A Bivalydémont megölő Durgá

Durgá

India / Dél-ázsiai Gyűjtemény

Leltári szám: 50.127.1
Tárgytípus: kisplasztika
Készítés ideje:
18-19. sz.
Készítés helye:
Szerzeményezés: Schwaiger Imre ajándéka
Anyag: bronz; ezüst
Méretek: magasság: 37,5 cm
szélesség: 37,5 cm
A Bivalydémont megölő Durgá (Mahisászura-mardiní) az ind lépzőművészet kedvelt témája. Ez a 18-19. században készült öntött bronz szoborcsoiport különösen szépen megmunkált. Dinamikus jelenetet ábrázol. A kisplasztika azt a mítoszt jeleníti meg, melyben Durgá istennő legyőzi Mahisászura bivalydémont, ami szimbolikusan a jó győzelmét jeleníti meg a rossz fölött. Durgá istennő Siva isten feleségének, Párvatínak félelmetes/ büntető megnyilvánulása (aspektusa). A központi alakok: Durgá és a Bivalydémon mellett helyezkednek el Durgá istennő gyermekei: balján az elefántfejű Ganésa isten, jobbján Kárttikéja hadisten. A háttérben két istennő, Laksmí és Szaraszvatí helyezkedik el.
A mítosz szerint a démonok (aszurák) a Bivalydémon (Mahisa-aszura) vezetésével megtámadták az isteneket, akiket Indra vezetett a harcban. Mivel Mahisászura azt a kegyet kapta még régebben az istenektől, hogy férfi nem pusztíthatja el, így az istenek kudarcot vallottak ellene. Visszavonulásuk után az istenek egyesítették erőiket, így hozva létre Durgá istennőt, akiben minden isten ereje összpontosult. Ő tudta megmenteni végül a világot a félelmetes Bivalydémon pusztításától.
A mítoszhoz kapcsolódik az egyik legnagyobb hindu ünnepségsorozat, a tíznapos Navaratrí, amelyet szeptember-október táján szoktak megünnepelni.