Kurátori beavató előadássorozat a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiről 8. | KÖNYVTÁR

Kurátori beavató előadássorozat a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiről 8. | KÖNYVTÁR

A sorozat utolsó előadásában a Hopp Múzeum Könyvtárának különleges gyűjteménye mutatkozik be Végh József és Windhoffer Tímea tolmácsolásában.
FIGYELEM! Az utolsó előadás helyszíne nem a szokástól eltérően NEM a Szépművészeti Múzeum Schickedanz terme, hanem a Hopp Múzeum épülete.
És hogy mi mindenről lesz szó? Álljon itt az előadók összefoglalója.
Több mint száz éve gyarapodik a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtárának jelenleg mintegy 36 ezer kötetes könyv- és folyóirat állománya. A Magyarország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtárának alapjait Hopp Ferenc magángyűjteménye adja.
A múzeum megalapítását követő folyamatos gyarapodása az időszakos vásárlásokon túl, a gondosan kidolgozott nemzetközi cserekapcsolatok valamint a hazai, illetve külföldi keletkutatók, utazók és gyűjtők ajándékai által történik. Könyvtárunk munkatársai mindig szorgalmazták a hagyatékok megszerzését is, mely következtében számos különgyűjteményünk alakult.
A múzeum könyvtárába bekerült könyvek rengeteg történetet mesélnek el nekünk. Megismerkedhetünk nagy utazók kalandjaival: Hopp Ferenc öt világkörüli útja mellett Bozóky Dezső hajóorvos utazásának pillanataiba is betekinthetünk. Mesélnek a múzeum igazgatóiról: Felvinczi Takács Zoltán áldozatos munkájáról és Horváth Tibor kalandos életútjáról, a múzeum munkatársáról, Baktay Ervinről, akinek bekerült könyvei alapján az egész életét rekonstruálhattuk. Beleláthatunk a korabeli magyarországi buddhista világba a Buddhista meditációs kör egyik tagja, Kovács György – aki egykori könyvtárosa is volt a Múzeumnak – által ajándékozott 108-könyv által. Továbbá több jelentős személy által ajándékozott könyv rejt számunkra újabb és újabb történetet. A teljesség igénye nélkül megemlíthetünk pár nevet: Sir Stein Aurél, Belső-Ázsia világhírű kutatója, aki elkötelezett barátja volt első igazgatónknak; Simonyi-Semadam Sándor, Magyarország volt miniszterelnöke, aki a Magyar-Japán Társasság tagja volt; Somogyi József a Tudományos Akadémia könyvtárosa, aki szerkesztője volt a Magyar-Nippon társasság magyar japáni emlékkiállítás katalógusának.
A könyvek nem csak azokat a történeteket mondják el számunkra, melyeket belenyomtattak. Számunkra az is fontos, hogy milyen úton ment végig egy adott könyv, miután lekerült a boltok polcairól. Ki vette meg, mikor és miért? Írt-e bele valami fontos információt? Milyen könyvekkel együtt állt a polcon? Mennyit forgatta használója? És végül hogyan került a Hopp Múzeum könyvtárának állományába?
Az előadásra mindenkit szeretettel várunk!
Jegyár: 1000 Ft (egységesen, mindenki számára)
Kedvezmények ezúttal nem érvényesíthetők.