Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében
web_stories Galéria megnyitása (5 kép)

Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében



Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményében

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a mongol tárgykultúra kiváló hazai kutatói előtt tisztelegve a Hopp Múzeum megnyitása óta először dedikál önálló kiállítást a Mongol Gyűjteménynek és rendez átfogó, a mongol művészetet és műveltséget bemutató kiállítást, amely valamennyi magyar közgyűjtemény mongol anyagát feltérképezve kíván áttekintést adni a mongol művészet magyarországi tárgyanyagáról.

Az összegző jellegű tárlat a magyar mongolisztikai kutatások szellemi-, illetve anyagi örökségének minél teljesebb megjelentetésére vállalkozik, a kezdetekről, azaz Budenz József első, magyarul megjelent mongolisztikai témájú könyvétől (1888), az első magyar Mongóliában járt kutató, Szentkatolnai Bálint Gábor nyelvészeti munkásságán át egészen napjainkig. A nomád életmódot, a mongol hagyományos műveltséget egy mongol jurta enteriőrjét idéző, bejárható installáció formájában ismerheti meg a látogató a hétköznapi élet tárgyai és berendezései – étkészletek, viseletek, ékszerek, játékok, hangszerek – segítségével. A nomád mongol nép hitvilágát, eredeti vallását, a sámánizmust a mongol sámánviselet, sámán szertartás kellékeiként szolgáló tárgyak jelenítik meg.

A Mongóliában évszázadok óta uralkodó vallásként jelenlévő buddhizmus világába a Cam-tánc kellékei, a fesztiválokon használt applikált thangkák és megforgatható imamalom révén jutunk el. Egy kolostor belsejébe érkezve képet kaphatunk a buddhista panteonról a Mongol Gyűjtemény kiemelkedő darabjain keresztül, valamint a szertartásokon használt tárgyak bemutatásával kerülhetünk közelebb ehhez a rejtélyes közeghez. Ezen túl izgalmas régészeti leleteket, első ízben közzé tett eredeti ásatási feljegyzéseket, valamint Ligeti Lajostól származó dokumentumokat is tanulmányozhatnak a látogatók.

JEGYVÁSÁRLÁS



TANULMÁNYKÖTET


Jurták és kolostorok. Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményében

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a mongol tárgykultúra kiváló hazai kutatói előtt tisztelegve először rendez átfogó, a mongol művészetet és műveltséget bemutató kiállítást, amely valamennyi magyar közgyűjtemény mongol anyagát feltérképezve kíván áttekintést adni a mongol művészet magyarországi tárgyanyagáról. A kiállításhoz szervesen kapcsolódó tanulmánykötet a mongol tárgykultúra magyarországi anyagát négy nagy fejezetben adja közre. A katalógus a Szépművészeti Múzeum boltjában online is megvásárolható.
ISBN 978-615-5987-76-2
Szerkesztők: Fajcsák Györgyi és Windhoffer Tímea
Kiadó: Szépművészeti Múzeum - Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Kiadás éve: 2022
Borító: puhatáblás
Oldalszám és illusztrációk: 244 oldal színes illusztrációkkal
Nyelv: magyar, angol

Múzeumshop ›››





KUTATÁS

A mongolokra vonatkozó hazai tudományos kutatás fellendülése Ligeti Lajos nevéhez fűződik. Munkássága révén a mongolokkal kapcsolatos ismereteink egységes keretek közé kerültek, amelyek a máig tartó sikeres expedíciók nyomán tovább bővülnek. Belső-mongóliai kutatóútján (1928–1931) mintegy ötven tárggyal gyarapította a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Kínai és Mongol Gyűjteményét. A tanulmánykötetben megjelent tanulmány először vállalkozik a múzeumba került tárgyi örökségének feltárására, a gyűjtött anyag főbb csoportjainak bemutatására és kiemelkedő darabjainak ismertetésére. Ligeti adományai, noha megalapozták a Mongol Gyűjtemény létrejöttét, nem tükröznek tudatos gyűjteményezési koncepciót. Ő filológus és nyelvész volt elsődlegesen, az anyagi kultúra tanulmányozását nem tekintette különösebben fontosnak. Tovább ›››