időpontok:
Június 20. Nemzetközi Jóga Nap Ünneplés
Július 11., 18.
Augusztus 1., 15., 29.

Közösségi jógagyakorlással ünnepeljük együtt a Hopp Ferenc Múzeum 100 éves jubileumát a napsütötte múzeumkert csodálatos környezetében.
Kezdjük a napunkat egyszerű energetizáló gyakorlatokkal, napüdvözlettel, légzőgyakorlatokkal és inspiráló gondolatokkal, melyek összekapcsolódnak a  múzeum történetében és a keleti filozófiák hazai népszerűsítésében szerepet játszó személyekkel (Baktay Ervin, Umrao Singh Sher-Gil, Völgyesi Ferenc, Selvarajan Yesudian, Hamvas Béla).
A múzeumkert kimondottan számunkra nyitja meg kapuit reggelente 8.00 és 10.00 között. A „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás szokásos nyitvatartás szerint 10.00 órától látogatható.

Amit kérünk:
Mindenképpen hozd magaddal a saját gyakorlómatracod és egy kis kendőt vagy törölközőt!
Eső esetén a program időpontváltozásáról tájékozódj az esemény oldalán!
Kérjük, hogy érkezzetek pontosan! Kezdés: reggel 8.00 óra.
A 6 alkalomból álló programsorozat mindenki számára nyitott és ingyenes (alkalmanként is látogatható)!

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Ingyenes

----------


2019. június 22. szombat 18.00–00.00
Múzeumok Éjszakája a Hopp Múzeumban

Az idei Múzeumok Éjszakája az eddigi legkülönlegesebb a Hopp Múzeum életében, mert az intézmény 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából az ázsiai partnerintézményekkel együttműködésben színes programokkal készülünk: kínai kalligráfia, indiai tánc, japán teaszertartás, török zene, koreai tánc- és hangszerbemutató, indonéz gamelán zene, ázsiai finomságok, kézműves foglalkozások és a már elmaradhatatlan kertmozi is várja „Ázsia szerelmeseit”.

A Hopp Múzeum Múzeumok Éjszakája-programjait  az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ, az Indiai Nagykövetség, a Budapesti Indonéz Nagykövetség, az ELTE Konfuciusz Intézet, a HanYou Alapítvány, a Koreai Kulturális Központ, a Japán Alapítvány és a Yunus Emre Enstitüsü – Budapesti Török Kulturális Központ támogatja.

Színpadi programok:
18.00 Megnyitó
18.10 Kínai hagyományos hangszerbemutató | Liang Jing, az ELTE Konfuciusz Intézet tanára bemutatja a guzheng nevű ősi kínai húros hangszert
18.20 Japán teaszertartás-bemutató | Hayashi Toshio, a Japán Alapítvány Budapesti Iroda nyelvoktatási szaktanácsadója
19.00 Indonéz gamelán zene és indonéz tradicionális táncok | a Budapesti Indonéz Nagykövetség jóvoltából a Topong Bang együttes gamelánkoncertje, Irda Risdiarti és Kis Veronika joged táncbemutatója és Magyarországon tanuló indonéz diákok Saman tánc előadása
19.45 Tradicionális koreai tánc- és hangszerbemutató | a HanYou Alapítvány, Koreai Kulturális Központ jóvoltából a Mugunghwa táncegyüttes tradicionális koreai táncbemutatója és a  Mindeulle együttes gayageumbemutatója
20.30 Indiai tánc és zene | az Amrita Sher-Gil Központ, Indiai Nagykövetség jóvoltából Hegedűs Brigitta és táncosai: „Aikya – Unity in Diversity” („Egység a különbözőségben”) keralai móhiníáttam táncelőadása és a Meshinda együttes koncertje
21.30 Hagyományos misztikus török zenei előadás | a Yunus Emre Intézet jóvoltából Yüce Gümüs koncertje
22.00 Filmvetítés | Ertuğrul (japán–török történelmi film, 132 perc, 2015, eredeti nyelven, magyar felirattal)

Kerti események:
18.00–22.00 Az ELTE Konfuciusz Intézet kalligráfusai kínai nevet adnak az érdeklődőknek
18.00–21.00 Próbálj fel egy szárít! | Amrita Sher-Gil Központ, Indiai Nagykövetség
18.00–22.00 Koreai kalligráfia-workshop (Munbangsau) | HanYou Alapítvány, Koreai Kulturális Központ
18.00–22.00 Koreai kézműves foglalkozás (Mackótanya Kézműves Foglalkoztató Műhely) | HanYou Alapítvány, Koreai Kulturális Központ
20.30–22.00 Hanbokpróba – Öltözz tradicionális koreai viseletbe! | HanYou Alapítvány, Koreai Kulturális Központ
18.00–24.00 Ázsiai Étterem
Az este folyamán a Hopp Múzeum „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítása látogatható.

A programra jegyeket a helyszínen, valamint a jegymesteren keresztül is árusítunk.

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Normál ár: 1900 Ft
Gyermekjegy (6-18 éves): 800 Ft


----------

2019. június 26. szerda 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 11.” / Zichy, a régiségbúvár
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum „Made in Asia” című ismeretterjesztő sorozatának következő előadása gróf Zichy Jenő régészeti gyűjteményének kalandos történetét mutatja be.
Gróf Zichy Jenő a 19. század alkonyán három nagyszabású expedíciót indított a Kaukázusba, valamint Közép- és Kelet-Ázsiába, melyeknek elsődleges célja a magyarság gyökereinek kutatása volt. Nem csoda hát, hogy útjai során a régészet kiemelten fontos szerepet játszott, s mind a gróf, mind útitársai törekedtek valamennyi korszak leleteinek minél teljesebb összegyűjtésére. Mindez lehetővé tette, hogy a 19. században kevéssé kutatott és tudományos tekintetben csaknem ismeretlen területeknek a régészeti anyaga úgy a magyar, mint a nemzetközi szakma és nagyközönség számára hozzáférhetővé váljon. Ugyanakkor a három expedíció által összegyűjtött leletek alkotta régészeti gyűjtemény sorsa, egyes tárgyainak története bővelkedik a fordulatokban.

Hoppál Krisztina előadása során a magyarság eredetének nyomán járó tudós utazók korába invitálja a kedves érdeklődőket, s bemutatja a Zichy-gyűjtemény kalandos történetét, valamint az expedíciók régészeti vonatkozású részleteit.

Előadó: Dr. Hoppál Krisztina Kinga, MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budaikreativhaz.hu
2019. május 8. szerda 17.30 – 19.00
„Made in Asia 9.”
MAGYAR UTAZÓK ÁZSIAI KINCSEI előadás-sorozat
Katkó Tamás: Dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos ázsiai utazásai,
avagy mi köze van II. Abdul Hamid szultán bukásának, a bokszerlázadásnak és az orosz-japán háborúnak ahhoz, hogy nem érdekelnek turistafotóid

HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Előadó: Katkó Tamás fotóművész, a Kolta Galéria vezetője
(A Kolta Galériában 2019. május 31-ig látogatható dr. Bozóky Dezső Látogatás a Mennyei Birodalomban című fotókiállítása.)

Bozóky méltatlanul elfeledett világutazóink egyike. Orvosi diplomájával a tarsolyában,  fényképész tudásával felvértezve, 1904-ben került az osztrák-magyar haditengerészet kötelékébe. Mint hajóorvos, 1905 és 1909 között két alkalommal látogatott Ázsiába:  először az Oszmán Birodalomba, majd a Távol-Keletre. Mindkét útjáról jelentős mennyiségű fotóval tért haza. Felvételei bemutatják a meglátogatott területek érdekességeit, mindennapi életét. Kortársaival ellentétben nem statikus beállításokkal dolgozott, kifejezetten fotóriporteri erényeit csillogtatta.


A program ingyenes.
Regisztráció: budaikreativhaz.hu


---------


2019. április 12. péntek 15.30 – 18.00
A KÖZTES LÉT TÚLOLDALÁN – SZAKMAI NAP
Helyszín: Szépművészeti Múzeum (Schickedanz terem), 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Regisztráció: eventbrite.co.uk/


Kerekasztal-beszélgetés keretében mélyedünk el A köztes lét túloldalán című kiállításon megjelenített személyiségek (Hajas Tibor, Hamvas Béla, Milarepa) életútja és a kiállításon megvalósított koncepció kapcsán felvetődött kérdésekben. A szakmai nap egyúttal kiállítás búcsúztató is, remek alkalom arra, hogy olyan kérdéseket is megvitassunk, melyeket a korábbi tárlatvezetések indítottak el bennünk.

Vitaindító:
• A Hajas-életmű helyzete, utóélete a művészettörténeti recepcióban
• Hamvas Béla életművének újrakiadása és a „Tibeti misztériumok”-ban megnyilvánuló Hamvas-esztétika
• A hagyományos tibeti művészet értelmezése, nyugati befogadása, valamint a kortárs tibeti művészettel való összevetése

A beszélgetést Kelényi Béla és Végh József tibetológusok, a kiállítás kurátorai vezetik.
Beszélgetőtársak:
Tillmann J. A filozófus, egyetemi tanár (MOME),
Székely Miklós művészettörténész (MTA BTK Művészettörténeti Intézet, a Hajas Archívum kurátora)​
Palkovics Tibor a Hamvas hagyaték kezelője (Hamvas Béla Alapítvány)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: eventbrite.co.uk/

----------

2019. április 13. (szombat) 10.00–16.00
VI. Magyar Haikunap a Hopp Múzeumban és a Nemzetek Házában

A VI. Magyar Haikunapot április 13-án szombaton rendezi meg a Magyar–Japán Baráti Társaság a Hopp Múzeumban (1062 Budapest, Andrássy út 103.) és a Nemzetek Házában (1062 Budapest, Bajza u. 54.) 10:00 és 16:00 óra között. Az idén sztárvendégünk is lesz Bornai Tibor személyében, aki nemcsak gyönyörű haikuival, hanem gitárjátékával és izgalmas történeteivel is megörvendezteti a hallgatóságot.
Idén is lesz beadandó haiku, haiga és haibun is, a verseny eredményét a Haikunapon hirdetjük ki és jutalmazzuk a győzteseket.
Még sok új játékkal, versennyel várjuk kedves vendégeinket!

Részletes program:

Kerti színpad:
10.10–10.40 Megnyitó ünnepség – beszédet mond Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatója, Takamizu Hidero konzul és Vihar Judit, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke
10.40–11.30 Eredményhirdetés – a beadandó haiku-, haiga- és haibunpályázat nyerteseinek kihirdetése és díjkiosztás
11.30–12.30 Bemutatkozik díszvendégünk, Bornai Tibor
12.30–13.30 Omoteszenke teaceremónia Szilágyi Gyöngyivel – haikuverseny
13.30–14.30 Haigaverseny Vihar Judittal
14.30–15.30 Ginko kukai Vihar Judittal. Indulás a Hopp Múzeumból és visszaérkezés szintén a Hopp Múzeumba
Kerti programok:
11.30–16.00 Kalligráfia Zopcsák Ferenccel
11.00–15.00 Karutabemutató és tanítás

Programok a Nemzetek Házában 11:00-tól 16:00-ig
Előtér:
11:00 – 16:00 Haikus tollak, kitűzők árusítása, haikus ajándékok osztogatása
Előszoba:
11:00 – 15:00 Haiku kvízek kitöltése
15:00 Haiku kvíz eredményhirdetése
Nagyterem:
11:00 – 13:30 Haikus filmek vetítése
13:30 – 14:00 Tandori Dezső haikui – Előadás és felolvasás Czifra Adriennel
14:00 – 15:00 Haikuverseny Czifra Adriennel
15:00 – 16:00 Renku Czifra Adriennel


Rossz idő esetén a Hopp Múzeum kerti színpadának programja a Nemzetek Háza nagytermében lesz megtartva. A programváltoztatás jogát a múzeum fenntartja.
Jegyinformáció: A program Budapest Art Week karszalaggal, valamint (a kizárólag a Haikunap iránt érdeklődők számára) a múzeum jegypénztárában váltott szokásos napijeggyel is látogatható.
Jegyáraink: 1200 Ft (teljes árú); 600 Ft (kedvezményes)
A program előzetes regisztrációt nem igényel. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

 

----------

 

2019. április 14. (vasárnap) 19.00
Rendhagyó kiállítászárás! → A Takarmánybázis Ö2-formáció mozikoncertje
HELYSZÍN: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György u. 4.

Kovács Tickmayer István – billentyűs hangszerek
Szemző Tibor – narráció, fuvolák
Gőz László – fúvós hangszerek

Műsoron:
A halál szexepilje (In Memoriam Hajas Tibor)
Flow – a folyam hangjai (Novi Sad rolls)
Saturnus közelítés
Az est folyamán levetítésre kerül Hajas Tibor performansza, Bódy Gábor Psyché című filmjéből.

Szemző Tibor és Gőz László a 80-as évektől, a 180-as Csoport létrehozása óta dolgozik együtt, az utóbbi években számos koncertet adtak kettesben. Duójuk ezen az estén az újvidéki, Franciaországban élő zeneszerző-zongorista Kovács Tickmayer Istvánnal egészül ki.
A koncert a Hopp Ferenc Múzeum „A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok” című kiállításának záróeseménye.

Jegyár: 900 Ft
A program nem igényel regisztrációt.

 


2019. április 3. (szerda) 17:30–19.00
„Made in Asia 9.”
MAGYAR UTAZÓK ÁZSIAI KINCSEI előadás-sorozat
Orosz Gergely: Kőrösi Csoma Sándor hagyatéka az Akadémiai Könyvtár Keleti Gyűjteményében
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

A magyar kutatók korán bekapcsolódtak a buddhizmus kutatásába, sok tekintetben úttörő munkát végeztek. Közülük is kiemelkedik Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842), aki a magyarok őshazája után kutatva éveket töltött Észak-India tibeti buddhista kolostoraiban, elsajátította a tibeti nyelvet, és feltérképezte a tibeti buddhista irodalmat.
Az előadás az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteményében őrzött Csoma-hagyatékot mutatja be. Az UNESCO VIilágemlékezetéhez tartozó gyűjtemény magva Duka Tivadar, Csoma(1825-1908) jóvoltából került at MTA tulajdonába 1885-ben. A hagyatékban megtalálhatók Csoma levelei, eredetiben és a Duka által készíttetett másolatokban, Csoma összegyűjtött művei, a Csomával kapcsolatos korabeli híradások, illetve a hagyaték történetére vonatkozó egyéb dokumentáció. Az előadásban részletesen bemutatásra kerül Csoma 36 tételből álló tibeti nyelvű könyvtára. Ezek között találhatók az egyedülló Alexander-könyvek is, amelyeket Csoma számára készítettek tibeti mesterek.  


