Batikolt textil wayang figurával (Sadewa)

Délkelet-ázsiai gyűjtemény

Leltári szám: 65.11.1
Tárgytípus: textil; bábjáték és árnyjáték; textilművesség
Készítés ideje:
19. század
Készítés helye:
Anyag/technika: batikolt textil
Méretek: magasság: 34,5 cm
szélesség: 31,5 cm
Rozsdavörös alapon, világos keretben wayang kulit árnyjátékbáb alakja válik kivehetővé. Ő Sadewa, az ötödik Pandawa fivér, a Mahábhárata eposz egyik főhőse. Ikertestvéréhez hasonlóan őt is türelmes, jó természettel áldották meg az istenek.
A wayang ábrázolási hagyományának megfelelően hajviselete, ruhája, kiegészítői, továbbá kéz-, valamint fejtartása segíti a karakter beazonosítását.

Jáva minden kétséget kizáróan, hosszú ideje a batikolás egyik fellegvára. A technika lényege, hogy a színezetlen vászonra előbb felrajzolják a kívánt mintát, majd egy "canting" nevű speciális eszköz segítségével viasszal vonják be a színezetlenül hagyni kívánt részeket. Ezután következik az anyag festékbe merítése, melynek során a viaszréteg megvédi az általa lefedett részt. Ezt követően forró vízben leolvasztják a viaszt és máris lehetővé válik az üresen hagyott rész beszínezése is.
A batik művészetnek gondosan kidolgozott, régiónként változó formakincse, valamint színkészlete alakult ki, de léteztek kizárólagosan az uralkodók számára fenntartott motívumok is. A batikolás egy másik formája nyomódúc ("cap") alkalmazásával történik.