Megnyílt az autentikus japán teaszertartás szoba

Megnyílt az autentikus japán teaszertartás szoba

2024. február 13-án, zártkörű ünnepség keretében felavatásra került a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum autentikus japán teaszertartás szobája. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Dr. Mukesh Kumar Srivastava, az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ igazgatója, valamint Fujii Mami, a Japán Alapítvány igazgatónője, Nishimura Ayaka, a Japán Alapítvány igazgatóhelyettese, és Dr. Sűdy Zoltán, korábbi Japánba delegált magyar nagykövet valamint az Urasenke Teaiskola magyarországi tagozatának, az Urasenke Tankōkai Hungary Association-nek egyik alapítója.

Rajzó-Kontor Kornélia művészeti vezető és teaszertartás mester vezetésével, az Urasenke Tankōkai Hungary Association tagjainak közreműködésével sor került teaszertartás bemutatóra. A tanítványok a jelen lévő vendégeket megkínálták egy csésze teával. Végül a teaszobában is eltölthetett minden meghívott néhány csendes, ihletett percet, mialatt a teamester magyarázó szavait hallgatta.

Köszönet minden, a teaszertatás szoba létrejöttében közreműködőknek (Urasenke Konnichian, Urasenke Tankōkai Hungary Association, Takenaka Hungary), hogy Magyarországon is lehetőség nyílik ezentúl autentikus térben teaszertartáson részt venni.

Az utolsó nyitvatartási hét és a Finisszázs különleges attrakciója, hogy először nyílik alkalom bepillantani ebbe a különleges világba. Szerdától vasárnapig, a kiállítás nyitvatartási idejében az autentikus japán teaszertartás szoba is megtekinthető. Kapcsolódó programok és vezetések azonban csak április közepétől, a következő kiállításunk megnyitása után lesznek elérhetők.

A Finisszázs mindkét napján egy-egy hozzáértő kolléga kalauzolja az érdeklődőket a japán teakultúra csodálatosan gazdag világában.

A teaszoba része a kiállításnak, így az adott napra érvényes kiállítási belépő birtokában lehet megtekinteni.

Fotó: Sulyok Miklós