INDUS 100 | Plakátkiállítás a múzeum kertjében az Indus-civilizáció nemzetközi felfedezésének századik évfordulója alkalmából

INDUS 100 | Plakátkiállítás a múzeum kertjében az Indus-civilizáció nemzetközi felfedezésének századik évfordulója alkalmából

A Gandhára-kiállítással egyszerre látható a múzeum kertjében az Indus-völgyi civilizációt bemutató poszterkiállítás, amely az Indiai Nagykövetség támogatásával, dr. Jeney Rita régész-indológus összeállításában valósult meg.

Az Indus-völgyi civilizáció a Kr. e. 3. évezredben virágzott Dél-Ázsiában, egy időben az ókori Egyiptom és Mezopotámia kultúráival. Míg azonban Egyiptom és Mezopotámia ősi írását már a 19. században megfejtették, az Indus-völgyi civilizáció írása a mai napig megfejtetlen. Írott források nélkül pedig története és valódi kora is nehezebben rekonstruálható. Ezért volt jelentős 1924-ben az a felismerés, hogy Egyiptom és a Közel-Kelet mellett India területén is létezett egy ősi civilizáció, amelynek lakói jól tervezett városokban éltek, kifinomult kézműves termékeket készítettek, és távoli vidékekkel is kereskedelmi kapcsolatban álltak. A Hopp Múzeum kertjében felállított Indus 100 plakátkiállítás apropóját az Indus-völgyi civilizáció nemzetközi felfedezésének centenáriuma szolgáltatja. A plakátokon a lelőhelyek és jellegzetes tárgyi emlékek láthatók korabeli fotók, dokumentumok és szakszerű magyarázatok kíséretében. A száz évvel ezelőtti nagy felfedezés történetének bemutatása mellett a kiállítás célja, hogy az Indus-civilizáció kutatásában szerepet játszó magyar tudósoknak emléket állítson, valamint bemutassa a Hopp Múzeum gyűjteményében megtalálható Indus-völgyi leletanyagot.

Az Indus-völgyi, a gandhárai és a mathurái anyag bemutatásával a Hopp Múzeum India/Dél-ázsiai gyűjteményének legkorábbi darabjait állítjuk ki, melyek közül több egyúttal a gyűjtemény legjelentősebb darabja is.