Megnyílt a Hopp Múzeum autentikus japán teaszertartás szobája
web_stories Galéria megnyitása (12 kép)

Megnyílt a Hopp Múzeum autentikus japán teaszertartás szobája

2024. február 13-án, zártkörű ünnepség keretében felavatásra került a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum autentikus japán teaszertartás szobája. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Dr. Mukesh Kumar Srivastava, az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ igazgatója, valamint Fujii Mami, a Japán Alapítvány igazgatónője, Nishimura Ayaka, a Japán Alapítvány igazgatóhelyettese, és Dr. Sűdy Zoltán, korábbi Japánba delegált magyar nagykövet valamint az Urasenke Teaiskola magyarországi tagozatának, az Urasenke Tankōkai Hungary Association-nek egyik alapítója.

Rajzó-Kontor Kornélia művészeti vezető és teaszertartás mester vezetésével, az Urasenke Tankōkai Hungary Association tagjainak közreműködésével sor került teaszertartás bemutatóra. A tanítványok a jelen lévő vendégeket megkínálták egy csésze teával. Végül a teaszobában is eltölthetett minden meghívott néhány csendes, ihletett percet, mialatt a teamester magyarázó szavait hallgatta.

A teaszertatás szoba tervezésében, berendezésében közreműködött az Urasenke Konnichian (az Urasenke teaiskola japán központja), az Urasenke Tankōkai Hungary Association, és a Takenaka Hungary építésziroda, szavatolva a kialakított tér teljes mértékű autenticitását.

A Hold a felhők felett. Gróf Vay Péter püspök élete és japán műgyűjtése kiállítás utolsó nyitvatartási hetének és a hétvégi Finisszázsnak különleges attrakciója, hogy először nyílik alkalom bepillantani ebbe a különleges világba. Szerdától vasárnapig, a kiállítás nyitvatartási idejében az autentikus japán teaszertartás szoba is megtekinthető. A Finisszázs mindkét napján egy-egy hozzáértő kolléga kalauzolja az érdeklődőket a japán teakultúra csodálatosan gazdag világában.

Ezentúl Magyarországon is lehetőség nyílik autentikus térben teaszertartáson részt venni. Kapcsolódó programok és vezetések azonban csak április közepétől, a következő kiállítás megnyitása után lesznek elérhetők.

A Tea útja a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Gyűjteményében c. kamarakiállításunkban sok érdekességet talál az ázsiai teakultúrával kapcsolatban.

A Hopp Múzeum Facebook oldalán további fotók érhetők el.