A Hopp Múzeum története


Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833‒1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta. A gyűjtemény a tulajdonos Andrássy úti villájában került elhelyezésre és kiállításra, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma.  A Hopp-villa körül kialakított kert korának ismert pesti orientális hangulatú kuriózuma volt, s ma is szerves része a múzeum hétköznapjainak, hiszen programjaink zömének helyszínét adja.

Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A keleti művészetek iránti érdeklődése elmélyülésével gyűjteménye fejlesztéséhez a Szépművészeti Múzeum akkor ifjú, művészettörténész munkatársa, Felvinczi Takács Zoltán ‒ később a múzeummá alakuló gyűjtemény első igazgatója ‒ tanácsait is igénybe vette. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok (Iparművészeti Múzeum, Nemzeti Múzeum Régiségtára és Néprajzi Osztálya, Szépművészeti Múzeum, Budapest Székesfőváros tulajdonában lévő gróf Zichy Jenő-féle gyűjtemény) keleti anyagainak átvételével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.

Hopp Ferenc egykori 4000 darabos gyűjteménye már nem rekonstruálható a maga teljességében. Az első világháborút követően ugyanis, illetve a világgazdasági válság alatti szűkös esztendőkben a gyűjtemény értékének növelésére szinte alig volt lehetőség. Felvinczi Takács Zoltán ezért a Hopp Ferenc-féle gyűjtemény profiltisztítása során pótolhatónak ítélt tárgyakat gyűjteményezési szempontból előnyösebb tárgyakra cserélte el magángyűjtőkkel, vagy elárvereztette őket, s a befolyó összegből új darabokat vásárolt.

A második világháború után a Hopp Múzeum története új fordulatot vett: a Szépművészeti Múzeum alól az Iparművészeti Múzeum igazgatása alá került (és ott is maradt 2014-ig, amikor ismét visszakerült a Szépművészeti Múzeum társintézményei közé). Horváth Tibor (1910–1972) régész kapott kinevezést a múzeum élére. Ő alakította ki fiatal orientalista muzeológus kollégáival a gyűjteményekre tagolt múzeumi szerkezetet. Az 1950-es években több jelentős hazai keleti magángyűjteménnyel is gyarapodott a Hopp Múzeum, amely tárgyai számát ekkor megduplázta.

Múzeumunkhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely nemcsak kiállításaink és egyéb tevékenységeink dokumentációját őrzi, hanem a keletkutatással, a keleti műgyűjtés történetével és keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum épületében jelenleg aktuális időszaki kiállításunk látogatható, amelynek változó tematikája ázsiai gyűjtőkörünk egészét igyekszik időről-időre végigjárni. A gyűjtemény ennél nagyobb léptékű bemutatására egy tervbe vett állandó kiállítás ad majd lehetőséget. Megértésüket és türelmüket köszönjük!