Exkluzív tárlatvezetés Révész Anna festőművésszel | Japán művészete és saját alkotások

Exkluzív tárlatvezetés Révész Anna festőművésszel | Japán művészete és saját alkotások

Szeptember 20. óta Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi babái helyén Révész Anna fiatal, kortárs, japán-magyar festőművész alkotásai láthatók a kiállítás második termében.

Révész Anna művészi világa különlegesen izgalmas és egyedi. Két kultúra gyermekeként mind az európai, mind az ázsiai hatások formálták világszemléletét, művészetét.
A japán anyától és magyar apától, Japánban, Nagojában született művész tizenöt éves koráig szülőhazájában élt, 2008-ban költözött Magyarországra. Gyerekkorát a Hida hegyvidéken, az Ontake szent hegy lábánál töltötte, ahol mélyen beleivódott a természet iránti szeretet és a helyi mitológia kultusza. Képein gyakran bukkannak fel motívumként a gyermekkori emlékekhez kötődő tárgyak. Az elmúlt évek munkáiban meghatározó szerepet tölt be a „mudzsó” avagy mulandóság gondolata: az igazi szépség az elmúlás pillanatában teljesedik ki.

Révész Anna melankolikus, szubtilis képi világában a spiritualitás átszövi az érzékelhető valóságot. A művész, a japán hagyományokhoz visszanyúlva előszeretettel használja a „gansai”-t, egyfajta tradicionális japán akvarell technikát. Aprólékosan, nagyon vékony ecsettel fest a papírra, a részletek kidolgozása számára egyfajta meditatív tevékenység.

A programon aznapra érvényes kiállítási belépő birtokában lehet részt venni.