IKEBANA WORKSHOP Várhelyi Judit ikebana művésszel

IKEBANA WORKSHOP Várhelyi Judit ikebana művésszel

Akik lemaradtak volna a júniusi alkalomról: most, július végén, újra lehetőség kínálkozik csatlakozni Várhelyi Judit ikebana művész workshopjához.
Várhelyi Judit, a téma rangos szakértője és számos díjjal elismert ikebana művész várja alkotó workshopra a japán kultúra rajongóit a Hopp Múzeum kertjébe. A különleges helyszín inspiratív környezetet biztosít az egyéni virágkompozíciók megalkotásához.

A hagyományos japán művészeti ágakhoz sorolt ikebana (japán virágművészet) egy tőről fakad a teakultúrával, kerttervezéssel és kalligráfiával, és hordozza a japán esztétika jellegzetes vonásait. Egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz. Az első virágkompozíciók a buddhista liturgia részét alkották; monumentális méretük igazodott a templomtér arányaihoz. A szigorú kompozíciós szabályok, a szimbólumok értelmezése egy titkos tanítás részeként szálltak mesterről tanítványra. Erre utal az ikebana másik megnevezése – kado, a ‘virágok útja’, a kozmikus egység, a belső harmónia felé vezető ösvény. A meditatív cselekvés segít meglátni a világ egységét és megélni a természet és az ember egységét.

Az ikebana színek és tömeg helyett ecsetvonásszerű vonalakkal és üres térrel dolgozik; szimmetria helyett dinamikus egyensúlyban tartott aszimmetria jellemzi. Színeiben visszafogott, a növényeket nagy fantáziával kezeli és általában kevés anyaggal ér el erős hatást. A kompozíció a vázával és a környező térrel szerves egységet alkot. Rügyező ágat, száraz gallyat gyakrabban használ, mint szépsége teljében pompázó, teljesen kinyílt virágokat – ezzel utalva a növények, az évszakok múlékonyságára. Az ikebana a természet közvetlen megtapasztalásából ered, kifejezi annak életenergiáját, változékonyságát. Nem az örökkévalóságnak szánt műalkotás, hanem a helynek és a pillanatnak készül.

Várhelyi Judit több, mint két évtizedet élt Tokióban; először mint építész, később mint egyetemi oktató. Az ikebanára azért esett a választása, mert építészként vonzotta őt a vonalak rajzos szépsége, a maréknyi anyag formálta tér. Japán hagyományok szerint mesteroktató mellett tanult, miközben kiállításokon vett részt és ikkyu felső fokozatú tanári diplomát szerzett. Mestere Suisen Takagi sensei, a Sogetsu iskola mesteroktatója. Tőle kapta a „virágnevét” is: Suisho, azaz ’kristály’.


FIGYELEM!
Helyszínváltozás!
A program az Óbudán lévő Vasarely Múzeumban zajlik. (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.)
Létszám: 10 fő
A részvétel az online programjegy előzetes megváltásához kötött.
Részvételi díj:
2500 Ft (múzeumi programjegy, mely tartalmazza az aznapra érvényes kiállítási belépőt is)
+ 5000 Ft (anyagköltség) készpénzben, a helyszínen fizetendő!

JEGYVÁSÁRLÁS