Újévi kép - Fehér tigris (Bạch hổ)

Délkelet-ázsiai gyűjtemény

Leltári szám: 59.7.1
Tárgytípus: sokszorosított grafika
Készítés ideje:
1956-1957
Készítés helye:
Anyag/technika: papír, selyem, dúcnymás, kézi színezéssel
Méretek: magasság: 83, 5 cm
szélesség: 65, 4 cm
A jelenleg keretben, selyembrokát paszpartuban látható kép a Đông Hồ műhely mellett működő, szintén hanoi illetőségű, hasonlóan fontos és nagy hagyományra visszatekintő, Hàng Trống műhelyben készült. A két műhely közötti különbségek között szokás említeni, hogy ez utóbbiak a korábbihoz képest kevésbé mély vésetekkel dolgoztak, valamint, hogy színezett dúcok helyett utólagos, kézi színezéssel készítették el a képeiket, feltehetően elegánsabb vevőkör számára. Továbbá a metszetek alaptémái is különböztek.

Ez az ábrázolás a 17. századig vezethető vissza, ám a fennmaradt fametszetek többségében a tigris színe fehér, innen eredeztethető a metszet címe. A fametszet a közismert „Öt tigris” ábrázolás középső alakját emeli ki. A középső tigris a középső égtájért felel (a kínai hagyományból származó elképzelés szerint a négy égtáj mellett középső égtáj is létezik), egyúttal a háború istenét is jelképezi, ezért látható mellette kard és harci zászló. A tigris mellső mancsai előtt a táblán a felirat: A rend (illetve a buddhizmus) félelmetes [őrző] szelleme. (法大威灵). A fehér tigrist ugyanis Buddha segítőjeként is tisztelik, ezért jelenik meg gyakran a szentélyekben Buddha mellett.

Mindezek mellett a tigris a zodiákus egyik állata, sok helyen helyi védő istenségnek is tekintik. A kép a tigris évében születettek számára szerencsét hoz, mint bajelhárítót is kirakják újévkor a házfalakra. Ritkán látható fametszet.