Irány Mongólia! Hej! Egy városi varázsló feljegyzései
web_stories Galéria megnyitása (5 kép)

Irány Mongólia! Hej! Egy városi varázsló feljegyzései

Irány Mongólia! Hej! Egy városi varázsló feljegyzései - interaktív tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás a „Jurták és kolostorok” című kiállításhoz minden korosztálynak

Óvodásoknak és kisiskolásoknak

Az interaktív tárlatvezetés játékosan történik- a gyerekek szüntelen bevonásával. A nagy utazás elején a gyerekek kapnak egy tarisznyát, amiben mongol jellegzetességek lapulnak. Az út során megnézzük, hogyan keletkezett Mongólia, eljátsszuk a mongolok hétköznapjait, meghallgatjuk a lóhegedű hangját. Lovat készítünk, ami a ’csintámani’ drágakővel van feldíszítve, ezért varász-ló válik belőle, oda repít bennünket, ahova szeretnénk. Elindulunk a sámánok földjére, sok akadály leküzdése után megérkezünk a fő-sámánhoz, ahol sámántáncot lejtünk, majd leheveredünk a csillagos égbolt alá. Miközben lovainkat legeltetjük a parkolóban, ellátogatunk egy ’szerzetesi kolostoriskolába’ is, ahol Buddha a tanítónk. Végül megismerjük a mongol zászló motívumait, és mi is készítünk közösen egy zászlót búcsúképpen.

3., 4., 5. és 6. osztályosoknak

Az interaktív tárlatvezetés változatos, ezáltal folyamatosan fenn tudjuk tartani a gyerekek figyelmét. A nagy utazás elején a gyerekek kapnak egy tarisznyát, amiben mongol jellegzetességek lapulnak. Az út során megnézzük, hogyan keletkezett Mongólia, végig követjük, hogy telik egy mongol család napja- meghallgatjuk a lóhegedű hangját. Felpróbáljuk azokat a maszkokat, amelyeket a buddhista szerzetesek viselnek vallási ünnepségeiken, hogy elűzzék az ellenségeiket. Majd meglátogatjuk a fő-sámánt, akiről sok érdekességet megtudunk. Elképzeljük, hogy milyen lehet egy sámán és megalkotjuk- különféle érdekes anyagok felhasználásával. Végül a mongol zászló ősi motívumrendszerét fejtjük meg közösen.

7., 8. osztályosoknak és középiskolásoknak

Az interaktív tárlatvezetés a nagyobbak esetében sem a megszokott tárlatvezetés, különféle közbevetett akciókkal- náluk is az a cél, hogy élmény legyen a múzeumi látogatás. A mongol zászló ősi motívumrendszerét absztraháljuk, mindenki elkészíti egyéni kompozícióját. A kiállításban vezetett foglalkozás időtartama: 90 perc. Díja: 900 Ft/fő. Kísérő pedagógusoknak ingyenes.

Jurták és kolostorok kiállítás

KAPCSOLAT

Szeivolt Katalin, múzeumpedagógus
+36 30 294 9000
katalin.szeivolt@hoppmuseum.hu
Facebook oldal: Kati Keleten