SzakkatalógusokA hajnalpír országa: Koreai művészet a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum Koreai Gyűjteményének átfogó katalógusa a hasonló című kiállítás alkalmával készült el. A múzeum mintegy 250 darab műtárgyának bemutatásán túl helyet kapott még az Adattárunkban őrzött igen ritka archív koreai fotográfiák gyűjteményének megismertetése. A Múzeum koreai gyűjteményének története az alapítóhoz Hopp Ferenchez nyúlik vissza, aki maga is megfordult Koreában és vásárolt ott tárgyakat. A gyűjtemény anyagát az évtizedek során több kiállításon megtekinthették a látogatók. A kötet elején található tanulmányok igyekeznek elhelyezni a múzeum gyűjteményeiben szereplő tárgyakat és fényképeket a koreai történelem és művészettörténet világában.

ISBN: 978-963-8958-50-1
Szerkesztette: Fajcsák Györgyi, Mecsi Beatrix
Szerzők: Ferenczy Mária, Hársvölgyi Virág, Kardos Tatjána, Mecsi Beatrix, Nagy Ildikó.
Kiadó: Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2012.
Nyelv: magyar, angol

Fehér arany, mohamedánkék és hamvas őszibarack
I. kötet

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum kínai kerámiagyűjteménye közel 1500 műtárgyból áll, s a Nyugati Han-dinasztiától (Kr. e. 2. század) napjainkig ível. A gyűjteményt bemutató első kiadvány a kínai kerámiagyűjtemény korai tárgyat, a mintegy kétszáz darabos gyűjteményt mutatta be a „Hamvas Őszibarack és Mohamedánkék” című kiállításhoz kapcsolódva. A kiállítás kronológikus rendszerben vonultatja fel a kínai kerámiaművesség kétezer éves történetének főbb tárgytípusait, technikáit. A műtárgyakat színes illusztrációk szemléltetik. A kiadvány függeléke tartalmaz egy glosszáriumot a kerámiakészítés alapszavaival, valamint a kínai történelem dinasztiáinak kronológiai táblázatát.

ISBN: 978-963-87548-1-3; 978-963-87548-3-7
Szerző: Fajcsák Györgyi
Kiadó: Budapest: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2007.
Oldalszám: 34 oldal, a DVD színes illusztrációkkal.
Nyelv: kétnyelvű (magyar, angol)

Fehér arany, mohamedánkék és hamvas őszibarack
II. kötet

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum kínai kerámiagyűjteménye közel 1500 műtárgyból áll, s a Nyugati Han-dinasztiától (Kr. e. 2. század) napjainkig datálódik. Jelen kötet a gyűjtemény azon részét bocsátja közre, mely a Qing-kori kerámiaművesség anyagához tartozik.
A műtárgyanyag bemutatásának hat fejezete a tárgyak készítésének technikáján, valamint funkciójukon alapul; monokróm kerámiák, kék-fehér porcelánok, figurális kerámiák, Dehua-porcelánok, Yixing-kerámiák, valamint tubákos flakonok. A kötet bemutatja a Qing-kerámiák jelenlétét a 18-19. századi magyar gyűjteményekben, természetesen részletesen tárgyalva a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum Qing-kerámiáinak gyűjteményét, annak történetét és gyarapodását. A kötetben található időrendi táblázat, a kínai kerámia terminológiai glosszáriuma, valamint a kínai nevek és kifejezések jegyzéke latin illetve kínai írásjegyekkel.

ISBN: 978-615-5217-13-5
Szerző: Fajcsák Györgyi
Kiadó: Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2011.
Nyelv: magyar, angol

Múzeumshop ›››