Múzeumpedagógiai kiskönyvtár

Nyelv: magyar
Sorozatszerkesztő: Fajcsák Györgyi
ISSN: 2064-1117

MONGÓLIA

Az Ázsiai kultúrákról fiataloknak című sorozat ötödik kötetében Mongólia lovas nomád világa mutatkozik be. A főként gyermekeknek írt könyvben a bevezető általános ismeretek, (mint például a nemzeti zászló és a rajta található szimbólumok magyarázata vagy a mongol nyelv és népcsoportok bemutatása) után a nomád életmód jellegzetességeibe, a mongol mindennapokba pillanthatunk be. Megismerkedhetünk vallásaival, népszokásaival, ünnepeivel. A hagyományos művészeti ágak bemutatása mellett a buddhista és kortárs művészet világába is kitekintünk, s végül eljutunk a gyermekvilágba is a meséin és a játékain keresztül.

ISBN: 978-615-81396-3-2

Szerző: Windhoffer Tímea
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum – Szépművészeti Múzeum
Kiadás éve: 2022.
Oldalszám: 108 oldal, színes illusztrációkkal.
Nyelv: magyar

Múzeumshop ›››Hopp Ferenc

A Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat 2019-ben a múzeum fennállásának 100. évfordulója alkalmából egy jubileumi különkiadással folytatódik és az alapító előtt tiszteleg. A negyedik kötet elmeséli Hopp Ferenc életútját (1833–1919), munkásságát, valamint bemutatja az általa gyűjtött műtárgyakat, melyekkel megteremtette a róla elnevezett múzeum alapjait.

ISBN 9786155987045 
Szerző: Hársvölgyi Virág 
Kiadó: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum - Szépművészeti Múzeum, Budapest 
Kiadás éve: 2019 
Oldalszám és illusztrációk: 100 oldal, gazdagon illusztrált 
Nyelv: magyar

Múzeumshop ›››


Kína

Az Ázsiai kultúrákról fiataloknak című sorozat harmadik kötetében a Mennyei Királyság, vagyis Kína mutatkozik be. A főként a gyermekeknek írt könyvben az általános tudnivalók (mint például a nemzeti himnusz és zászló, vagy a kínai nyelv bemutatása) után esik szó a kínai mindennapokról: az olvasó megismerkedhet az ünnepekkel, a hagyományos viseletekkel, a lakberendezési szokásokkal. Nemcsak a hagyományos művészetek, a népszerű kínai sportok is helyet kapnak ebben a kis könyvben, és végül a Kína szerte a legkülönbözőbb tárgyakon gyakran szereplő buddhista szimbólumok is sorra kerülnek.


ISBN: 978-963-87496-8-0
Szerző: Hársvölgyi Virág
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 108 oldal, színes illusztrációkkal.
Nyelv: magyar

Múzeumshop ›››

Japán

Az Ázsiai kultúrákról fiataloknak című sorozat második kötetében a Felkelő nap országa, vagyis Japán mutatkozik be, s már a nyitó oldalon olvasható, mintegy bevezetésképpen a következő, Hopp Ferenctől származó idézet: „Ezek a japánok kitűnő emberek, akármerre nézek, választékos ízlést látni. (…) Ha az utazásra szánt összes pénzemmel először ide érkeztem volna, itt ragadtam volna.” A főként a gyermekekhez szóló kötetben az általános tudnivalók (mint például a nemzeti himnusz és zászló, vagy a japán nyelv bemutatása) után esik szó a japán mindennapokról. 

ISBN: 978-615-5304-43-9
Szerző: Hársvölgyi Virág
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 92 oldal, színes illusztrációkkal.
Nyelv: magyar

Múzeumshop ››› 

Korea

Az Ázsiai kultúrákról fiataloknak című sorozat első kötetében a Hajnalpír országa, vagyis Korea mutatkozik be, s már a nyitó oldalon olvasható, mintegy bevezetésképpen a következő gróf Vay Pétertől származó idézet: „Korea története úgy hangzik, mintha mese lenne. Eredete olyan régi, hogy mythosszá változott. Multja annyira változatos, olyan sorozata a fénynek és árnynak, hogy olvasva, regének véljük. A jelen hű maradt hagyományaihoz és egyszerűen csodálatos.” 

ISBN: 978-963-8958-53-2
Szerző: Hársvölgyi Virág
Kiadó: Budapest: Iparművészeti Múzeum
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 44 oldal, színes illusztrációkkal
Nyelv: magyar