Exkluzív tárlatvezetés Tóth-Vásárhelyi Rékával

Exkluzív tárlatvezetés Tóth-Vásárhelyi Rékával

Tóth-Vásárhelyi Réka (Renka) iparművész, kokeshi baba készítő mester (Katagami Kokeshi), másfél évtizede foglalkozik kokeshi babák készítésével. Az első olyan művész, aki külföldiként indult a Japán Országos Kokeshi Versenyen (2015-ben), mitöbb, díjat is nyert: Kaguja hime nevű babájáért megkapta Mijagi tartomány kormányzójának díját. A következő évben, amikor másodszor is egyedüli külföldiként indult, a kreatív kategória fődíjával, a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díjával tért haza, amelyet Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel című munkájával nyert el. 2016 tavaszán sintó szertartáson megkapta a kokeshi készítő mesterek áldását. Időközben Aoki Rjóka, a császári érdemrenddel kitüntetett első japán női kreatív kokeshi készítő mester tanítványává fogadta. Réka 2019-ben a Tokiói Magyar Nagykövetségtől azt a megbízást kapta, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulójára készítse el a kulturális különbségeket és hasonlóságokat is bemutató babapárt, amit utána emlékajándékként adott a követség számos prominens személynek, többek között a japán császári udvarba is került közülük.

De mi is az a kokeshi?
A fából esztergált vagy faragott Kokesi (こけし) babák Japán északikeleti részéről származnak. A Tóhoku régiójának fürdőit felkereső fürdővendégek körében az Edó-kor végétől vált népszerű szuvenírré. Ezek a babák elnagyolt, gömb formájú fejjel, néhány ecsetvonással ábrázolt arccal és hengeres, végtagok nélküli testtel rendelkeznek. A kokeshi mindamellett, hogy esztétikus dísztárgy, a japán kultúrában ennél sokkal több és mélyebb mondanivalót közvetít jelentésében és funkciójában egyaránt: gyermekjátékként, szuvenírként, gyógyító erővel rendelkező talizmánként is jelentőséggel bír. Észak-Japán területén a középkor óta minden család teljes jogú tagja legalább egy kokeshi, aki éhínségtől, tűzvésztől, betegségektől védelmezi a családot.

Kiállításunk második termében szerepel egy válogatás Tóth-Vásárhelyi Réka legjelentősebb munkáiból, valamint saját, eredeti japán kokeshi baba gyűjteményéből. A tárlatvezetés a kokeshi hagyományra fókuszál. Réka mesél személyes élményeiről, a műfajról, saját alkotásairól – és természetesen lesz idő a látogatók kérdéseire is.

A programon aznapra érvényes kiállítási belépő birtokában lehet részt venni.