Batikolt textil, wayang figurával (Bima)

Délkelet-ázsiai gyűjtemény

Leltári szám: 65.14.1
Tárgytípus: textil; bábjáték és árnyjáték; textilművesség
Készítés ideje:
19. század
Készítés helye:
Anyag/technika: batikolt textil
Méretek: magasság: 34 cm
szélesség: 31,5 cm
Rozsdavörös alapon, világos keretben wayang kulit árnyjátékbáb alakja válik kivehetővé. Ő Bima (Werkudara) a második Pandawa fivér, a Mahábhárata eposz egyik főhőse. Rendkívül erős az igazságérzete, és bár rendíthetetlen harcos, túlságosan könnyedén felingerelhető.

A wayang ábrázolási hagyományának megfelelően hajviselete, ruhája, kiegészítői, valamint kéz-, valamint fejtartása segíti a karakter beazonosítását. Különös ismertetőjegyei a hüvelykujjak végén viselt hosszú, hajlott körmök (kuku pancanaka), melyeket fegyverként használ.

Jáva minden kétséget kizáróan, hosszú ideje a batikolás egyik fellegvára. A technika lényege, hogy a színezetlen vászonra előbb felrajzolják a kívánt mintát, majd egy "canting" nevű speciális eszköz segítségével viasszal vonják be a színezetlenül hagyni kívánt részeket. Ezután következik az anyag festékbe merítése, melynek során a viaszréteg megvédi az általa lefedett részt. Ezt követően forró vízben leolvasztják a viaszt és máris lehetővé válik az üresen hagyott rész beszínezése is.
A batik művészetnek gondosan kidolgozott, régiónként változó formakincse, valamint színkészlete alakult ki, de léteztek kizárólagosan az uralkodók számára fenntartott motívumok is. A batikolás egy másik formája nyomódúc ("cap") alkalmazásával történik.