A program ingyenes.
Regisztráció: budaikreativhaz.hu

 

----------

2019. április 5. péntek 16.30 – 17.30
Hopp@Péntek: KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS-sorozat (Hamvas Bélára fókuszálva)
Meghívott előadó: Tornai Szabolcs

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Jegyek korlátozott számban kaphatók (max. 30 fő), előzetes jegyvásárlási lehetőség: jegymester.hu
Jegyáraink: 1200 Ft (teljes árú); 600 Ft (kedvezményes)

Végh József tibetológus sétáló tárlatvezetés keretében a 11–12. században Tibetben élt jógi és költő, Milarepa életén és leghíresebb gyakorlatain, a test „belső hőjét” előidéző tummón, valamint az ego „elvágásán”, a csön keresztül ismertet meg bennünket a tibeti buddhizmus hagyományos rítusaival, melyek Hajas Tiborra is hatottak.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt ajánljuk, előzetesen vásárolja meg a jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

----------

2019. április 9. (kedd) 16.00–17.30
AW/Budapest Art Week eseménysorozat keretén belül:
NEMES ÖSVÉNYEINK
Tárlatvezetés a kertben és a kiállításon
Regisztráció: bpartweek.hu
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
A tárlatvezetésen megismerhetjük a Hopp-villa kertjét, melyet Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő az 1885-ös vásárlást követően egzotikus növényekkel és keleti eredetű műtárgyakkal rendezett be. A kert megtekintése után Végh József tibetológus kalauzol végig bennünket A köztes lét túloldalán című kiállításban, megismertetve bennünket a tibeti buddhizmus hagyományos rítusaival. A tárlatvezetésen foglalkozunk majd a tibeti életkeréken szereplő alakok jelentésével, továbbá olyan közismert fogalmakkal, mint a szamszára vagy a prána.

Maximális létszám: 25 fő // A program kizárólag BAW karszalaggal látogatható.
Bővebb felvilágosítás, jegyvásárlás és regisztráció: bpartweek.hu

 

 

2019. március 28. 19.00–23.00
Új! Új! Új! → Irodalom Éjszakája  2019
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Idén először a Hopp Múzeumba is bevonul az irodalom (éjszakája).
Az Irodalom Éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezik meg. Az idei Irodalom Éjszakája az EUNIC Hungary és a Radnóti Színház szervezésében, a Cseh Centrum irányításával és Budapest Főváros támogatásával valósul meg március 28-án, csütörtökön. Idén 23 színész 23 különböző érdekes vagy különc helyszínen 22 ország irodalmából olvas fel az ingyenes rendezvényen. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.
A Hopp Múzeum a Japán Alapítvánnyal együttműködve ad helyet az irodalomnak. A múzeum könyvtárában Sodró Eliza olvas fel egy részletet Itó Szatosi: Harmónia című munkájából.

Itó Szatosi (1974-2009) japán sci-fi szerző, akinek művei Itó Projekt név alatt jelentek meg. Rövid élete során három regényt írt, melyek közül a Harmónia 2009-ben elnyerte a Japán SF Nagydíjat, 2010-ben pedig a Szeiun-díjat. Itó már a könyv írása közben is rendszeresen járt kórházi kezelésekre, ám végül röviddel a megjelenést követően – 34 éves korában – rákban hunyt el. Az évtized legjobb japán sci-fi írói közt tartják számon.

Harmónia
(Ad Astra Kiadó, 2012)
Egy távoli jövőben a tested közös tulajdon, amelynek védelme kollektív érdek. Légy egészséges, légy boldog! Akkor is, ha nem akarod. A megvalósult utópiában – hála a szervezetbe ültetett WatchMe szerkezetnek – már nem léteznek betegségek, viszont privát szféra sem. Vajon mi történik, ha a rendszer, mely az emberek egészségét hivatott őrizni, ellenük fordul? Egy titokzatos elme túszjátékában Kirie Tuan, az Egészségügyi Világszervezet ügynöke, versenyt fut az idővel, hogy megállítsa az elkerülhetetlent: a szabad akarat teljes felszámolását.

A rendezvény ingyenes.
További információ: irodalomejszakaja.hu/

----------


Március 29. péntek 16.0017.30
Hopp@Péntek // E↑xTRA /
Buddhizmus és performansz. (Hamvas Béla – Hajas Tibor)
ELŐADÓ: Végh József tibetológus és Beke László művészettörténész
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Jegyvásárlás: jegymester.hu


A március 29-i előadáson kísérletet teszünk annak felderítésére, hogy mi a performansz helye a buddhizmusban, hogyan kapcsolódik mindez Hamvas Béla gondolkodásához, és mit fedez fel és valósít meg ebből Hajas Tibor.

Maximális létszám: 30 fő.
FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt ajánljuk, előzetesen vásárolja meg a jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)

-----------


2019. március 23. szombat 15.00 – 17.30
MILAREPA-EMLÉKNAP


HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Jegyek korlátozott számban kaphatók (max. 40 fő), előzetes jegyvásárlási lehetőség: jegymester.hu

Idén, a mester halálának évfordulós napját játékos-ismeretterjesztő Milarepa-nappal ünnepeljük a Hopp Múzeumban. Ennek keretében 13. századi társasjáték-bemutatóra, Milarepa-dalok hallgatására, tibeti teakóstolásra és közös beszélgetésre invitáljuk látogatóinkat.

Részetes program:
15.00 – 16.00 Milarepa megemlékezés, előadás és Milarepa-dalok
Előadó: Végh József tibetológus

16.00 – 16.30 Tibeti társasjáték- bemutató, előadás
Előadó: Deák Borbála Zsuzsanna vallástörténész

16.30 – 17.30 Tibeti társasjátékozás
A 13. századi eredetű társas a megvilágosodáshoz vezető ösvények és szintek rendszerét mutatja be.

16.30 - 17.30 Teakóstolás

Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné helyét a délutáni programon – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt ajánljuk, előzetesen vásárolja meg a jegyét pénztárunkban vagy on-line: : jegymester.hu


----------

2019. március 13. szerda 17.30 – 19.00
„Made in Asia” – FOLYTATÓDIK!
MAGYAR
UTAZÓK ÁZSIAI KINCSEI
előadás-sorozat

HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Regisztráció: budaikreativhaz.hu

Kelényi Béla: Furcsa magyar vágy. Baktay Ervin nyugat-tibeti útja​

Az előadás Baktay Ervin 1928-as nyugat-tibeti útjának előzményeit és indítékait mutatja be. A Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain járó orientalista útjának megpróbáltatásairól, eredményeiről; két különleges személyiség közös megszállottságáról hallhatunk ez alkalommal. De hogy ez miért furcsa és csakugyan sajátosan „magyar-e”, hamarosan kiderül!


----------
Hopp@Szombat
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS sorozat – Meghívott előadóval
A következő Hopp@Szombatra még kaphatóak jegyek:
Jegyek korlátozott számban kaphatók (max. 30 fő), előzetes jegyvásárlási lehetőség: jegymester.hu
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
2019. március 9. szombat 15.00
Hajas Tibor munkásságának utolsó periódusa
ELŐADÓ: Kelényi Béla és Hajdu István
A március 9-i vezetésen a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946–1980) utolsó alkotói periódusával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Hamvas Béla Tibeti misztériumok című műve által inspirált, Vető János fotográfus segítségével készült művei a hazai viszonyokból való megdöbbentő kitörési kísérletként is értékelhető.

----------

„A Nagyszerű Tibeti” - FILMKLUB A NYITOTT MŰHELYBEN mini-sorozat
HELYSZÍN: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u. 4.
A februártól induló mini-sorozatunk helyszíne ismét Buda egyik kedvenc közösségi találkozóhelye, a Nyitott Műhely.
Belépődíj: 900 Ft

A „Nagyszerű  tibeti” a 11–12. században élt világhírű jógin Milarepa alakját állítja elénk. A kétestés program a Hopp Múzeum A köztes lét túloldalán című április 14-ig nyitva tartó kiállításához kapcsolódva egy olasz és egy bhutáni rendező alkotásain keresztül vezet el bennünket a többek között Allen Ginsbergre és Hajas Tiborra is erős hatással bíró költő és jógin fordulatos életébe.
A vetítés előtt és után meghívott előadóink segítségével kulisszatitkokat tudhatunk meg a forgatásokról, és a leforgatott jelenetek valós hátteréről.

IDŐPONTOK:

2019. március 8. péntek 19.00–21.30
Neten Chokling: Milarepa (2006)
bhutáni film, eredeti nyelven magyar felirattal
Szereplők: Jamyang Lodro, Orgyen Tobgyal, Kelsang Chukie Tethtong
Meghívott előadó: Végh József tibetológus

----------

Művészetről könyvek között
A köztes lét túloldalán kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetés
2019. február 13. szerda  17.00 – 18.00
HELYSZÍN: ÍRÓK BOLTJA, 1061 BUDAPEST, ANDRÁSSY ÚT 45.
Ingyenes

A „Művészetről könyvek között” című sorozat ezúttal a Hopp Múzeum A köztes lét túloldalán: Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok című kiállításához készült tanulmánykötet bemutatójára invitálja az érdeklődőket. A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésen adaptáció és interpretáció kérdései mentén elemezzük a 11. században élt jógin, Milarepa életének különleges eseményeit, csakúgy, mint Hamvas Béla Tibeti misztériumának hatását a Hajas-életmű vonatkozó alkotásaira.  
A beszélgetés résztvevői: Havasréti József író, kritikus, Kelényi Béla, tibetológus, A köztes lét túloldalán kiállítás kurátora, Végh József, tibetológus, A köztes lét túloldalán kiállítás kurátorasszisztense
Moderátor: Vécsei Anna

----------

Isten|Nő
Finisszázs

2019. január 6. vasárnap 13.30–17.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Új év kezdetével szomorú búcsút intünk szeretett hindú művészeti kiállításunknak, az ISTEN | NŐ-nek, de hogy mégse szomorkodjunk magunkban, szeretettel invitálunk meg mindenkit a kiállítás zárónapján egy játékos, forró teával és kerti programokkal tarkított újévi, gondűző

Finisszázsra!
2019. január 6. vasárnap 13.30–17.30

13.30–14.00 Kerti tárlatvezetés Nagy Dórával és… hócsata!
Forró tea ízlés és testhőmérséklet szerint, a Big Ben teaház jóvoltából

14.15–15.30 Sétáló tárlatvezetés Válóczi Róbert kurátorral
Az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket a Nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és a hozzájuk kapcsolódó tradíciókkal.

15.30–16.00 Kerti tárlatvezetés Nagy Dórával
Forró tea a Big Ben teaház jóvoltából

16.15–17.30 Sétáló tárlatvezetés Válóczi Róbert kurátorral
Az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket a Nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és a hozzájuk kapcsolódó tradíciókkal.

13.30 - 17.30
Ismeritek a pacsíszít? Ez egy indiai eredetű táblás, kockadobásos játék, amit Magyarországon például Ki nevet a végén? néven forgalmaztak. Van kedvetek játszani?:) Ha igen, itt a lehetőség.

A pacsíszíről ide kattintva Rádhika mesél a Hopp Múzeum blogján:)

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Jegyáraink: 1200 Ft (teljes árú); 600 Ft (kedvezményes)----


Irány Bollywood!
Filmklub a Nyitott Műhelyben
(1123, Budapest, Ráth György u.4)
2018. DECEMBER 14. péntek 19.00–23.00

Mother India (India Anya), 1957


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mother India (India Anya)
indiai filmdráma, 1957
nyelv: hindí, felirat: magyar
Rendező: Mehboob Khan
Szereplők: Nargis, Sunil Dutt, Rajendra Kumar, Raaj Kumar

Meghívott előadó: Válóczi Róbert, indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora

Az 1957-es epikus alkotás főszereplője egy szegény falusi asszony, Rádhá, aki a férje távollétében heroikus harcot vív a gyermekei és a saját boldogulásért, miközben egyéb nehézségei mellett még egy uzsorás is fenyegeti az életét. A hindú mitológiai elemekben bővelkedő film középpontjában az India Anyává magasztosuló asszony áll, akit morális felsőbbrendűsége és önfeláldozó lénye példaként állít kora társadalma elé. A nő egyúttal a függetlenségét éppen csak kivívott ország metaforája is. A filmet óriási várakozás előzte meg, és a mai napig az egyik legjelentősebb indiai filmként tartják számon, ami nem kis szó egy évente több mint ezer filmet piacra dobó országban. 1958-ban mindössze egyetlen szavazattal maradt alul az Amerikai Filmakadémia Legjobb Idegen nyelvű Filmnek járó Oscar-díjért való versengésben.

A budapesti Indiai Nagykövetséggel közösen indított „Irány Bollywood!” című filmklubunkat mindenkinek ajánljuk, aki szívesen megtanulná, hogyan kell olvasni az indiai filmművészet rejtett kódjait!

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u.4A program ára 900 Ft.


----


Ázsiai ajándékcsomagoló workshop a Wampon
2018. DECEMBER 9. és 16. vasárnap 11.00–12.30, 15.00–16.30

Csomagolás – Módjával
Ha nem mindegy, hogy Miből, Mennyit és Hogyan


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén decemberben kétszer is kint lesz a MúzeumShop és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum standja a WAMP-on. Új és klasszikus kiadványaink és a kiállításokhoz készült dizájn termékek árusítása mellett négy workshoppal készülünk Nektek!
A téma: csomagolási technikák Ázsia-szerte.
A japán eredetű origami dobozkészítést a papírral hajtogatás szerelmeseinek ajánljuk – hamar kész és már csak egy szép pár dizájn fülbevaló vagy egy kedves kitűző hiányzik belőle!
A furoshikiben azt szeretjük, hogy a hozzá szükséges kendőt te is magaddal hozhatod, ráadásul később az ajándékozott egy laza mosás után ismét felhasználhatja a csomagolóanyagot. (Azt mondanunk sem kell, hogy így még a környezetet is véditek!)
A koreai kétfülű táska nem szokványos darab nem szabványméretű ajándékoknak. Tapasztalatból tudjuk, nincs jobb, mint azt találgatni, vajon melyik csomag mit rejt a fa alatt.
Találkozzunk a Millenárison!

