Szubjektív tárlatvezetés Gaál Zoltán fotográfussal Bozóky Dezső japáni felvételei között

Szubjektív tárlatvezetés Gaál Zoltán fotográfussal Bozóky Dezső japáni felvételei között

Gaál Zoltán fotóriporter különleges tárlatvezetéseire invitáljuk az érdeklődőket a Bozóky-kiállításba. Különleges, hiszen korábban, egy projektje során a fotográfus maga is végiglátogatta a Bozóky Dezső fotóin látható helyszíneket és maga is készített ott felvételeket, egy sajátos, korhű fotótechnikát alkalmazva. Ezt az anyagot a Kolta Galériában mutatta be még 2019-ben.
Gaál Zoltán 1986 és 1988 között az Oszakai Művészeti Egyetem Fotográfiai Tanszékén volt kutató ösztöndíjas. Kitűnő japán mesterektől – Iwamiya Takeshi, Inoue Seiryu – tanult.
Engem nem Japán érdekel, azt már mind lefényképezted, ami nincs nálatok. Engem te érdekelsz..., te ki vagy?” – kérdést Inoue Szerjú (1931–1988), a fotógyakorlatot vezető tanár szegezte nekem Oszakában, az egyetemen. Ez volt az a mondat, ami megváltoztatta a fényképezéshez való viszonyomat.

„Nagyon kedvelem a lyukkamerát. Leginkább a karatéhoz tudnám hasonlítani. Úgy is nevezem: pusztakezes fényképezés. Nincs a gépen kereső, nincs objektív, csak egy lyuk, nincs zárszerkezet, csak én vagyok és a fényképezés – én és a kihívás. Azért választottam ezt a technikát, hogy csak a színek domináljanak. A felvételek utólagos agyongyötrése tőlem távol áll. Azt szeretem, hogy minden abban a minutában dőljön el, amikor lenyomom az exponáló gombot.”
E tárlatvezetésen elsősorban a fotókon látható helyszínekről lesz szó, hogy mi, hogyan változott Bozóky ottjárta óta, mi az, amiről ma is pontosan ugyanilyen felvételt tudnánk készíteni – természetesen az előadó fotográfus személyes élményeivel, tapasztalataival fűszerezve.
A program helyszíne:
Kolta Galéria – Háló Közösségi és Kulturális Központ
(1052 Budapest, Semmelweis u. 4.)
A programon való részvétel díja:
Felnőtt belépő: 1000 Ft
Diák belépő: 500 Ft
A jegyet a program előtt, a helyszínen lehet megvásárolni. Csak készpénzes fizetés lehetséges!