Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatónője magas rangú állami kitüntetésben részesült

Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatónője magas rangú állami kitüntetésben részesült

Csák János kulturális és innovációs miniszter – dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának felterjesztésére – Móra Ferenc díjjal ismerte el Fajcsák Györgyi igazgató asszony munkáját. A díjat Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár 2023. augusztus 19-én adta át a Pesti Vigadóban.
 
Fajcsák Györgyi orientalistaként végzett 1990/1991-ben; tanulmányai során a tibeti és a kínai művészetekre és kultúrára fókuszált, majd 2005-ben tudományos fokozatot szerzett. Doktori disszertációjában a keleti (elsősorban kínai) műtárgyak magyarországi gyűjtéstörténetét tárta fel, ami a mai napig meghatározza tudományos munkáját, hiszen (az igazgatói feladatok mellett) jelenleg is ő felel a kínai és a koreai gyűjteményért. Fő kutatási területe a kínai művészettörténet (kerámiaművesség, festészettörténet, kínai buddhista művészet), a kultúr- és műgyűjtéstörténet, valamint Kína művészetének európai recepciója.
 
Az 1919-ben alapított és 2014 óta ismét a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum munkája az elmúlt években megújult, amiben oroszlánrésze volt Fajcsák Györgyi elkötelezettségének és hatalmas munkabírásának. Sikerének egyik kulcsa határozott, ugyanakkor empatikus vezetői stílusában rejlik, amelynek köszönhetően 2007 óta, tehát idestova 16 éve vezeti eredményesen a múzeum munkáját. Igazgatóként meghatározó eredményeket ért el a keleti művészet társadalmi beágyazottsága terén; több mint félszáz kiállítás létrehozásában és számos, az ázsiai művészetekre fókuszáló kutatásban vett részt.
 
Szívből gratulálunk a magas rangú miniszteri elismeréshez!