1. alkalom: 2018. december 9. vasárnap 11.00–12.30, 15.00–16.30

Program:

11.00–12.30 Gyere és készítsd el a hagyományos koreai viseleti kellék (kétfülű textilerszény) papírban újragondolt változatát, amellyel igazán egyedi megjelenést kölcsönözhetsz az ajándékba szánt tárgyaknak.
15.00–16.30 Színes papír és néhány egyszerű hajtás. A Wampon vásárolt kisebb ajándékainkat ebben a dobozban átadva még különlegesebbé tehetjük. A foglalkozást Hernádi Hilda (Origami Kör) vezeti.


2. alkalom: 2018. december 16. vasárnap 11.00–12.30, 15.00–16.30

Program:

11.00–12.30 Gyere és készítsd el a hagyományos koreai viseleti kellék (kétfülű textilerszény) papírban újragondolt változatát, amellyel igazán egyedi megjelenést kölcsönözhetsz az ajándékba szánt tárgyaknak.

15.00–16.30 Ide-oda kössünk pár csomót, tekerjük-csavarjuk az anyagot! Lesd el a japán furoshiki módszert! Ruhát, bort vagy épp könyvet ajándékozol? A workshopon elsajátíthatod, hogyan lehet gyönyörű kendőcsomagolást készíteni neki. A foglalkozást Borsányi Klára (Magyar–Japán Baráti Társaság) és Ballagó Petra (Magyar Furoshiki Klub) vezeti.

Helyszín: Millenáris B épület (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)
A belépőjegy ára (500 Ft) levásárolható a helyszínen.---
Made in Asia 7. – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei: „A Tükör utcától a Taklamakánig”
Stein Aurél a Selyemút legendás felfedező-régésze
2018. DECEMBER 12. szerda 17.30–19.00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A program regisztrációhoz kötött: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

Made in Asia 7. – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei: „A Tükör utcától a Taklamakánig”
Előadó: Kelecsényi Ágnes, osztályvezető, MTA Könyvtár


Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében – 20. század elején élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.
Ezúttal Stein Aurél kerül az est középpontjába, a Selyemút legendás felfedező-régésze, aki kutatási eredményeivel új megvilágításba helyezte Belső-Ázsia szerepét az emberiség történetében. Angol lovag és magyar hazafi: regényes életútjába egy kiállítás nyomdokán haladva nyerünk beavatást.


Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Ingyenes


---Hopp@Péntek

KURÁTORI SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2018. NOVEMBER 30. péntek 16.30 óra
Következő időpont: 2018. december 7. péntek 16.30 óra


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopp@Péntek
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT

A tárlatvezetés másfél órás, így azoknak, akik a kiállítás kerti részét és a filmeket is szeretnék megnézni, javasoljuk, hogy 16 órára érkezzenek.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora a nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és az azokhoz kapcsolódó tradíciókkal. Az előadáson érdekes részleteket tudhatunk meg a kiállított tárgyakról és a kiállítás koncepciójáról (a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényekig), valamint a régi és új hindú művészet állandó témáiról és változatos formavilágáról.


A tárlatvezetés ingyenes, a szokásos múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet rajta részt venni (teljes árú: 1200 Ft; kedvezményes jegy: 600 Ft).


A program előzetes regisztrációt nem igényel, érkezési sorrendben fogadjuk a résztvevőket.
Szeretettel várunk mindenkit!


---


ELMARAD!!! ELMARAD!!! ELMARAD!!!

2018. DECEMBER 1. szombat 16.00–17.30

Hopp@Szombat: Sétáló tárlatvezetés – meghívott előadóval
Mítoszok, ünnepek. Előadó: Dezső Csaba indológus
Kedves Vendégeink,
nagyon sajnáljuk, de a december 1-ére meghirdetett programunkat betegség miatt le kell mondanunk.
Megértésüket köszönjük!


Irány Bollywood!
Filmklub a Nyitott Műhelyben
(1123, Budapest, Ráth György u.4)
2018. NOVEMBER 23. péntek 19.00–23.00

Dhobi Ghat (Mumbai Napló), 2010
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dhobi Ghat (Mumbai napló)

indiai filmdráma, 100 perc, 2010
nyelv: hindí, felirat: magyar
Rendező: Kiran Rao
Szereplők: Monica Dogra, Prateik, Aamir Khan
Meghívott előadó: Borbély Zsuzsa újságíró (fidelio.hu)Helyszín: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u.4
A program ára 900 Ft.

A vetítés előtt meghívott előadóink segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, megtudjuk, milyen a masala típusú film, vagy hogy kik a leghíresebb filmesdinasztiák, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. A film után pedig meghívott előadónk segítségével közösen is megvitatjuk a látottakat!

Dhobi Ghat
A film hősnője Shai, egy amerikai bankárlány, aki Mumbaiba érkezik, hogy hobbijának, a fotózásnak szentelje idejét. Megismerkedik Arunnal, a festővel, akivel együtt töltenek egy éjszakát, a férfi ennél többet nem is akar. Shai később barátságot köt a mosófiúval, Munnával, aki megmutatja neki a mumbai szegények életét, és többek között elviszi a mosóemberek negyedébe, Dhobi Ghatba, ahol a lány fényképeket készít mindennapi munkájukról. Amikor Arun új lakásba költözve régi videokazettákat talál, melyekből megismeri egy ismeretlen asszony életét, különös történet veszi kezdetét.

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.
A program ára 900 Ft.


----2018. NOVEMBER 21. szerda 17.30–19.00
Made in Asia 6. – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei: „Egy magyar Nyugat-Jáván”
Zboray Ernő nyugat-jávai gyűjteménye 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A program regisztrációhoz kötött: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

„Egy magyar Nyugat-Jáván” Zboray Ernő nyugat-jávai gyűjteménye
Előadó: Brittig Vera muzeológus, Délkelet-Ázsia-kutató

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye. Közülük is kiemelkedik Zboray Ernő, aki az egzotikus délkelet-ázsiai trópusok világát, Jáva szigete hagyományos művészetének egy szeletét hozta el Budapestre 1931-ben. Nyugat-jávai gyűjteménye, amelynek érkezéséről nagy lelkesedéssel cikkezett a korabeli sajtó, bepillantást enged nemcsak a távoli világ művészetébe, de színházi hagyományába, mitológiájába is. Gyűjteményének talán legizgalmasabb együttese egy több mint száz darabos wayang bábkészlet, amelynek darabjait ma közgyűjteményeink őrzik.
Zboray nem látogatóként fordult meg Jáván; húszéves korától ott élt és dolgozott, így első kézből szerezhette ismereteit a helyi kultúráról. Az 1920-as, 30-as években folyamatosan publikált magyar lapokban és három könyvet is írt ottani élményeiről, a jávai életről.

Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Ingyenes


---2018. NOVEMBER 17. szombat 16.00–17.30
Hopp@Szombat: Sétáló tárlatvezetés – meghívott előadóval
Jantra, mantra, tantra. Előadó: Kiss Csaba indológus 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A program regisztrációhoz kötött: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Szeptembertől induló négyalkalmas mini sorozatunkat különösen azoknak a látogatóinknak ajánljuk, akik már ismerik a kiállítást, de szeretnének a koncepció egy-egy újabb szeletével közelebbről is megismerkedni. Ez persze azokat se tántorítsa el, akik még nem jártak nálunk: a kiállítás kurátora ezúttal is végigkalauzol bennünket a négyteremnyi műalkotás kiválasztása mögött megbújó, korokat és földrajzi területeket egymás mellett láttató elképzelésen. A Válóczi Róbert kurátorral  dialógusba lépő előadó ezúttal Kiss Csaba indológus lesz, akivel a kiállítás mágikus ábráinál (jantráinál) megállva azt vizsgáljuk, hogy mire is használták a középkori Indiában azt a milliónyi varázsszótagot (mantrát), ami a korszak domináns vallási formáját, a tantrát jellemzi. Továbbá azt is megtudhatjuk: mi jantra és mi nem az, és hogy voltak-e valójában szexuális rítusok a hindu tantrában?


Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)


----


2018. NOVEMBER 9. péntek 15.30–16.30 és 16.30–17.30
A fény diadala – Díváli ünnep a Hopp Múzeumban

Mécsestartó készítés


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hindú vallás egyik legjelentősebb ünnepét a Hopp Múzeumban egy workshop keretében ismerhetik meg az érdeklődők. Díválin, a fények ünnepén Indiában este lámpásokat gyújtanak a házak ablakaiban, hogy Laksmi istennő (a gazdagság és jólét istennője) megtalálja az utat és megáldjon minden szépen kivilágított házat. A workshopok keretében indiai stílusú mécsestartókat készítünk, hogy mi is becsalogassuk a jó szerencsét.

A program regisztrációhoz kötött: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
Az első workshop 15.30-kor, a második 16.30-kor veszi kezdetét (kérjük, a regisztrációnál jelezzék, hogy melyik idősávra jönnének).

A Díválival kapcsolatban olvassátok el Rádhiká blogját.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
A megvásárolt jeggyel a workshop előtt vagy után az ISTEN|Nő c. kiállítás is megtekinthető.


----

2018. OKTÓBER 26. péntek 19.00–23.00
Irány Bollywood!
Filmklub a Nyitott Műhelyben
(1123, Budapest, Ráth György u.4)
Basu Chatterjee: Kamlá halála (Kamla ki Maut), 1989

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamlá halála (Kamla ki Maut), 1989
indiai filmdráma, 95 perc, nyelv: hindí, felirat: magyar
Rendező: Basu Chatterjee. Szereplők: Dimple Arora, Mrinal Deo, Harshada Desai, Ashutosh Gowariker, Irrfan Khan
Meghívott előadó: Vincze Teréz filmesztéta

Helyszín: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u.4
A program ára 900 Ft.

A vetítés előtt meghívott előadóink segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, megtudjuk, milyen a masala típusú film, vagy hogy kik a leghíresebb filmesdinasztiák, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. A film után pedig meghívott előadónk segítségével közösen is megvitatjuk a látottakat!

Kamlá halála
Sudhakár Patél és a fiatal Andzsu szerelmesek egymásba, de már a házasság előtt nehéz döntést kell hozniuk. A terhesség megszakítását közösen határozzák el, a fiú ennek ellenére elhagyja a lányt. A férfi kicsapongások és sikertelen próbálkozások után egy olyan nő mellett köt ki, aki nem is belé szerelmes. Évekkel később, amikor az esküvője előtt álló fiatal Kamlá Thákur leveti magát az ötödik emeletről, a szomszédban élő Patél családot annyira megrázza az eset, hogy kénytelenek számot vetni saját rossz döntéseikkel, ami azután gyökeresen megváltoztatja az életüket.

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.
A program ára 900 Ft.


----


Előadássorozat | MADE IN ASIA – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei
Ötödik alkalom | 2018. október 24. szerda 17.30 óra
"Xántus János - Aki nem is akart Ázsiába menni"


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye. Közülük is kiemelkedik Xántus János, a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi osztálya első igazgatójának regényes alakja.

Made in Asia 5. – "Xántus János - Aki nem is akart Ázsiába menni"
2018. október 24. szerda, 17.30–19.00
ELŐADÓ: dr. Gyarmati János főmuzeológus, Néprajzi Múzeum
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Regisztráció: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

Az előadás részint azt a folyamatot követi nyomon, ami az osztrák-magyar expedíció létrejöttéhez vezetett, részint pedig azt a tevékenységet, amelyet Xántus az expedíció tagjaként, majd abból kiválva magányos tudósként és gyűjtőként végzett. Saját magának kellett megoldania a gyűjtött anyagok tartósítását, csomagolását és elszállítását, miközben egyaránt szót kellett értenie a helyi rádzsákkal és a fejvadász törzsekkel.

A program regisztrációhoz kötött és ingyenes. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

 

----


Hopp@Szombat:
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS – Meghívott előadóval
2018. október 6. szombat 16.00 – 17.30
„Szupernők” -
ELŐADÓ: Szivák Júlia indológus
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptembertől induló négyalkalmas minisorozatunkat különösen azoknak a látogatóinknak ajánljuk, akik már ismerik a kiállítást, de szeretnének a koncepció egy-egy újabb szeletével közelebbről is megismerkedni. Ez persze azokat se tántorítsa el, akik még nem jártak nálunk: a kiállítás kurátora ezúttal is végigkalauzol bennünket a négyteremnyi műalkotás kiválasztása mögött megbújó, korokat és földrajzi területeket egymás mellett láttató elképzelésen. A Válóczi Róbert kurátorral  dialógusba lépő előadó, ezúttal Szivák Júlia indológus lesz, aki olyan szupernőket (írók, politikusok, zenészek) idéz meg, akik képesek voltak túllépni nemük kínálta szűkre szabott lehetőségeiken, és ezáltal elérték, hogy meghallják, sőt meg is szeressék a hangjukat.

Maximális létszám: 20 fő
Regisztrációs igényeiket a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== e-mail címre várjuk.

Jegyáraink:
Teljes árú jegy: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 900 Ft----

DESIGN HÉT BUDAPEST 2018
„Isteni fülönfüggők”
Ékszerkészítő workshop a Hopp Múzeumban
2018. október 12. 16.30.-18.00 (a 16 órakor kezdődő workshop már megtelt), regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az indiai ékszerek valódi szépségét a formák és színek változatos kombinációja adja. Készítsünk indiai „ernyős fülbevalót” Pinkóczi Barkával, és keressük meg a gyöngyök szimbolikus értelmét az ISTEN | NŐ kiállításban. Ismerkedjünk meg a hagyományos esküvői ékszerekkel és testfestéssel, melyek viselését évezredes szokások szabályozzák.

1. csoport (megtelt!):
16.00–17.00 – Indiai „ernyős” fülbevalót készítünk Pinkóczi Barkával
17.00–17.30 – Bevezetés az ISTEN | NŐ kiállításba: megismerkedünk a hagyományos esküvői ékszerekkel és testfestéssel

2. csoport:
16.30–17.00 – Bevezetés az ISTEN | NŐ kiállításba: megismerkedünk a hagyományos esküvői ékszerekkel és testfestéssel
17.00–18.00 – Indiai „ernyős fülbevalót” készítünk Pinkóczi Barkával
Maximális létszám: 20 fő
Regisztrációs igényeiket a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== e-mail címre várjuk.

