Dharma Workshop 3. | Teremtéstörténet

Dharma Workshop 3. | Teremtéstörténet

A Dharma Workshop egy idén először induló eseménysorozat a múzeumban, ahol közösen alkotva fedezhetjük fel a buddhizmus olykor ismerős, olykor ismeretlen szemléletét. A meghívott képzőművészek vezette programokon az iskolapadban megszokott hallgató-szerep helyett kísérletező, minden érzékszervet megmozgató tanulásra számíthatnak a résztvevők. A tavasztól nyár végéig tartó sorozat egészére, vagy egy-egy alkalomra is lehet jelentkezni.

Dharma Workshop 3. | Teremtéstörténet

A dolgok eredetét nem ismerhetjük biztosan, a válaszaink („válaszkísérleteink”) azonban sokat elárulnak a világképünkről és az énképünkről. A hagyományok és a szokások ezer apró szilánkot őriznek az ember egykor meglelt, fontosnak ítélt válaszaiból. Egy hétköznapi tárgy (akár egy seprű) is őrizheti a teremtés, óvás, elhárítás, élet és halál történeteit – léptünk, mozgásunk, köszönésünk sem független a világról alkotott képünktől. Ha kellően figyelünk, legegyszerűbb mozdulatainkból is kitűnik, hogy mit gondolunk más élőlények életéről, közös vagy eltérő eredetünkről.

A Dharma Workshop harmadik alkalma során a buddhista és a népvallási elemeket Illés Haibo és Melykó Richárd performansza hozza testközelbe. Ezt követően Birtalan Ágnes orientalista, mongolista tart előadást a tárgyakban és apró gesztusokban is megtalálható aitiológiai mítoszokról, a jó és a rossz teremtéséről, a megbékítés folyamatáról.

Az alkalom végéegyszerű receptorokat’ fogunk készíteni a dobseprűk mintájára. Mindezt válogatott szálakból - természetes, szintetikus, finom és sértő anyagok játékos ötvözete szerint. Az eszközök készítése során lehetőség nyílik a feszesebb és lágyabb minőségek felfedezésére, ami alapján egy letisztult gyakorlatban találhatják magukat a résztvevők. Ezt követően pedig közösen kipróbáljuk eszközeinket a múzeum kertjének különféle pontjain.

A workshop a kisebb korosztály számára is ajánlott! 

 

A programot vezetik:

Birtalan Ágnes, orientalista, mongolista, az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszék tanszékvezetője, a Mongolisztikai Kutatóközpont központvezetője

Illés Haibo és Melykó Richárd képzőművészek

 

A Dharma Workshop koncepciójának kidolgozója Farkas Aliz

 

Helyszín: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertje

Időpont: 2024. május 30., 14:00

 

Jegyár: 2500 Ft. Maximum 15 fő részvétele lehetséges

JEGYVÁSÁRLÁS