Odisszi tánc workshop Aniruddha Das vezetésével

Odisszi tánc workshop Aniruddha Das vezetésével

Aniruddha Das táncművész, az ICCR Hungary – Amrita Sher Gil Kulturális Központ rezidens művésze tart odisszi tánc workshopot a Hopp Múzeum kertjében.

Shri Aniruddha Das Orisza gazdag néptánchagyományainak népszerűsítésére szentelte az életét. Az elmúlt 25 évet Delhiben töltötte, bemutatva az odisszi, cshaú és paika nrutya táncok szépségét, egyedi, fúziós táncstílusán keresztül. Mestere Durga Charan Ranbir volt. Jelenleg az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ tanáraként tevékenykedik.

A klasszikus tánc Indiában a Legfelsőbb Lény iránti odaadás kifejezéseként alakult ki. Az odisszi a hét klasszikus indiai táncforma egyike, Orisza híres szentélyeiben fejlődött ki. E templomokhoz nagyszámú táncoslány – úgynevezett mahari – tartozott, akik reggel és este rituálékat végeztek az istenségek számára. Bár ez a tradíció a térségben bekövetkezett politikai változásokkal hanyatlani kezdett, a gotipua tánchagyományban élt tovább, amely nyilvános térben zajlott, serdülő fiúk előadásában. Az odisszi, ahogy ma ismerjük, az újjáépítés folyamatát tükrözi, amely India függetlenségének kikiáltása után kezdődött. Mind a mahari, mind a gotipua tánc elemeit megőrzi, és magában foglalja Orisza kapcsolódó művészeti formáit is. Az odisszi tánc sajátos egyensúlyt teremt a kecsesség és az erő között. Jellegzetes elemei a csípő hajlítása, az olyan állások, mint a chauka és a tribhanga, az íves és egyenes vonalú kézmozdulatok, valamint a kiegyensúlyozott mozdulatformák. Tele van szoborszerű pózokkal, az úgynevezett bhangikkal.

A programon aznapra érvényes kiállítási belépő birtokában lehet részt venni. A kedvezmények érvényesíthetők. Regisztráció nincs.
Jegyvásárlásra közvetlenül a program előtt, a Hopp Múzeum jegypénztárában van lehetőség.