Jegyáraink:
Teljes árú jegy: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 900 Ft

A belépőjegy megvásárlásával az ISTEN|NŐ kiállítás is megtekinthető.----

Hopp@Péntek
KURÁTORI SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT
2018. október 19. péntek 16.30 óra
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopp@Péntek
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS-SOROZAT

Időpontok:
SZEPTEMBER: 2018. szeptember 28. 16.30
OKTÓBER: 2018. október 19. 16.30
A tárlatvezetés másfél órás, így azoknak, akik a kiállítás kerti részét és a filmeket is szeretnék megnézni, javasoljuk, hogy 16 órára érkezzenek.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Sétáló tárlatvezetés keretében ismertet meg bennünket Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora a nagy Istennő, Dévi különböző megjelenési formáival és az azokhoz kapcsolódó tradíciókkal. Az előadáson érdekes részleteket tudhatunk meg a kiállított tárgyakról és a kiállítás koncepciójáról (a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényekig), valamint a régi és új hindú művészet állandó témáiról és változatos formavilágáról.


A tárlatvezetés ingyenes, a szokásos múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet rajta részt venni (teljes árú: 1200 Ft; kedvezményes jegy: 600 Ft).


A program előzetes regisztrációt nem igényel, érkezési sorrendben fogadjuk a résztvevőket.
Szeretettel várunk mindenkit!


Kötetbemutató |
Művészetről könyvek között | ISTEN|NŐ
2018. október 4. csütörtök 17.00–18.00
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Írók Boltja szervezésében
HELYSZÍN: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésre invitáljuk az indiai kultúra szerelmeseit az Írók Boltjába. A „Művészetről könyvek között” című sorozat ezúttal a Hopp Múzeum ISTEN | NŐ kiállításához készült tanulmánykötetet veszi górcső alá.

A beszélgetés résztvevői: Szivák Júlia indológus, Dezső Csaba indológus, valamint Válóczi Róbert indológus, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátora
Moderátor: Vécsei Anna

A kötet tanulmányainak két fókuszpontja: a hindú Istennő és az indiai nő. A kötet első nagy egysége ezek fogalmi meghatározásaival, a második a nőknek és istennőknek az ind vallásosságban elfoglalt helyével foglalkozik. A harmadik rész mélyebbre hatóan tárgyalja az indiai művészet nő- és istennőképét, amit a befejező fejezetek tovább színesítenek, aktualizálnak. Az ebben a részben helyet kapó tanulmányok segítségével betekintést nyerhetünk korunk indiai filmművészetébe, illetve a 21. századi indiai nők érvényesülési lehetőségeibe a közélet, valamint a politika terén. A kötetet a kortárs festővel és képregényrajzolóval, Abisék Szinghgel készült interjú zárja.

A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

 

---


Bollywood party és bhangra workshop a Mika Tivadarban!
2018. október 4. csütörtök 20.00–02.00
A belépés ingyenes!
Helyszín: Mika Tivadar Mulató (1075 Budapest, Kazinczy utca 47.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bollywood party és bhangra workshop a Mika Tivadarban!

20.00-21.00 Bhangra workshop Prince Gurvinder vezetésével
21.00 Bollywood party
23.00 Bhangra bemutató - Prince Gurvinder
A legpörgősebb indiai zenékkel vár DJ Milendee és Dj Thot!

A Hopp Múzeum, a Mika Tivadar Mulató, a budapesti Indiai Nagykövetség és a Budapest Bollywood az ISTEN|NŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában című, a hindú művészet egy-egy kiemelt témáját bemutató kiállításhoz kapcsolódva Bollywood party-val kedveskedik azoknak, akik szeretnének egy hatalmasat mulatni – nem szokványos környezetben/díszletekkel.
Eddig biztosan azt hitted, hogy egy múzeumban minden poros és mozdulatlan (na jó, talán mégsem hitted). Hogy az ott dolgozóknak fogalmuk sincs mit kezdjenek a lábukkal egy-egy pörgős ritmus hallatán. Gyere és mulass velünk október 4-én este a Mika Tivadar Mulatóba rendezett Bollywood partinkra és meg fogsz lepődni! Nem ismersz egyetlen indiai táncmozdulatot sem? Sebaj, lesz tánctanítás. De még tombola is! Táncoltasd meg a kurátort!

Bhangra? A bhangra (tánc és zene) Pundzsábból származik, hagyományosan aratáskor, esküvőkön vagy más fesztiválokon táncolják dobos kísérettel. A táncosok eredetileg egy kört alkotva mutatták be virtuóz táncukat. Az ún. free style bhangra a 90-es évek környékén jelent meg, amikor ez a nagyon energikus tánc nyugati elemeket is beolvasztott. Gyere el és tanuld meg a bhangra tánclépéseit, és próbáld ki rögtön a buliban! Balle balle!

Bollywood? A szó az indiai város: Bombay (Mumbai régi neve) és Hollywood összevonásából keletkezett. Évente közel 150 bollywoodi film készül. Ezek szinte mindegyikében központi helyet foglal el a tánc és zene. A filmek bevett promótálási módja ezen klipek kiszivárogtatása, így a moziba kerüléskor már mindenki kívülről fújja a filmek betétdalait.

A belépés ingyenes!

Helyszín: Mika Tivadar Mulató (1075 Budapest, Kazinczy utca 47.)

 

--------

Irány Bollywood!
Filmklub a Nyitott Műhelyben (1123, Budapest, Ráth György u.4)
2018. szeptember 28. péntek 19.00–22.00
Sharat Katariya: Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha), 2015
Színes indiai romantikus vígjáték, 110 perc

A filmklubon való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMKLUB
SZEPTEMBER 28. 19.00–23.00
Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha)
Színes indiai romantikus vígjáték, 2015, 110 perc
rendező: Sharat Katariya
nyelv: hindí, felirat: magyar

Meghívott előadó: Jancsó Dorka ELTE Filmtudományi Tanszék végzős hallgatója

Helyszín: Nyitott Műhely, 1123, Budapest, Ráth György u.4
A program ára 900 Ft.
A filmklubon való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==


Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood!

A nyári kertmoziként induló mini-sorozatunk szeptembertől új helyszínre kerül és beköltözik Buda egyik kedvenc közösségi terébe, a Nyitott Műhelybe. A budapesti Indiai Nagykövetséggel közösen indított Irány Bollywood! című filmklub minden alkalommal az indiai filmművészet egy-egy különleges alkotásával és más-más előadóval várja a filmrajongókat.

A vetítés előtt meghívott előadóink segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, megtudjuk, milyen a masala típusú film, vagy hogy kik a leghíresebb filmesdinasztiák, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. A film után pedig meghívott előadónk segítségével közösen is megvitatjuk a látottakat!


Az iskolázatlan, egyszerű családból származó Prém kazettákat árul a piacon, és amikor eljön az ideje, édesapja egy tanult, ám túlsúlyos lányt választ jövendőbelijéül. A csinos feleségről álmodozó fiúnak persze esze ágában sincs megnősülni, a családja azonban meggyőzi a tervezett házasság anyagi előnyeiről. Az esküvőre végül sor kerül, de a nászéjszakát Prémnek nem akaródzik elhálnia. A fordulat akkor áll be, mikor a piacon megjelenik egy cd-árus, és a megélhetését féltő fiú kénytelen benevezni a helyi „feleségcipelő versenyre”.

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.


A program ára 900 Ft.

A filmklubon való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==---Előadássorozat | MADE IN ASIA – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei

Negyedik alkalom | 2018. szeptember 19. szerda 17.30 óra
„Japán gyűjteményeink nyomában” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nemrégiben felújításra került Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől-egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.
Kik voltak ők és miért éppen Kelet felé vettek irányt? Milyen járművel utaztak és mennyi ideig tartott egy-egy útjuk? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek és hol vásárolták a gyűjteményük darabjait? Ezeknek és még megannyi kérdésnek járhatnak utána azok, akik részt vesznek a havi rendszerességgel jelentkező előadásokon.

Negyedik alkalom | 2018. szeptember 19. szerda 17.30
„Japán gyűjteményeink nyomában”
ELŐADÓ: Kiss Sándor
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Regisztráció: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

„A kiegyezés utáni Magyarországon ázsiai, s ezen belül japán ritkaságot gyűjteni izgalmakat rejtő kihívás volt. Az expedíciók kollekciói mellett, magángyűjtőink tematikus gyűjteményei is mesterdarabokat őriztek. Közülük jó néhányan Japánban is jártak, de voltak olyanok is, akik európai és amerikai utazásaik során hozták létre és gyarapították gyűjteményüket. Szeretném röviden bemutatni Delmár Emil, Faragó Ödön, Giergl Kálmán, Hopp Ferenc, Kertész K. Róbert, Lindh Marcella, Szemere Attila és Xántus János gyűjteményét, valamint megosztani a hozzájuk tartozó nem mindennapi történeteiket is.” Kiss Sándor

A program regisztrációhoz kötött és ingyenes. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: YXpzaWEjMSErI2J1ZGFpa3JlYXRpdmhhei5odQ==

 ----


Előadás | SZUPERHŐSNŐ VAGY ÁLDOZAT? - Női szerepek és szerepvállalások az ázsiai képregények lapjain
2018. szeptember 21. péntek 17.00 - 19.00 óra
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) II. em. 205-ös terem
Ingyenes


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hopp Múzeum ISTEN|NŐ című kiállításának célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Kiállított tárgyaink között a klasszikus művészet plasztikus alkotásai mellett helyenként kortárs képregények  ejtik gondolkodóba a látogatót. Miért szerepeltetjük őket egymás mellett? Egyrészt, mert tematikailag egy csoportba tartoznak. Másrészt, mert egyik is, másik is egy-egy kiemelt női alakon, illetve az ővele megesett történeten keresztül örökít meg vagy éppen interpretál társadalmi normákat. De olyan is van, hogy a művész, és ebben az esetben már kizárólag a képregény készítőire gondolunk, súlyos társadalmi problémákra igyekeznek felhívni a figyelmünket, vagy irányt mutatva/reményt fakasztva: áldozatokból hősöket teremtenek.
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport két előadásból álló alkalomra invitálja az érdeklődőket szeptember 21-én. Míg Oroszlány Balázs előadása a nyugati és japán képregények összehasonlításán túl, a kifejezetten tinédzser lányoknak készül sodzsó mangák „nőképével” foglalkozik, addig Ram Devineni az első indiai szuperhősnőről, az indiai képregény társadalmi szerepvállalásáról és nemzetközi szinten hatalmas elismerést aratott projektje, a Priya's Shakti (Prijá ereje) születéséről mesél. 
Program:

17.00–17.05 Bevezetés - Válóczi Róbert, az ISTEN|NŐ kiállítás kurátora bevezetője

17.05–17.50 Oroszlány Balázs (képregényíró, fordító): Versailles-től a masszázsszalonig
magyar nyelvű előadás
„A háború utáni japán képregény női alkotói átformálták a képregény műfaját, ám az általuk létrehozott hősnők ennél is többet tettek: generációk számára definiálták a japán női énképet. Mi a jellegzetessége a japán leány- és női képregényeknek, és hogyan hatott a stílus a képregény nyugati vonalára?” Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ szeptember 21-én.

17.50–18.50 Ram Devineni (filmproducer): Priya’s Shakti: India’s First Female Comic Book Superhero
angol nyelvű előadás // the lecture will be held only in English language
“Can comic book superheroes bring about change in the world? Learn about India’s first female superhero who is a rape survivor, and how she is fighting against sexual violence while riding a flying tiger. The revolutionary character was named by UN Women as a ’gender equality champion,’ and the was one of the first comic books to augmented reality to bring the pages to life.”

Helyszín: PPKE BTK Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) II. em. 205-ös terem

A program ingyenes és nem regisztrációhoz kötött.

 


----
Irány Bollywood!
NYÁRI KERTMOZI a Hopp Múzeum csodálatos kertjében
2018. augusztus 30. csütörtök 20.00–23.00
Sujoy Ghosh: A sztori (Kahaani), 2012
színes, indiai thriller, 122 perc
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KERTMOZI
AUGUSZTUS 30. csütörtök 20.30–23.00
A sztori (Kahaani)
színes, indiai thriller, 122 perc, 2012
nyelv: hindí, bengáli, felirat: magyar
rendező: Sujoy Ghosh

Meghívott előadó: Válóczi Róbert indológus
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Kert
A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.


Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood! Szeretettel várunk mindenkit egy izgalmakkal és nyomozással teli pörgős mozis estére ide, a Hopp Kertbe.

A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

Először Válóczi Róbert indológusnak, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátorának bevezető előadását hallgathatjuk meg a vetítésre kerülő filmnek az indiai filmművészetben betöltött helyéről. A sztori előzménye: Kalkuttában, a metróban egy gáztámadás következtében többen életüket vesztik és hatalmas káosz lesz úrrá a városon. Két évvel később a város legnagyobb ünnepsége, a Durgá púdzsá idején a várandós Vidjá Bagcsí ugyanebbe a zűrzavaros metropoliszba érkezik Londonból, hogy megkeresse eltűnt férjét, Arnabot. A kétségbeesett nőt egy fiatal rendőr, Raná segíti a nyomozásban. A kutatás során Vidjának egyre több súlyos titokkal kell szembenéznie, férje ugyanis kísértetiesen hasonlít Milán Damdzsíra, akinek a személyét a nyomok egyre inkább összekapcsolják a két évvel ezelőtti metrótámadással. Vidjának egyedül kell szembenéznie magánéleti krízisével, valamint India egyik legkaotikusabb és legveszélyesebb nagyvárosával is.

A 2012-ben bemutatott thriller érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő tradicionális képét, és egy olyan asszonyt mutat be, aki sikeresen manőverezik az abszolút férfiorientált indiai társadalomban. A filmet mind a szakma, mind a közönség rendkívüli elismeréssel fogadta, és számos díjban, köztük 5 Filmfare-díjban is részesült.

A program a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával valósul meg.


INGYENES!!!!


---TESTVÉREK NAPJA - Raksábandhana
Családi délután
2018. AUGUSZTUS 26. vasárnap 15.00–17.30


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TESTVÉREK NAPJA
Raksábandhana
Családi délután

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Ünnepeljük együtt a raksábandhana elnevezésű hindú fesztivált, avagy a „testvérek napját”! Ilyenkor az indiai lányok és asszonyok karkötőt (rakhit) kötnek fiútestvéreik csuklójára, akik cserébe édességgel örvendeztetik meg őket.
A Hopp Múzeum munkatársai ezen a délutánon karkötő- és tradicionális édességkészítésre várják mindazokat, akik szívesen kedveskednének a testvérüknek „indiai módra”. Érdekes előadást hallgathatunk meg az indiai ünnepekről, a legkisebbeket pedig indiai mesesarokkal várjuk.

