Indiai (baul fakír) hangszeres workshopok Burns Katalinnal | DUGGI DOB

Indiai (baul fakír) hangszeres workshopok Burns Katalinnal | DUGGI DOB

A workshop-eseményeken a Nyugat-Bengálban zenélő baul fakírok egy-egy hangszerével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A baulok hindu vagy muszlim témájú misztikus dalai Kalkuttától keletre, sőt, Bangladesben is ismertek. A baul fakírok sokszor állva, jobb kezükben egyhúros hangszert (ektarát) pengetve, bal oldalukra öblös hangú dobot (duggi) erősítve, bokáikra csörgőt (ghungru) helyezve adják elő énekelt költeményeiket, misztikus verseiket, a térben mozogva, erős érzelmi intenzitással. Ez az „egyszemélyes zenekar” a falusi közösségekben a spiritualitást, az isteni kinyilatkoztatást, a hétköznapoktól való elragadtatást képviseli, vagyis a baul énekmondó a földet az éggel köti össze a közösség szemében. A bengáli népzene másik kikerülhetetlenül fontos hangszere a dotara, amely az előbb említett hangszerekhez képest inkább dallamos kíséretet ad.
Burns Kati a baul zenét rendszeres művészrezidens programok résztvevőjeként hét éve tanulmányozza, Kalkuttában, Gorbhangában, Joydebben és Santiniketánban is gyűjtött baul zenét, illetve lépett fel baul előadóművészekkel.
A misztikus duggi dobot a baul fakírok egy öv segítségével erősítik az oldalukhoz, hogy dalaikat helyet változtatva, járkálva, vagy pörögve is előadhassák. A dallamsorok hangsúlyos részein ütik meg a duggit, összhangban a fakír “arzenál” többi hangszerével. A duggi megütése érdekes zenei szövetet kölcsönöz a daloknak. Akinek kedve van, ezt ki is próbálhatja, a többi fakír hangszerrel egyetemben. A résztvevők közelebb kerülnek a baul zenei világhoz és előadásmódhoz is.
A programon való részvétel díja: 2500 Ft / fő (egységesen)
Kedvezmények nem érvényesíthetők.
A programjeggyel a kiállítás is megtekinthető.
Max. létszám: 20 fő