A Buddhizmus művészete

Könyvsorozat

Nyelv: magyar
Sorozatszerkesztő: Bardi Terézia
ISSN: 1217-8268

A buddhizmus művészete című könyvsorozat kötetei a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum buddhista gyűjteményeit bemutató kiállítás-sorozat kísérő katalógusaiként kerültek publikálásra. A kötetek a közös gyökerekből táplálkozó buddhista művészet bemutatásán túl rávilágítanak a különböző területek sajátos buddhista művészetének gazdagságára, továbbá számos illusztrációval és tárgyleírással segítik a buddhista művészet világában való eligazodást. A sorozatban összesen négy könyv jelent meg 1994 és 1997 között.Délkelet-ázsiai buddhista művészet 

A sorozat záró kötete Burma, Thaiföld, Laosz és Kambodzsa egymással összefüggő, mégis számos sajátos vonást hordozó buddhista művészetét tárja az érdeklődők elé, s ezzel a buddhizmus déli ága, a hínajána buddhizmus művészetébe enged bepillantást. A hínajána hagyományba illeszkedő anyag Vietnam mahájána buddhista művészetének ismertetésével egészül ki. A délkelet-ázsiai buddhista művészet bemutatására első ízben vállalkozott a múzeum ilyen átfogó formában, amely szorosan illeszkedik A buddhizmus művészete című sorozatba.  A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum délkelet-ázsiai buddhista anyaga mintegy 300 műtárgyból áll. A gyűjteményt a 19. század végén Hopp Ferenc és Xántus János gyűjtőkörútjain vásárolt tárgyak alapozták meg, majd neves magángyűjtők anyaga gazdagította.

Délkelet-ázsiai buddhista művészet című kiállítás katalógusa (1996. november 20.-1998. március 1.). 
A kiállítást rendezte és a katalógust írta: Fajcsák Györgyi, Renner Zsuzsanna

ISBN: 9637098585
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum 
Kiadás éve: 1996
Oldalszám: 72. oldal, gazdagon illusztrált (színes műtárgyfotók)
Nyelv: magyar, az előszó, műtárgy leírások kétnyelvűek (magyar, angol)


Japán buddhista művészet

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum japán buddhista gyűjteménye mintegy kétszáz műtárgyból, szobrokból, festményekből, házioltárokból és rituális tárgyakból áll. A Buddha-képmások között legnagyobb számban Amida Buddha szerepel, a legnépszerűbb Dzsódo-szekta központi istensége. Néhány korai buddhista-képmás kivételével, a gyűjtemény nagyobb része a 17-19. századból való. A múzeum japán gyűjteményét a múzeum alapítója, Hopp Ferenc alapozta meg: 1881 és 1914 között megtett földkörüli utazásai során három ízben is járt Japánban, és elsősorban iparművészeti tárgyakat vásárolt. Később az 1907-ban állami megbízásból gróf Vay Péter által vásárolt japán tárgyakkal is kiegészült a Hopp Ferenc Múzeum anyaga. A kötetben bemutatott buddhista szobrok és festmények túlnyomó többsége gróf Vay gyűjtéséből származik.

Japán buddhista művészet című kiállítás katalógusa (1996. június 26.-1999. április.)
A kiállítást rendezte és a katalógust írta Cseh Éva

ISBN: 9637098500
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum 
Kiadás éve: 1996
Oldalszám: 72. oldal, gazdagon illusztrált (színes műtárgyfotók)
Nyelv: magyar, az előszó, műtárgy leírások kétnyelvűek (magyar, angol)


Tibeti és mongol buddhista tekercsképek

A buddhizmus művészete című sorozat második része a tibeti kolostorok fontosabb helyszíneit is számba véve, elsősorban a tibeti és mongol vallásos festészet bemutatására vállalkozik. Nemcsak a tibeti és mongol művészet történetéről, ikonográfiájáról, vagy az ikonometriáról, hanem a művészethez kapcsolódó rituálékról is megpróbál rövid tájékoztatást nyújtani. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum tibeti-nepáli gyűjteménye mintegy kétszáz műtárgyból, többségükben kisplasztikákból és tekercsképekből áll, míg a kb. háromszáz műtárgyat tartalmazó mongol gyűjtemény néprajzi jellegű tárgyakat is magában foglal. A tibeti-nepáli gyűjtemény kialakulása elsősorban Schwaiger Imrének, a Delhiben és Londonban élt, szegedi származású műgyűjtőnek és műkereskedőnek köszönhető, a mongol gyűjtemény pedig az utóbbi évtizedek kitartó gyűjtőmunkájaként jött létre.

Tibeti és mongol buddhista tekercsképek című kiállítás katalógusa (1995. október 20.-1996. június 4.)
A kiállítást rendezte és a katalógust írta Kelényi Béla, Vinkovics Judit


ISBN: 963-7098-48-8
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum 
Kiadás éve: 1995
Oldalszám: 93 oldal, gazdagon illusztrált (színes műtárgyfotók)
Nyelv: magyar, az előszó, műtárgy leírások kétnyelvűek (magyar, angol)

A kínai buddhizmus művészete a 10-19. században

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum kínai buddhista gyűjteménye több mint 300 darabból áll. Elsősorban plasztikák (fém, fa, lakk), valamint festmények, textilek és szertartási edények alkotják. A gyűjtemény átfogó képet ad a kínai buddhista művészetről, annak kezdeteitől a 20. századig, jóllehet, az anyag gerince a Tang-kort követő évszázadokra datálható. A kínai buddhista kolostorok felépítését követve ismerhetjük meg Avalókitésvara, Pu-taj és a lohanok ikonográfiáját s kapunk képet a késő kínai buddhizmus népszerű kultuszairól.

A kínai buddhizmus művészete a 10-19. században című kiállítás katalógusa (1994. 03.09.-1995. 04.30.)
A kiállítást rendezte és a katalógust írta: Fajcsák Györgyi

ISBN: 9637098402
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum 
Kiadás éve: 1994.
Oldalszám: 82 oldal, gazdagon illusztrált (színes műtárgyfotók)
Nyelv: magyar, az előszó, műtárgy leírások kétnyelvűek (magyar, angol)