Jegyár:
Teljes árú: 1500 Ft
Kedvezményes: Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjasjegy (62–70 éves kor között): 900 Ft
A belépőjegy megvásárlásával az ISTEN | NŐ kiállítás is megtekinthető.

Regisztráció nincs.

Program:

TESTVÉREKNEK, LEGJOBB BARÁTOKNAK
15.00 órától folyamatosan: rákhi-készítés Hársvölgyi Virággal (Hopp Múzeum)

TESTVÉREKNEK, LEGJOBB BARÁTOKNAK
15.00 órától folyamatosan: édesség – laddu – készítése Cserkó Adrienn-nel (Cserkó dolls), Bükki Katalinnal és Pedryc Annával (Hopp Múzeum)

További programok:
15.30–16.00 Indiai mesék Zalka Csenge előadásában
16.00–16.30 Bevezetés az indiai ünnepek világába – előadás a kerti színpadon
16.30–17.15 Testvérismereti vetélkedő és díjkiosztó

A családi délután a Budapesti Indiai Nagykövetség és a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Szövetsége támogatásával valósul meg.

-----Irány Bollywood!
NYÁRI KERTMOZI a Hopp Múzeum csodálatos kertjében
2018.július 19. csütörtök 20.00–23.00
KARAN JOHAR: Student of the Year, 2012, eredeti nyelven, magyar felirattal


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KERTMOZI

Meghívott előadó: Vajdovich Györgyi filmesztéta, ELTE Filmtudomány Tanszék
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Kert
A program ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.


Unod az európait? Valami szokatlanra vágysz? Felkészültél? Irány Bollywood! Szeretettel várunk mindenkit egy hangulatos, pörgős mozis estére ide, a Hopp Kertbe. Annyi biztos, hogy szem nem marad szárazon!A vetítés előtt Vajdovich Györgyi filmesztéta segítségével betekintést nyerhetünk a bollywoodi filmművészet témáiba, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogy hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket. Ezt követően levetítjük a Student of the Year című, Indiában elképesztő népszerűségnek örvendő, őrületesen látványos táncos-romantikus komédiát.

Karan Johar Bollywood egyik legismertebb rendezője, aki legendás bollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, ehhez a filmjéhez mégis addig szinte teljesen ismeretlen színészeket válogatott. A rendező tehetségesen ötvözi a jól bevált klasszikus elemeket a mai trendekkel, így nem csoda, hogy a filmnek köszönhetően az itt megismert színészek további útja is nyílegyenes volt a sztárság felé.

A film hősei olyan indiai fiatalok, akik bár modern értékrendet és álmokat követnek, azért még fontos szerepet tölt be életükben a család. A történet egy kórházban kezdődik, ahol a már a felnőttek világába tartozó egykori diákok egy tanáruk betegágyánál újra találkoznak, és közösen emlékeznek vissza diákéletük legelképesztőbb időszakára. A felidézett pillanatok középpontjában egy iskolai verseny áll, melynek fődíja a Student Of The Year, vagyis Az év tanulója cím és a hozzátartozó serleg. A számos jelenetében Karan Johar régi nagy filmjeit idéző filmhez készült zene a 2012-es év egyik legnagyobb sikere lett.

A filmet mindenkinek ajánljuk, akit érdekel, hogy miben más az indiai és az európai filmművészet, de ajánljuk elvetemült musicalrajongóknak, és minden újdonságra nyitott filmrajongóknak is!

INGYENES!!!!

---

Előadássorozat | MADE IN ASIA – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei
Második alkalom | 2018. július 25. szerda 17.30 óra
Magyar emlékek a Koreai-félszigetről
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nemrégiben felújításra került Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől-egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.
Kik voltak ők és miért éppen Kelet felé vettek irányt? Milyen járművel utaztak és mennyi ideig tartott egy-egy útjuk? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek és hol vásárolták a gyűjteményük darabjait? Ezeknek és még megannyi kérdésnek járhatnak utána azok, akik részt vesznek a havi rendszerességgel jelentkező előadásokon.

Harmadik alkalom | 2018. július 25. szerda 17.30 óra Magyar emlékek a Koreai-félszigetről
Előadó: Csoma Mózes, Korea-kutató, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
HELYSZÍN: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Jelenlegi ismereteink szerint az első magyar látogatók 1890-ben érkeztek meg a Koreai-félszigetre. Vajon milyen benyomásokat szereztek a Csoszon Királyságban, és mi történt az általuk beszerzett koreai tárgyakkal? Miben különböztek a századforduló magyar utazóinak megfigyelései a félszigetről? Dr. Csoma Mózes Korea-kutató vetített képekkel illusztrált előadása a fenti kérdésekre igyekszik választ adni, részletesen bemutatva Dr. Gáspár Ferenc, Gróf Vay Péter, Dr. Bozóky Dezső, Baráthosi Balogh Benedek valamint Hopp Ferenc koreai utazásait és azok örökségét.

Ingyenes


----

---

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA | EZERSZÍNŰ INDIA
2018. június 23. szombat 18.00–00.30
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labdazsonglőr bábakrobatákkal, hennafestéssel, hagyományos indiai táncokkal, koncerttel, indiai finomságokkal és a már elmaradhatatlan kertmozival készülünk az idei Múzeumok Éjszakájára. Mindezt megfűszerezve Abhisék Szingh – kortárs indiai festőművész és képregényrajzoló – látványos színpadi festésével. Várunk mindenkit, aki szívesen merülne el a több ezer éves India mesés világában. Keleti ízek, hindú imák, Szent Iván-éji szerelmek az egyetlen éjszakára átlényegülő Hopp-kertben.
A Hopp Múzeum Múzeumok Éjszakája programjait a budapesti Indiai Nagykövetség támogatja. 

Színpadi programok:
18.00 – 18.10 Megnyitó
18.10 – 18.45 tánc | Hegedűs Brigitta Móhiníáttam klasszikus táncelőadása
18.45 – 19.15 performansz | Abhisék Szingh színpadi festése
19.30 – 20.15 bábszínház | A Márkus Színház bábelőadása: „KATHPUTLI”
20.30 – 21.15 tánc | Kiranmayee Madupu: Porous Earth – Bharatanátjam klasszikus táncelőadás
21.30 – 22.15 koncert | A Calcutta Trió indiai klasszikus zenei előadása
22.20 – 00.30 filmvetítés | Queen (indiai vígjáték, 146 perc, 2014, eredeti nyelven, magyar felirattal)

Kerti események:
19.30 – 21.00 A fény diadala – Legyél te is fényvivő és készítsd el saját mécsestartódat indiai stílusban!
22.00 – 00.00 Üvegfestés
19.00 – 22.00 Hennafestés
18.00 – 22.00 Próbálj fel egy szárít! Száríba öltözés és fotózás
18.00 – 00.00 Indiai Étterem

Jegyárak:
Normál ár: 1700 Ft.-
Gyermekjegy (6 – 18 éves): 800 Ft.-
A központi karszalag megvásárolható a Hopp Múzeumban (1062 Budapest, Andrássy út 103.) 2018. május 29-től és a jegymester.hu weboldalon: https://www.jegymester.hu/hun/Event/8150086/Hopp-Ferenc-Azsiai-Muveszeti-Muzeum


Részletes program letöltése


---

Tárlatvezetés-sorozat | INDIAI ISTENNŐK
Első alkalom | 2018. június 2. szombat 15.00
Az Istennő arcai


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A havonta tervezett tárlatvezetések indiai politikusnők, áldozatkész istenfeleségek, indiai képregények vagy épp a bollywoodi filmek világába vezetik be az érdeklődő közönséget. A különálló alkalmak mind egészen egyedi csemegét kínálnak, a kiállítás kurátora ugyanis mindig más és más előadóval társulva fedi fel a kiállítás koncepciójának rejtett összefüggésrendszerét.
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Első alkalom | 2018. június 2. szombat 15.00
Az Istennő arcai
Előadó: Válóczi Róbert indológus
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

A sétáló tárlatvezetés keretében Válóczi Róbert, a kiállítás kurátora mutatja be az Istennő és a hinduizmus számos arcát, illetve az Istennő különböző megjelenési formáihoz kapcsolódó más-más tradíciókat. Az előadáson megismerkedhetünk a kiállított tárgyakkal (a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig), a régi és új hindú művészet állandó témáival és formavilágával.

Felnőtt: 1200 Ft, ifjúsági, nyugdíjasjegy: 600 Ft
---

2018. május 23., szerda 17.30 óra
Tökéletes feleségek, nagyszerű kurtizánok – Női szerepek a korai Indiában
Előadás a Nemzetek Házában
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előadó: Wojtilla Gyula indológus, egyetemi tanár
Helyszín: Nemzetek Háza, 1060 Budapest, Bajza utca 54.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban május 10-én nyíló ISTEN ǀ NŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában című kiállítás témájához kapcsolódva, a Hopp Múzeum és a Magyar–Indiai Baráti Társaság közös előadás-sorozatot indít. A májustól induló sorozat India asszonyainak és lányainak életén keresztül nyújt betekintést az ország kultúr- és művészettörténetébe.
Az első előadáson Wojtilla Gyula indológus professzor segítségével ismerkedhetünk meg a különféle történeti korszakokban élő női szerepekkel a hindú társadalomban, valamint a férfiak alkotta „nőképekkel”. Kiemelkedő irodalmi szövegek nőábrázolásainak összehasonlításán keresztül érkezünk el a múlt nagy korszakaiból a jelenkori India társadalmi viszonyaihoz.

Ingyenes


---

2018. május 25 26. (péntek 14.00–17.30, szombat 10.00–18.00)
Japán napok a Hopp Múzeumban és a Nemzetek Házában
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103. és
Nemzetek Háza, 1060 Budapest, Bajza utca 54.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két napos ünnepség az évente megtartott Japán Napok hagyományteremtő folytatása a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar-Japán Baráti Társaság szervezésében.

A Japán Napok célja a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok idén is két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp. VI. Andrássy út 103.) és a Nemzetek Házában (Bp. VI: Bajza utca 54.).

A két nap folyamán rengeteg program várja a múzeumba látogatókat: manga és animé alkotóműhely, origami, kalligráfia, karate bemutató, teaceremónia, haikuverseny, dobkoncert és más Japánnal kapcsolatos programok.

RÉSZLETES PROGRAM letöltése


---

Előadássorozat | Made in Asia – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei
Első alkalom | 2018. május 30. szerda 17.30 óra
Ötször a világ körül - Hopp Ferenc indiai utazásai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nemrégiben felújításra került Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől-egyik menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye.
Kik voltak ők és miért éppen Kelet felé vettek irányt? Milyen járművel utaztak és mennyi ideig tartott egy-egy útjuk? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek és hol vásárolták a gyűjteményük darabjait? Ezeknek és még megannyi kérdésnek járhatnak utána azok, akik részt vesznek a havi rendszerességgel jelentkező előadásokon.


Első alkalom | 2018. május 30. szerda 17.30 óra
Ötször a világ körül - Hopp Ferenc indiai utazásai
Előadó: Válóczi Róbert indológus
Helyszín: YBL Budai Kreatív Ház, Budapest 1013 Ybl Miklós tér 9.

Vajon hányan tudják, hogy a sikeres üzletember, Hopp Ferenc 1882 és 1914 között ötször is körbeutazta a földgolyót? 1882-es első útjának majdnem ötvenévesen vágott neki. Ez az utazás, illetve az Indiában töltött két hónap végül saját sorsára nézve is döntő jelentőségűnek bizonyult: ekkor került először tapintható közelségbe a keleti művészet remekeivel, melyeknek később szenvedélyes gyűjtője lett. Válóczi Róbert indológus előadása fellebbenti a fátylat a gyűjtő és utazó Hopp Ferencről, aki indiai kalandjai közben sem feledkezik el az otthon maradottakról. Élményeiről és viszontagságairól képeslapok hátoldalára írt szellemes sorokban számolt be alkalmazottainak.

Ingyenes


---


2018. május 10., csütörtök 15 óra
MEGNYITÓ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum főigazgatója tisztelettel meghívja Önt az

ISTEN ǀ NŐ
A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában
című kiállítás megnyitójára, 2018. május 10-én, csütörtökön 15 órára a Hopp Múzeum kertjébe

Köszöntőt mond:
Dr. Fajcsák Györgyi,
a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitják:
Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és
Őexc. Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete

A kiállítást bemutatja:
Válóczi Róbert indológus, a kiállítás kurátora

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.
A kiállítás megtekinthető 2018. január 6-ig,
hétfő kivételével naponta 10–18 óráig


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A SANGHAY – SHANGHAI kiállítás
FINISSZÁZSA és HAIKUNAP

a Hopp Múzeum, valamint a Magyar–Japán
Baráti Társaság szervezésében
2018. április 7. (szombat) 10.30–18.00Az elmúlt évek hagyományait követve a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar–Japán Baráti Társaság megrendezi az V. Haikunapot. A változatos programoknak ezúttal két helyszín ad otthont: a Hopp Múzeum külső és belső terei, valamint a Nemzetek Háza. Idén is lesz haiku- és haiga-író verseny, előadások a magyar haikuról, felolvasás a legjobbnak ítélt pályaművekből, kalligráfia-, valamint kézműves foglalkozás.
A két helyszín programjai egy belépővel lesznek látogathatók.

Helyszínek:
Hopp Múzeum, Budapest, 1064 Andrássy út 103.
Nemzetek Háza, Budapest, 1064 Bajza utca 54.

Jegyáraink:
Felnőtteknek: 1200 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 600 Ft
Múzeum a könyvespolcon – Kerekasztal-beszélgetés
a közgyűjtemények kiadói tevékenységéről

Helyszín: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, B épület, Kner Imre-terem
2018. április 21., szombat 10:30

Azt, hogy egy-egy kiállítás mellé megjelenik egy szép, színes, adott esetben több komoly tanulmányt is tartalmazó katalógus, ma már minden múzeumlátogató természetesnek veszi, talán el is várja. De a múzeumok emellett rendszeresen számos más kiadványt – évkönyveket, bulletineket, szakmai szöveggyűjteményeket, tisztelgő antológiákat is – megjelentetnek. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra meghívott Élő MúzeumCafé-beszélgetésen tehát mi másról is kérdezhetnénk vendégeinket, mint a múzeumok kiadói tevékenységéről.

