Dharma Workshop 4.

PÁRAMITA | ÁTÉRNI A TÚLSÓ PARTRA

Dharma Workshop

A Dharma Workshop egy idén először induló eseménysorozat a múzeumban, ahol közösen alkotva fedezhetjük fel a buddhizmus olykor ismerős, olykor ismeretlen szemléletét. A meghívott képzőművészek vezette programokon az iskolapadban megszokott hallgató-szerep helyett kísérletező, minden érzékszervet megmozgató tanulásra számíthatnak a résztvevők.

Az utolsó Dharma Workshop a lét horizontjára vezet minket, felvetve a kérdést, hogy mit látunk a túloldalon. Az élet és halál témái közti határon egyensúlyozva olyan fogalmakkal fogunk foglalkozni, mint megvilágosodás, fénnyé válás, ellobbanás, átérés a túlsó partra – mindezek megértésében Bagi Judit sinológus 14:00-kor kezdődő előadása segít majd minket.

Ezt követően a workshopok egész délután látogathatóak: Kicsiny Martha segítségével 15:00-tól fénnyel átvilágítható méhviasz tárgyak készülnek majd, amelyekbe a megvilágosodással és fénnyé válással kapcsolatos buddhista szimbólumok kerülnek. A létra, tűz, lábnyom, kerék nemcsak buddhista, hanem univerzális szimbólumokként is ismertek – közülük több Martha korábbi művein is megtalálható.

Szekeres Alexandra programja két interaktív installációt foglal magába, amely a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében tekinthető meg és próbálható ki 10:00-tól 17:30-ig. Mindkét műtárgy átfogó témája a halál, azon belül is a pillanat, amely az élet és a halál között húzódik, mintegy vékony határmezsgye, határvonal, az átkelés állapota.
"Paramita - elérni a másik partot."

A programot vezették: Bagi Judit sinológus, a Hopp Múzeum Adattárának vezetője, Kicsiny Martha és Szekeres Alexandra képzőművészek.

A Dharma Workshop koncepciójának kidolgozója Farkas Aliz.

2024. június 29. 14:00-17:45