A beszélgetés résztvevői:
Borus Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kiadványai szerkesztőségének vezetője,
Czifra Mariann irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadványaiért felelős tudományos munkatársa és
Fajcsák Györgyi sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója.
A beszélgetés moderátora Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

A programon a részvétel ingyenes.
SANGHAY – SHANGHAI filmklub a Nyitott Műhelyben
2018. március 23. (péntek) 18.00–21.30
WU YONGGANG: Az istennő (神女, 1934)
Meghívott előadó: Margitházi Beja

A kínai némafilm aranykorának sztárját, Ruan Lingyut láthatjuk egyik utolsó szerepében ebben az 1934-es alkotásban. A saját és gyermeke életben maradásáért a prostitúciót is vállaló egyedülálló fiatal anya története a nőben rejlő istennőt az áldozathozatal képességében ismeri fel.
Sorozatszerkesztő: Muszatics Péter író, filmtörténész,
valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Helyszín: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György u. 4.
A film után szeretettel várjuk Önöket egy kötetlen beszélgetésre.
Belépődíj: 900 Ft

A KUTYA ÉVE / Családi délután
2018. február 17. (szombat) 15.00–17.45
Február 17-én a Hopp Múzeumban ismét megünnepeljük a kínai Holdújévet, mely egyszerre jelenti az új esztendő és a tavasz kezdetét.


2018 a kínai asztrológia szerint a Kutya éve lesz; ez az állat a kínaiak szemében az értelem és a védelem szimbóluma. Programjaink között szerepel kinológiai előadás, asztrológiai bemutató és sorselemzés, valamint a közösségi oldalunkon februártól futó Kutyafotó-szépségverseny eredményhirdetése és díjkiosztója is. A múzeumpedagógiai szobában pedig mindenki elkészítheti saját éves naptárát.


Részletes program:

15.30–16.15 Mi vár ránk a Kutya évében? – asztrológiai előadás és sorselemzés Krasznai Andrea asztrológus előadásában. Az átfogó ismertető előadás után a személyes kérdésekre 5 perc áll majd az érdeklődők rendelkezésére, ezért az előzetes tájékozódás, jövőbe merülés melegen ajánlott.

16.30–16.45 A kutyafotó-szépségverseny eredményhirdetése és díjkiosztója a Holdkapunál

17.00–17.30 Mitől más az ázsiai eb? – kinológiai előadás Laki Dávid vadbiológus tolmácsolásában

15.00–17.45 Kutyanaptár-készítés: Holdújévköszöntő workshop felnőtteknek és gyerekeknek Hársvölgyi Virág muzeológus vezetésével

Kedves Érdeklődők! A családi délutánon való részvétel nem regisztrációhoz kötött. Ugyanakkor a benti programokon való komfortos részvételhez egyszerre maximum 50 főt tudunk beengedni. Nagyobb létszám esetén várakozásra lehet számítani. A kertben meleg teával, és – jó idő esetén – hókutyaépítéssel segítjük túlélni a várakozás válságos perceit.

Fontos: Kutyákat sajnos ezen a napon sem tudunk beengedni a Múzeumba, de a kertben szívesen látjuk négylábú barátainkat!

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Jegyáraink (magában foglalja a Sanghay – Shanghai kiállítás megtekintését, valamint az előadásokon és a workshopon való részvételt is)
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 900 Ft


Meghívott előadó: Kurutz Márton filmtörténész
Rendező: Kalmár László
Regisztráció: aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==


A két alkalomból álló sorozat keretében két fergeteges filmen keresztül mutatjuk be a magyar filmtörténet első távol-keleti alakjait: az egyik vérbeli komédia, a másik igazi film noir.
A Szeleczky Zita nevével fémjelzett Sziámi Macska és Karády Machitája alapvető kiindulópontjai voltak a Hopp Múzeumban jelenleg is látható Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításnak. Az első, február 4-ei alkalom azért különleges, mert egyetlen délutánra a kiállításban látható rövid részlet helyén a teljes filmet (Sziámi macska) levetítjük. Kurutz Márton filmtörténész segítségével pedig többet is megtudhatunk a korabeli filmgyártásról és arról, hogy hogyan kerülhettek a műtárgyak a filmvászonra.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Maximális létszám 25 fő.
Kérjük, részvételi szándékát jelezze a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.

A házasságra és négy gyermekre vágyódó Pali, miután hetedik menyasszonya is kidobja, beleszeret egy sziámi dizőzbe, s elhatározza, hogy feleségül veszi. A dizőz a híres Ázsia-kutató professzor házmesterének leánya (Takács Manci), színésznő, aki a professzor villájának berendezési tárgyai által megihletve találta ki magának az egzotikus személyiséget. Manci szintén vonzódik a fiatalemberhez. Pali barátja azonban nem találja helyénvalónak az őrült házassági tervet, de miközben csellel megpróbálja kiábrándítani az énekesnőt barátjából, ő is beleszeret. Közben hazatér a professzor, akitől Manci megtudja, hogy mindaz, amit kitalált, igaz: ő valóban félvér. Hozzámegy a professzor által választott vőlegényjelölthöz, az ugyancsak félvér, dúsgazdag selyemgyároshoz, és elutazik. A két szerelmes fiatalembernek pedig egy sziámi macskát hagy ajándékba.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Jegyáraink:
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 900 FtSanghaji történetek
Exluzív tárlatvezetés - sorozat a Hopp Múzeumban

Kötetbemutató: Sanghay – Shanghai
2017. november 22. 17.00
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Írók Boltja szervezésében.
Helyszín: Írók Boltja, Andrássy út 45., Budapest, 1061
Ingyenes
Időutazás az egykori Japán kávéházban
A Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című tanulmánykötet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 22-én nyílt azonos című kiállításhoz kapcsolódik. A tanulmányok számos társművészeti terület bevonásával igyekeznek bemutatni a korszak magyarországi Kelet-képét; a 20. század első felében Shanghaihoz hosszabb-rövidebb ideig kötődő magyarok művészeti vonatkozású tevékenységét. A kötet egymás mellett láttatja a Magyarországon a 20. század első felében megjelenő távol-keleti, illetve a Keleten, elsősorban Shanghaiban magyar közvetítéssel megjelenő nyugati hatásokat. Az eddig alig kutatott témák, új kutatási irányok, nem utolsósorban az eddig szinte ismeretlen tárgyak, tárgytípusok felbukkanása szokatlan nézőpontokat vetnek fel és teszik különlegessé a kiadványt. A kötet szerzői, többek között: Ablonczy Balázs, Gellér Katalin, Saly Noémi, Szücs György és Somi Panni.
A 2017. november 22-i bemutatón a kötetet dr. Fajcsák Györgyi és dr. Kelényi Béla, a kiállítás kurátorai (egyben szerzők), valamint Saly Noémi (szintén kötetszerző) muzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) mutatják be a közönségnek. Moderátor: Türk Timea, muzeológus.
A bemutató helyszíne az Írók Boltja, az egykori Japán kávéház, amely maga is egyik főszereplője, kiemelt helyszíne volt a kötetben tárgyalt időszak kultúrtörténetének.

Sanghay – Shanghai Filmklub a Nyitott Műhelyben
Második alkalom: 2017. november 24., péntek 18.00 - 21.00
STEVEN SPIELBERG: A NAP BIRODALMA

Helyszín: Nyitott Műhely
1123 Budapest XII. kerület Ráth György utca 4.

A Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításhoz kapcsolódva, a Nyitott Műhely és a Hopp Múzeum örömmel invitálja Önöket az októbertől havi rendszerességgel jelentkező SANGHAY – SHANGHAI filmklubba.
A filmművészet remekei közül válogatott alkotások után neves filmesztéták előadásait hallgathatják meg az érdeklődők, egyes filmek előtt a Metropolitan Egyetem végzős hallgatóinak Sanghajban forgatott kisfilmjeit láthatjuk.
Sanghaj sok filmest megérintett. Volt, aki álmait és vízióit vetítette a titokzatos, világok határán fekvő kikötővárosba. Volt, aki krimi, volt, aki kemény háborús történet, volt, aki kémfilm, volt, aki erotikus szerelemi románc helyszínévé tette a sokszínű és kiismerhetetlen metropoliszt. Orson Wellestől Ang Lee-ig, Steven Spielbergtől Josef von Sternbergig filmek tucatjai készültek, melyben az egyik főszereplő maga a város – amelynek utcái és épületei sokszor egy hollywoodi vagy európai stúdióban épültek fel. A filmsorozat az egyszerre képzeletbeli és valós Sanghaj filmes képének megrajzolását tűzte ki célul – természetesen a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül.

A sorozat második filmje:
Steven Spielberg: A Nap birodalma
Meghívott előadó: Kolozsi László

Belépődíj: 900 Ft

2017. október 18., szerda 15.00 – 16.30
Rendhagyó tárlatvezetés
A HOLDKAPUN NINCSEN ZÁR

Tárlatvezetés a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében, ahová egy kínai holdkapun keresztül vezet az út. Megismerkedhetünk a város első orientalizáló kertjének történetével, melyet Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő 1885-ben vásárolt meg és egzotikus növényekkel és keleti eredetű műtárgyakkal rendezett be. A villa körül kialakított kert korának ismert keleti hangulatú kuriózuma volt, a kertben helyet kaptak az utazó által legjobban kedvelt vidékek: India, Kína és Japán jellegzetes formakultúráját felidéző tárgyak is.
A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.
Jegyáraink: A kerti tárlatvezetés jegyára egységesen: 800Ft
Kombinált jegy (kiállítás megtekintése+ kerti tárlatvezetés):
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6-26) és nyugdíjas jegy: 900Ft

2017. Szeptember 21., Csütörtök 15.30
SANGHAY – SHANGHAI kiállítás megnyitója
A kiállítást Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Németh Gábor író nyitja meg.
A tárlatot Dr. Fajcsák Györgyi és Dr. Kelényi Béla, a kiállítás kurátorai mutatják be.
Közreműködik a Rieger Attila jazz-gitárművész.


2017. Szeptember 30., Szombat 15.00 - 18.00
HOMMAGE Á HUDEC LÁSZLÓ / Az ajtó nyitva áll: Keletnek, Nyugatnak

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 22-én nyíló „Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között” című új kiállításunkban kiemelt szerepet kap Hudec (Hugyecz) László felvidéki magyar építész munkássága. Az első világháborúban hadnagyi rangot szerző Hudec oroszországi hadifogságból szökve került Sanghajba 1918 októberében. A dinamikusan fejlődő metropoliszban az okleveles építész előbb rajzolói munkát vállalt Rowland Curry amerikai építész irodájában, majd 1924-től megnyitotta saját irodáját. Legnagyobb építészeti vállalkozása Shanghai első felhőkarcolójának, a 22 emeletes Park Hotelnek a megtervezése volt.
Az ő munkásságát szeretnénk közelebb hozni a látogatókhoz a szeptember 30-án megrendezésre kerülő szakmai nappal.

PROGRAM:
15.00 – 15.20 KERTI TÁRLATVEZETÉS – „SHANGHAI” FOTÓKIÁLLÍTÁS
Csejdy Virágnak, a Hudec Kulturális Alapítvány elnökének kerti tárlatvezetése Szalontai Ábel óriásmolinókon megjelenő „Shanghai” című fotókiállításán.

16.00 – 17.00 HOMMAGE À HUDEC LÁSZLÓ – PÓDIUMBESZÉLGETÉS
A beszélgetés résztvevői: Csejdy Virág (elnök, Hudec Kulturális Alapítvány), dr. Jánossy Eszter, dr. Marótzy Katalin (építészettörténész), Bodoczky Antal (médiaművész)

17.00 – 17.20 KERTI TÁRLATVEZETÉS – „SHANGHAI” FOTÓKIÁLLÍTÁS
Csejdy Virágnak, a Hudec Kulturális Alapítvány elnökének kerti tárlatvezetése Szalontai Ábel óriásmolinókon megjelenő „Shanghai” című fotókiállításán.

15.00-tól folyamatosan: Pigniczky Réka „Hudec László élete” című dokumentumfilmjének vetítése a kiállítótérben, ahol korabeli bútorok és viseletek teremtenek hangulatot az art deco jellegzetességeit magán viselő életmű bemutatásához.

15.00 – 17.30 A kertben zajló eseményekhez is kapcsolódva – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló makettkészítő WORKSHOPOT hirdetünk: ki-ki elkészítheti magának a Hudec leghíresebb épületeként számon tartott Park Hotel papírmását.

15.00 – 17.30 A Graphisoft lehetővé teszi számunkra, hogy Google Cardboard szemüveggel bárki bebarangolhasson három Hudec László által tervezett épületet.

Jegyáraink: Felnőtteknek 1500 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas jegy: 900 Ft

A megváltott jeggyel a szakmai beszélgetésen és a workshopon való részvételen túl a Múzeum szeptemberben nyíló „Sanghay – Shanghai” kiállítását is meg lehet tekinteni.
A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.
A filmvetítésre és a pódiumbeszélgetésre a Hudec Kulturális Alapítvánnyal való együttműködésben kerül sor.
Szalontai Ábel molinókra nyomtatott „Shanghai” képeiért külön köszönettel tartozunk a művésznek és a Művészetek Palotájának.

2017. október 1., Vasárnap 14.00 - 17.00

BODY.RADICAL #5
Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé
Hopp Kert Show
Tér-specifikus akciók
LIM Set Byeol (KOR), WATANABE Haruka (J),  ONG Yong Lock (HK), SHIMOJIMA Reisa (J), greenmay (HK), Paul YIP (HK), KALMÁR Ákos (H), KOVÁCS Emese (H)
Már két éve is nagy siker volt a minden korosztályt megmozgató program, melyet a gyönyörű kert által inspirált alkotók gondolatai, rögtönzései tettek gazdaggá.


2017. október 1. vasárnap 16.30
Dokumentumfilm-bemutató

BRITISH MUSEUM: HOKUSZAI – A NAGY HULLÁMON TÚL
Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Tárlatvezetés mozivásznon, 90 perc, 2017
angol nyelven, magyar felirattal
A British Museum: Hokuszai – A nagy hullámon túl egy exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő dokumentumfilm a British Museum legújabb, azonos című kiállításáról. A film a Pannonia Entertainment forgalmazásában és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeummal együttműködve kerül bemutatásra. Az eseményt Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora nyitja meg. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott dokumentumfilm elsősorban Hokuszai munkásságára és életére fókuszál, bemutatva a bezárkózó Japán titokzatos és egzotikus világát is. A forradalmi 8K technológia segítségével rögzített, másfél órás filmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai festészetének és nyomtatott műveinek titkain, miközben rendkívül részletgazdag közeli felvételeken tárulnak fel a művek.
Jegyáraink: Felnőtteknek 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.


2017. október 7., szombat 15.00
Design Hét Budapest

KULIKALAPBAN A PESTI NŐ
Workshoppal egybekötött tárlatvezetés

Honnét került a jachtpizsama a pesti nő ruhatárába? Mi volt Dessewffy Flóra, a Shanghaiban is fellépő revütáncos kedvenc összeállítása? Miként ihlette meg a Van Cleef & Arpels-t a kínai kulikalap? Sétáló tárlatvezetés a Sanghay- Shanghai kiállítás kurátorával, Dr. Fajcsák Györgyivel és Kollár Csilla viselettörténésszel. A tárlatvezetés mellett ékszerkészítő workshoppal is várjuk az art deco kései gyermekeit.
A program regisztrációhoz kötött, kérjük október 5-ig, csütörtökig regisztráljanak a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
címen.
Jegyáraink: Felnőtteknek 1500 Ft
Ifjúsági és nyugdíjas jegy: 900 Ft

NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK - Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből kiállításunk kísérő programjai

Június 24., Szombat 18.00 - 23.45
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A Múzeumok éjszakája központi karszalaggal látogatható, amely megváltható minden múzeum jegypénztárában, így a Hopp Múzeumban is. Normál ár: 1700 Ft.-, Gyermekjegy (6-18 éves): 700 Ft.-

A Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján délkelet-ázsiai hangulatot teremtünk a Hopp Múzeum kertjében.

 

SZÍNPADI PROGRAMOK
18.00 Mitől különleges a thai fagylalt? | A Thai Fagylalt Kft. bemutatója
18.10 Színes kódok | Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora (aki éveket töltött Laoszban) mesél a délkelet-ázsiai régió meghatározó művészi kifejezésformájáról, a textilművességről
18.30 – 20.00  Vietnami kulturális előadás | A Magyarországon élő vietnami közösség tagjainak hagyományápoló előadásain keresztül betekintést nyerhetünk az autentikus vietnami kultúrába.
Ả Đào | ősi vietnami népdalbemutató
Vietnami tradicionális viseletek | divatbemutató
Tradicionális vietnami hangszerek megszólaltatása
Bambusz tánc
Vietnami néptánc
Hello, Vietnam | ének Nha Le előadásában
20.00 Zöld Tárá tánc | Buddhista mantra táncban
20.30 A Capo di Tutti i Capi kamarakórus előadása | Délkelet-Ázsia szárazföldi régiójának tradicionális dalai és világzenei csemegék
21.00 Rámanátakam, a hős Ráma herceg története | Indiai táncdrámajáték a Tarangam Táncműhely előadásában
21.25 A Capo di Tutti i Capi kamarakórus előadása | Délkelet-Ázsia szárazföldi régiójának tradicionális dalai és világzenei csemegék
22.00 Filmvetítés

KERTI PROGRAMOK
18.00 – 21.00 Pompom alkalom | Kézműves foglalkozás
A kiállítás tárgyainak inspirációjára mindenki elkészítheti saját textilerszényét, melyet pompomokkal, textilfestéssel varázsolhat egyedivé.
18.00 – 23.00 Gerillakötő akció a Múzeum kertjében | Segíts felöltöztetni egy fát!
18.00 – 23.00 Thai Fagylalt
18.00 – 23.00 Vietnami étterem

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017. május 9. - augusztus 20.
Gyerekművészeti alkotások a Nágák, elefántok, madarak kiállításon
A korábban kortárs művészeti munkákat bemutató pop-up sarok 2017. május 9-től gyermekművészeti alkotásoknak adja át a helyét a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai pályázat részeként.
A kiállítás inspirációja alapján készített, babákra álmodott viseleteket az Etyeki Alapfokú Művészeti Iskola textilszakos növendékeinek munkáiként tekintheti meg a közönség.2017. április 28. Péntek 16.00
KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS A HOPP MÚZEUMBAN

Várunk szeretettel mindenkit pénteken 16 órakor a Hopp Múzeumban. A kiállítást Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora mutatja be az érdeklődőknek. A tárlat megtekinthető egy normál belépőjeggyel, felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft, és ezen az alkalmon az ingyenes kedvezmények is élnek. A vezetés időtartama kb másfél óra. Az eseményre nem kell regisztrálni.
2017. május 12-13. , péntek  15:00-18.00, szombat 10.00-18.00
JAPÁN NAPOK A HOPP MÚZEUMBAN ÉS A NEMZETEK HÁZÁBAN

A két napos ünnepség az évente megtartott Japán Napok hagyományteremtő folytatása, a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp. VI. Andrássy út 103.) és a Nemzetek Házában (Bp. VI: Bajza utca 54.).
Idei programjaink közül: Kiyo-kito taikó dobkoncert, Nagy Ákos és társai fuvola együttes, kimonó bemutató, teaceremónia, kalligráfia, origami, ikebana készítés, jukata öltöztetés, gasztronómia, go, karuta, tudományos előadások.
A rendezvényre a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft / fő / nap, amely minden helyszínre érvényes, de csak a Hopp Múzeum pénztárában megvásárolható.

 

JAPÁN NAPOK
RÉSZLETES PROGRAM

MÁJUS 12., PÉNTEK

Hopp Múzeum

Kerti Nagyszínpad
14:20 – 14:55 A Japán Napok megnyitó ünnepsége
15:00 – 16:00 Kimonó és jukata bemutató Vihar Judit magyarázataival
16:00 – 17:00 Teaceremónia -  a Magyar Uraszenke teaiskola bemutatója Rajzó Kontor Kornéla vezetésével
17:00 – 17:30 A Kiyokito Taiko dobzenekar koncertje Laár Dávid vezetésével

Épület előtti kert
14:00-17:00    MJBT standja
14:00 – 17:00 Kalligráfia Zopcsák Ferenc tanítványaival
14:00 – 17:00 Animé rajzolás  
14:00 – 17:00 Árusítás

Épület mögötti kertrész
14:30 – 17:00 Büfé
15:00 - 17:00  Origami
15:00 – 16:00 Mesesarok Hajnal Krisztinával
15:30 - 16:30  Gasztronómiai bemutató Borsányi Klári vezetésével
15:00 – 17:00 Jukata öltöztetés
15:00 – 15:30 Haikuverseny Czifra Adrienn segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése
15:00 - 17:00  Go játék Markó Péterrel

Nemzetek Háza (VI. Bajza u. 54. magasföldszint)
14:00 – 18:00 Szaké kóstolás az előtérben

Előadások:
14:00 – 15:00 Sági Attila: Milyen egy japán esküvő?
15:00 – 16:00 Stéger Ákos: A japán írásjegyek írásának változásairól
16:00 – 17:00 Katona Ervin: A bonszai gondozása
17:00 – 18:00 Bassa Zoltán: Japán törekvései élelmiszer exportjának növelésére

MÁJUS 13., SZOMBAT

Hopp Múzeum

Kerti Nagyszínpad
10:00 – 11:00 A japán kard - Király Dávid és csapatának bemutatója
11:00 – 12:00 Kimonó és jukata bemutató Vihar Judit magyarázataival
12:00 – 13:00 Karate bemutató  -  Györki Géza és csapatának bemutatója
13:30 – 14:30 Kenéz László sakuhacsi művész a Singon, Tendai és Amida zen buddhista iskolák zenéjéből ad ízelítőt és magyarázatot
14:30 – 15:30 Ikebana bemutató és előadás Hajnal Krisztinával
15:30 – 16:30 Furosiki bemutató Borsányi Klárival és Villányi Mariannal
17:00 – 18:00 Fuvolakoncert - Japán zene magyar szerzőktől - Nagy Ákos és barátainak koncertje

Épület előtti kert
10:00-17:00    MJBT standja
10:00 – 17:00 Kalligráfia japán kalligráfus művészekkel
10:00 – 17:00 Animé rajzolás  
10:00 – 17:00 Árusítás

Épület mögötti kertrész
10:00 – 17:00 Büfé
10:00 - 17:00  Origami
15:00 – 16:00 Mesesarok:
11:00 – 17:00 Jukata öltöztetés
13:00 – 15:00 Karutaverseny Gönczi Nóra segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése
10:00 - 17:00  Go játék Markó Péterrel

Nemzetek Háza (VI. Bajza u. 54. magasföldszint)
11:00 – 18:00 Szaké kóstolás az előtérben

Előadások:
10:00 – 11:00  Farkas György: Mai japán filmek
11:00 – 12:00  Popovics Péter: Fukusima 3.11. Maradjunk vagy menjünk?
12:00 – 13:00  Hajnal Krisztina: Az ikebana útjai
13:00 – 14:00  JTB iroda előadása
14:00 – 15:00  Vihar Judit: Édeskrumpli vagy töltött káposzta? Akutagava és Móricz egy novellájának egybevetése
15:00 – 16:00 Vida Március Mitsuki: Hasznos tippek és érdekességek Japánba utazáshoz
16:00 – 17:00  Lázár Marianna: Miért olyan gazdag a japán kísértetek világa?
17:00 – 18:00  Czifra Adrienn: A hagyomány továbbélése a japán táncban

Belépő: 800 Ft/fő/nap, jegyvásárlás csak a Hopp Múzeumban.


Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt. Megértésüket előre is köszönjük!2017. április 9. Vasárnap 10:30 - 17:00
IV. Magyar Haikunap

Programok
Kerti Nagyszínpad
10:30 – 11:00 A IV. Magyar Haikunap megnyitóünnepségén beszédet mond Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatónője, Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke
11.00 – 12.00 Vihar Judit előadása: Írjunk haikut!
12:00 – 12:30 Beküldős haiku- és haigaverseny eredményhirdetése, a győztes művek bemutatása
12:30 – 13.30 Karuta bemutató
13:30-13:45 Hajós Gabriella megzenésített haikui
14:00 – 15:00 Czifra Adrienn előadása: Milyen is a modern haiku?
16:00 – 17:00 Ikebanás haikuverseny Hajnal Krisztinával – eredményhirdetés

1. terem
11:00 – 12:00 Haikuolvasás haikuköltőktől
13:00 – 17:00 Haikuolvasás haikuköltőktől 


Épület előtti kert
10:00-17:00 Haikuval kapcsolatos tárgyak osztogatása
10:00 – 14:00 Kalligráfia Zopcsák Ferenccel

Épület mögötti kertrész
10:30 – 17:00 Büfé
13:00 – 13:30 Haiga készítése Vihar Judittal – a kész haigák kiállítása
13:30 – 14:00 Haigaverseny eredményhirdetése
15:00 – 15:30 Haikuverseny Czifra Adrienn segítségével
15:30 – 16:00 Haikuverseny eredményhirdetése

Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt. Megértésüket előre is köszönjük!

Jegyár: 800 Ft (6 év alatt, 70 év fölött ingyenes)aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016. szeptember 29. csütörtök 16 óra
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és Dr. Vargyas Gábor, etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora nyitja meg a kiállítást.
Közreműködik a Laoszi diákok tánccsoportja.
2016. szeptember 30. (péntek) 16 óra és 2016. október 1. (szombat) 16 óra

SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉSEK
DRESSZ. KÓD? - KORTÁRS MAGYAR MŰVÉSZEK ÉS A DÉLKELET-ÁZSIAI MINTAKINCS
Design Hét Budapest 2016

Szeptember 30-án a teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Tóth-Vásárhelyi Réka vezetésével.
Október 1-én a teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Mohácsi Anna vezetésével.

A kiállításra kerülő textil- és ékszeranyaghoz kortárs kapcsolódási lehetőséget kínálva a Múzeum pályázatot hirdetett meg, melyre több kortárs alkotó is jelentkezett. A kiválogatott munkákat a kiállítás időtartama alatt a Múzeum havonta "pop up" kiállítás keretében mutatja be.
A Design Hét alatt látható az első Dressz.Kód? című "pop-up" kiállítás, melyen két kortárs magyar művész értelmezi és alakítja újra a délkelet-ázsiai világ anyag-, forma- és mintakincsét, a kezük nyomán születő alkotások pedig újabb értelmezési lehetőségekkel gazdagítják a hagyományos tárgykultúrát. Tóth-Vásárhelyi Réka vietnámi inspirációit fababákkal, öltözékkel és fülbevalókkal jeleníti meg, Mohácsi Anna pedig egy táskával mutatkozik be, melyet a kiállított délkelet-ázsiai textilek inspiráltak.
A Design Héten Tóth-Vásárhelyi Réka és Mohácsi Anna kortárs művészek és Kardos Tatjána, a kiállítás kurátora előadása várja az érdeklődőket. A tárlatvezetések regisztrációhoz kötöttek, kérjük részvételi szándékukat szeptember 29-ig jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. (maximális létszám: 30 fő)
Részvételi díj: teljes árú jegy: 1000 Ft/fő; kedvezményes jegy: 500 Ft/fő2016. október 1. (szombat) 10 óra
ÉKSZERKÉSZÍTŐ WORKSHOP

DRESSZ. KÓD? - KORTÁRS MAGYAR MŰVÉSZEK ÉS A DÉLKELET-ÁZSIAI MINTAKINCS
Design Hét Budapest 2016

A kiállítás egyéni megtekintése előtt és után Tóth-Vásárhelyi Réka és Mohácsi Anna vezetésével készíthetnek az érdeklődők ázsiai ihletésű ékszert.
A workshop regisztrációhoz kötött, kérjük részvételi szándékukat szeptember 29-ig jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. (maximális létszám: 30 fő)
Részvételi díj: 1500 Ft/főARCHÍV:


KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON

Embereken, tájakon és időn túl
2016. május 6 – augusztus 28.
A Koreai Kulturális Központ kiállítása a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10–18 óra

2016. május 6 – augusztus 28. között látogatható a Koreai Kulturális Központ 2016. évi legnagyobb szabású időszakos tárlata a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című kiállításon a koreai kortárs fotóművészet hét kiváló képviselőjének alkotásait ismerheti meg a közönség. A kiállításhoz előadások, sétáló tárlatvezetések, családi napok, workshopok, múzeumpedagógiai kreatív kézműves foglalkozások kapcsolódnak, melyekre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


2016. augusztus 28. vasárnap 14:00-18:00
Kiállítászáró családi délután
A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítászáró programja 2016. augusztus 28-án, vasárnap 14.00 – 18.00 között.

PROGRAMOK
KERTI SZÍNPAD
15.00 – 16.30 | K-Culture Academy: Korea egy nagykövet szemével | Lengyel Miklós Magyarország volt szöuli nagykövetének előadása
Lengyel Miklós tíz évig élt és dolgozott Dél-Koreában magyar nagykövetként. Nemrégiben kiadásra került könyvét, melynek címe Dél-Korea, Ázsia rejtett gyöngyszeme bizonyára sok Korea rajongó lapozgatta már érdeklődéssel.
17.00 | Tér, mint visszhang | Batarita koreográfus, táncos, rendező
A test, a meg-megújuló varázslat körvonala, újra és újra átrajzolja játékosan a teret a kiállítás képei által inspirált metamorfózis-tárból merítve.

KIÁLLÍTÓTÉR
16.00 – 18.00 | Filmvetítés | Hogyan lopjunk kutyát?
(2014, családi vígjáték, 109 perc, rendező: Kim Szongho)
A tízéves Csiszo egy autóban él édesanyjával és a kisöccsével, miután házukból a hitelezők miatt ki kellett költözniük. Meglát egy hirdetést, melyben elveszett kutyájáért magas pénzjutalmat ígér a gazdája. A kislány feltett szándéka, hogy talál egy kutyatartó gazdag embert, ha ugyanis ellopja annak házikedvencét, majd eljátssza, hogy megtalálja, akkor a magas pénzjutalomból biztosan tud házat venni a családjának….

KERTI KÉZMŰVES PAVILONOK
14.00 – 17.30 | legyeződíszítés, ékszertartó doboz készítés, 3d-s puzzle házikó-készítés

K-CORNER
14.00 – 18.00 | Hanbok próba, koreai ruhába öltözés

HOPP SHOP | Nyári vásár a Hopp Múzeum shopjában

A programváltozás jogát fenntartjuk. Előzetes regisztráció nem szükséges.
Belépődíj: 800 Ft/fő  
*Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.


2016. július 30. | szombat | 16.00
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Koreai kortárs fotó egy zen szerzetes szemével
Előadó: Csong An Szunim az Eredeti Fény Templom apátja
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.

2016. június 25. | szombat | 18:00-24:00 | Múzeumok éjszakája
Fedezzük fel együtt Korea varázslatos világát!
K-Corner a Múzeumok Éjszakáján

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idén is várja látogatóit a múzeum kertjében megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája programra. Az éjszaka programjai a Koreai Kulturális Központ jóvoltából a Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című kiállítás tematikájához szorosan illeszkedve bepillantást engednek Korea sokszínű kultúrájának részleteibe.
18.00 – 22.00 | Legyél Te is mester!
Koraestétől a kreatív sarokban ismerkedhetnek meg a látogatók a koreai csomózással, és papírhajtogatással, a Mackótanya Kézműves Műhely animátorai segítségével pedig koreai technikával készíthetnek apróbb tárgyakat az érdeklődők.
18.00 – 22.00 | Mondj egy szót!
A Mondj egy szót! program keretében megismerkedhetnek a kalligráfiával, választott szavukat pedig tradicionális eszközökkel és technikával veti papírra a kalligráfus.
18.00 – 22.00 | Gastro yard
A Gastro yardnál Tóth Károly chef koreai különlegességeit megvásárolva ismerkedhetnek meg a magyartól talán meglepő módon nem is annyira távoli, mégis egzotikus ízekkel.
18.30 – 24.00 | Színpadi programok
A kerti nagyszínpadon különleges programok várják a vendégeket: gyermek előadás, a Mugunghwa tradicionális tánccsoport és a HomeMade Asia Kpop tánccsoport előadásai, hanbok (koreai viselet) & hangszer bemutató, filmvetítés.

Belépés a programokra a helyszínen vagy egyéb jegyárusító helyeken megváltott központi jeggyel (érvényes karszalaggal) lehetséges.


2016. június 11-12., szombat-vasárnap, 10 és 17 óra között
JAPÁN NAPOK
Tisztelettel meghívjuk a Japán Napok kétnapos ünnepségére, amely az évente megtartott rendezvény hagyományteremtő folytatása, a japán kultúra bemutatása, a hagyományos japán értékek hasznosításának, elsajátításának igényével. A programok mindkét napon 10 és 17 óra között, két helyszínen zajlanak: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében (Bp. VI. Andrássy út 103.) és a Kogart Házban (Bp. VI. Andrássy út 112.).

RÉSZLETES PROGRAM:

Eső esetén a színpadi programok egy része átkerül a Kogart Házba, esetleg elmarad.


JÚNIUS  12., Vasárnap

HOPP MÚZEUM
Színpadi események:
12:00 –12:30 Sárkánytánc
12.30 – 14.00 Teaceremónia
14.30 – 15.00 Sakuhacsi (japán bambuszfurulya) zene | Kenéz László
15.00 – 15.30 Japán divatbemutató | Vihar Judit magyarázataival
16.00 – 17.00 Japán dobkoncert | Kiyo-Kito Taiko zenekar Laár Dávid vezetésével
Kerti programok, Kreatív kiscsoportos foglalkozások:  
Előkert:
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Origami
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Kalligráfia bemutató és workshop | Zopcsák Ferenc írásművész
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Anime rajzolás, Magyar Animé Társaság
11.00 – 16.00 A Dzsómon-kultúra leletei alapján készült kerámiák bemutatója | Gucsi László
Mindkét nap folyamatosan Haiku kiállítás a múzeum előtt és japán illetve japán ihletésű ajándéktárgyak vására a kertben.
Hátsó kert:
11.00 Haikuírás és verseny a hátsó kertben | Czifra Adrienn
11.00 – 13.00 Japán mesesarok | Vihar Judit
11.00 – 16.00 Go (hagyományos japán sakk) bemutató és kipróbálási lehetőség a hátsó kertben| Markó Péter, 4 danos mester, (Magyar Go Szövetség) és társai vezetésével
10.00 – 13.00 és 14.00 – 17.00 Japán ruhába öltözés |Schmitt Csilla tanítványai: Besenyei Alexandra, Horváth Kinga, Szabó Emese

KOGART HÁZ
Tudományos ismeretterjesztő előadások:
11:15 Benedek Brigitta: Az onnagaták (férfiak női szerepben a kabukiban)
12:00 Tóth Evelyn: A medveistenség és az iyomante az ainuk történelmének tükrében
13:30 Bassa Zoltán: Abenomics - Japán gazdaságpolitikája az elmúlt 3 évben
14:15 Dénes Mirjam: Instant segédlet a japán fametszetek meghatározásához
15:00 Sato Noriko: A magyarországi japán nyelvoktatás tankönyvi szemszögből
15:45 Vihar Judit: A japán hangszerek világa
Egyéb programok:
Manga kiállítás, cosplay és kard kiállítás, büfé - üdítők, Bao Box

A belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft / fő / nap, a kedvezményes jegy (diákoknak, nyugdíjasoknak stb.) 500 Ft / fő / nap, ingyenes jegyek a rendezvényre nem érvényesíthetőek. A megváltott jegyek minden helyszínre érvényesek, és a Hopp Múzeum időszaki kiállítása (Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl) is látogatható velük.
JEGYVÁLTÁS A PROGRAMOKRA CSAK A HOPP MÚZEUM PÉNZTÁRÁBAN LEHETSÉGES.

A programváltozás jogát fenntartjuk. Rossz idő esetén a kültéri programok egy részét tudjuk csak megtartani.


2016. május 21 – 22. | szombat-vasárnap | 10:00-18:00

Múzeumok Majálisa
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
A programok ingyenesek, előzetes regisztráció nélkül látogathatóak.

A Múzeumok Majálisa kétnapos rendezvénysorozat megszokott helyén, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében várja érdeklődőit idén is a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum sátra.
Az ingyenes rendezvény két napján, a Korea dokumentumfotókon - Embereken, tájakon és időn túl című időszaki kiállításhoz kapcsolódva koreai témájú, hagyományos kézműves foglalkozásokkal (pl. hanji papírral dekorált tolltartó, tálca) várják az érdeklődőket.
A helyszínen megvásárolhatóak a kiállításhoz készült kiadványok és ajándéktárgyak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombat 11-14 óra: Play Clay! Készítsünk szupergyumából koreai ihletésű függőt!

 

Szombat 15-17 óra: Fotóinspiráció, avagy rendhagyó koreai képek

 

 

 

Vasárnap 11-14 óra: Hajtogass és matricázz! Papírerszény hajtogatás

 Vasárnap 15-17 óra: Papírvirágok2016. május 28. | szombat | 16.00
A Korea dokumentumfotókon–Embereken, tájakon és időn túl című időszaki kiállításhoz kapcsolódva meghívott előadók szombati sétáló tárlatvezetések során mesélnek Koreáról, különböző nézőpontokból.
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Koreai dokumentum-koreai valóság
Előadó: Dr. Csoma Mózes habilitált egyetemi docens, a Koreai Tanszék vezetője
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.


2016. június 4. | szombat | 16.00
SÉTÁLÓ TÁRLATVEZETÉS / Vidék és város - A koreai gazdasági csoda két színtere
Előadó: Teszár Dávid, a koreai kultúra szakértője
A sétáló tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a  aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen.
A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők délután 15.30-tól.


2016. május 14. | szombat | 14:00-18:00
Lótuszlámpás családi délután

2016. május 14-én, Buddha születésnapján a szöuli Lótuszlámpa Fesztivál ünnepi elemei, a lampionok elevenednek meg a Hopp Múzeum kertjében. Ezen a napon a kézműves foglalkozás keretében minden kicsi és nagy elkészítheti a saját kívánságát jelképező lampionját.

Részvételi díj: 800 Ft/fő (*Ingyenes jegyek erre a programra nem érvényesíthetők.)


2016. április 9. szombat 15.30 óra
Gaál Zoltán |
Gendzsi herceg régen és ma
Gaál Zoltán fotográfus Kiotóban készült fekete-fehér képein keresztül bepillanthatunk régi korok és napjaink vallásos ábrázolásaiba.
A sétáló tárlatvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a
aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek erre a programokra nem érvényesíthetők.


2016. április 15. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. április 16. szombat 10.30–17.00 óra
A Gendzsi herceg nyomában kiállítás finisszázsa: III. magyar haikunap. Haikuk és tankák

Programok
Kerti Nagyszínpad
10:30 – 11:00 A III. Magyar Haiku- és Tankanap megnyitóünnepségén beszédet mond Fajcsák Györgyi, a Hopp Múzeum igazgatónője, Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke
11.00 – 12.00 Vihar Judit előadása: Gendzsi herceg szerelmi kalandjai
12:00 – 12:30     Beküldős haiku- és tankaverseny eredményhirdetése
12:30 – 13.30 Győztes versek felolvasása
14:00 – 15:00 Schmitt Csilla előadása: Japán viselettörténet (Heian-kori és mai)
15:00 – 16:00     Ikebana haikuverseny Hajnal Krisztinával – eredményhirdetés

Kiállítótér
11:00 – 11:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
13:00 – 14:00 Tárlatvezetés Dénes Mirjam kurátorral
(Műtárgyvédelmi okokból és a kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 35 vendéget áll módunkban beengedni, érkezési sorrendben. Megértésüket előre is köszönjük!)
14:00 – 14:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
15:00 – 15:20 Haiku- és tankaolvasás haikuköltőktől a Vaka teremben
16:00 – 17:00 Tárlatvezetés Dénes Mirjam kurátorral
(Műtárgyvédelmi okokból és a kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 35 vendéget áll módunkban beengedni, érkezési sorrendben. Megértésüket előre is köszönjük!)
A kiállítóterek korlátozott befogadóképessége miatt várakozásra lehet számítani a nap folyamán.

Épület előtti kert
10:00 – 14:00
Kalligráfia Zopcsák Ferenccel
13:00 – 16:00     Karuta bemutató és verseny
Haikuval kapcsolatos tárgyak, kitűzők, könyvek árusítása ill. ajándékozása

Épület mögötti kertrész
10:30-13:30 Kézműves foglalkozás – Kagylójáték és Zen kert készítése
13:00 – 13:30     Haiga készítése Vihar Judittal – a kész haigák kiállítása
13:30 – 14:00     Tankaverseny Vihar Judittal
14:00 – 14:30     Tankaverseny eredményhirdetése
15:00 – 15:30  Hogyan írjunk haikut? Czifra Adrienn segítségével betekinthetünk a haiku világába
15:30 – 16:00  Haikuverseny
16:00 – 16:30  Haikuverseny eredményhirdetése

Rossz idő esetén egyes programokat sajnos nem tudunk megtartani a múzeum befogadóképessége miatt és csak korlátozott számban tudjuk beengedni a látogatókat. Megértésüket előre is köszönjük!

Jegyárak: Felnőtt 1000 Ft, Diák/Nyugdíjas 500 Ft, Családi 2300 Ft (6 év alatt, 70 év fölött ingyenes)

MJBT Haiku Klub és Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szervezésében

2016. január 15. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 23. szombat 15.00 óra
Tematikus sétáló tárlatvezetés:
Dénes Mirjam | Régi japán játékok Gendzsi bűvöletében
Megismerkedhetünk „Illatos Őfenségével” és a japán kultúra tradicionális játékaival.

A sétáló tárlatvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programokon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 29. péntek 16.30 óra
Általános sétáló tárlatvezetés:
DÉNES MIRJAM kurátor tart vezetést a Gendzsi herceg nyomában kiállításon.
A vezetések nem regisztrációhoz kötöttek, ellenben a kiállítótér befogadóképessége miatt, illetve a műtárgyvédelem okán, csak az első 35 főt áll módunkban beengedni. Megértésüket előre is köszönjük! A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Ingyenes jegyek ezekre a programokra nem érvényesíthetők.

2016. január 30. szombat 10.00 óra
INTERAKTÍV PROGRAM FELNŐTTEKNEK
Camera obscura készítés és fényképezés Pettendi Szabó Péterrel
Szeretnéd fejjel lefelé látni a világot? Gyere el a múzeumba és alkosd meg saját lyukkamerádat, majd készíts felvételeket egy teásdoboz segítségével.
Egy rövid kiállítás ismertetés után Pettendi Szabó Péter fotográfus mesél nekünk a camera obscura történetéről képes előadás keretében. Majd a múzeum könyvtára egy hatalmas camera obscurává alakul, ahol mindenki elkészítheti saját "fényképezőgépét", mellyel lefotózhatja a kerti és kiállított műtárgyakat. A képeket a helyszínen előhívjuk.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék a aG9wcHJvZ3JhbSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ== címen. A programra a belépőjegy mindenkinek egységesen 800 Ft/fő.

/var/www/szepmu/web/html/data/